23 Ιουλ 2009

Καλοκαιρινό Εγχειρίδιο Υγείας και Ασφάλειας

Οι γονείς πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί αυτή την εποχή. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός απο τραυματισμούς και ασθένειες στις οποίες τα παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα το καλοκαίρι.







Το φαρμακείο των διακοπών.

Πριν φύγετε για την εξοχή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας ό,τι είναι πιθανό να χρειαστείτε για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε απρόοπτο.





  • Κάποιο απλό αντιπυρετικό-αναλγητικό φάρμακο (όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη) σε σιρόπι ή χάπια.

  • Μια αντιισταμινική αλοιφή σε μορφή τζελ για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα των εντόμων, η επαφή με μέδουσες ή φυτά κλπ. καθώς και αντιισταμινικά (σε σταγόνες για τα μικρά παιδιά ή σε χάπια για τα μεγαλύτερα).

  • Μια τοπική αντιβιοτική αλοιφή επίσης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη (αποτρέπει τυχόν λοιμώξεις σε μικρές πληγές και σε εκδορές).

  • Ένα σκεύασμα κατά της ναυτίας (όπως η δραμαμίνη) και αντιεμετικά παιδικά υπόθετα.

  • Αντιδιαρροϊκό φάρμακο σε χάπια ή σιρόπι, όλα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

  • Κολλύριο για τα μάτια που θα σας υποδείξει ο παιδίατρος.

  • Εντομοαπωθητικά σώματος (φυτικά προϊόντα που κυκλοφορούν σε σπρέι, λοσιόν, αλλά και σε μορφή κρέμας).

  • Αδιάβροχα τσιρότα, ελαστικούς επιδέσμους, γάζες (μικρές και μεγάλες), αυτοκόλλητη ταινία, ψαλίδι, τσιμπιδάκι, γάντια και σύριγγες μιας χρήσης, βαμβάκι, κολλητική ταινία (λευκοπλάστ).

  • Καθαρό οινόπνευμα, υγρό απολύμαντικό σαπούνι.

  • Ένεση αδρεναλίνης για πιθανή αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα εντόμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μην τα αφήνετε να πίνουν το νερό της πίσινας.

Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερα παιδιά έχουν αρρωστήσει από βρόμικο νερό σε πισίνες, λίμνες και θάλασσες, σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, όσο και της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας. Συνήθως οι μολύνσεις που οφείλονται στο μολυσμένο νερό προκαλούν διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και μολύνσεις σε μάτια, αφτιά και δέρμα. Για να είναι ασφαλή τα παιδιά σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Μάθετε στο παιδί σας να μην καταπίνει και γενικά να μην αφήνει το νερό να μπει στο στόμα του.

  2. Αν έχετε μια πισίνα ή μια φουσκωτή πισινούλα, να ελέγχετε τα ποσοστά του χλωρίου και των άλλων αντιμικροβιακών προϊόντων πολύ τακτικά.

  3. Πηγαίνετε μόνο σε δημόσιες πισίνες οι οποίες υποχρεώνουν τα μωρά και τα βρέφη να φοράνε πάνες ειδικές για το νερό.

  4. Αλλάζετε συχνά την πάνα για το νερό και πηγαίνετε πολλές φορές με το παιδί σας στην τουαλέτα. Πείτε του να πλύνει τα χέρια του μετά.

  5. Ξεπλύνετε το παιδί σας και σιγουρευτείτε ότι θα κάνει ντους πριν και μετά το κολύμπι.





6 σοβαροί κίνδυνοι

Λόγω τραυματισμών, τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τακτικοί πελάτες στα επείγοντα των νοσοκομείων. Μάθετε πως θα τα προστατέψετε.





Αποφύγετε το "αφτί του κολυμβητή"

Το "αφτί του κολυμβητή" είναι μια επώδυνη μόλυνση του εξωτερικού ωτός. Σε αυτή την περίπτωση τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν λόγω της υγρασίας που παραμένει στο αφτί μετά το κολύμπι.

Τι να κάνετε: Καλέστε το γιατρό αν βγαίνει κάποιο υγρό από το αφτί του παιδιού σας, όταν πονάει το εξωτερικό μέρος του ή αυτό είναι πρησμένο ή το μπροστινό μέρος του αφτιού. Πιθανόν ο γιατρός να σας συνταγογραφήσει κάποιες αντιβιοτικές σταγόνες και να σας ζητήσει να κρατήσετε στεγνό το εσωτερικό των αφτιών του για μερικές μέρες.

Πως να το προλάβετε: Αν το παιδί σας είναι επιρρεπές σε ωτίτιδες, ρίξτε στα αφτιά του μερικές σταγόνες από ένα διάλυμα που θα αποτελείται από ίσα μέρη οινοπνεύματος και λευκού ξιδιού. Το ξίδι δημιουργεί όξινο pH που βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηριδίων στο αφτί του παιδιού σας, ενώ το οινόπνευμα βοηθά το νερό που έχει μείνει στο αφτί να εξατμιστεί.





Ποδήλατα.

Πιθανός τραυματισμός: Τα παιδιά συχνά πέφτουν πάνω σε εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο τους ή χάνουν τον έλεγχο, αλλά τα πιο σοβαρά τραύματα προκαλούνται όταν-ο μοι γένοιτο-τα χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο.

Έλεγχος ασφάλειας: Το παιδί σας πρέπει να φοράει κράνος όποτε κάνει ποδήλατο. Το κράνος πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στο κεφάλι του και να καλύπτει το κούτελο. Μην το αφήσετε να βγει στο δρόμο πριν γίνει δέκα ετών. Μάθετε του να κοιτάει δεξιά και αριστερά πριν περάσει το δρόμο.





Παιδική χαρά.

Πιθανός τραυματισμός: Παιδιά που πέφτουν από παιχνίδια, τσουλήθρες και κούνιες πολλές φορές τραυμάτιζονται στο πρόσωπο, στο κεφάλι ή στα χέρια.

Έλεγχος ασφάλειας: Παιδιά έως 6 ετών δεν πρέπει να βρίσκονται σε ύψος πάνω από 1,5 μέτρα. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός είναι συντηρημένος και δεν εξέχουν μυτερά αντικείμενα.





Τροφική δηλητηρίαση.

Πιθανός τραυματισμός: Τα συμπτώματα της μοιάζουν με αυτά μιας ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ναυτία, ξαφνικός κοιλιακός πόνος, εμετός, διάρροια.

Έλεγχος ασφάλειας: Σιγουρευτείτε ότι το φαγητό, ιδιαίτερα το κρέας, είναι πολύ καλά μαγειρεμένο. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας και φροντίστε το μαγειρεμένο και το ωμό φαγητό να είναι τοποθετημένα σε διαφορετικές πιατέλες. Μην αφήνετε ποτέ φαγητό πάνω από μια ώρα εκτός ψυγείου αν κάνει ζέστη έξω.





Έκθεση στη ζέστη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Το παιδί σας μπορεί να πάθε θερμοπληξία και σοβαρή αφυδάτωση όταν βρίσκεται για πάρα πολλή ώρα στον ήλιο. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν: χλωμό δέρμα, ζαλάδες, πονοκέφαλο, νύστα, ναυτία και εμετό.

Έλεγχος ασφάλειας: Μην αφήνετε τα παιδιά να βγαίνουν έξω όταν έχει καύσωνα. Δίνετε τους συχνά να πιούνε κάτι, ασχέτως αν λένε ότι δεν διψάνε. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας στο αμάξι, όπου μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα η θερμοκρασία.





Κουρευτική μηχανή.

Πιθανός τραυματισμός: Τραγικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν αν ένας ενήλικας πατήσει ένα παιδί που βρίσκεται πίσω του ή αν το παιδί που βρίσκεται επάνω στη μηχανή πέσει μπροστά και γλιστρήσει κάτω από τις λεπίδες με αποτέλεσμα βαθιά κοψίματα ή ακόμα και ακρωτηριασμό!

Έλεγχος ασφάλειας: Το παιδί σας πρέπει να μένει μέσα στο σπίτι ή τουλάχιστον πολύ μακριά από την περιοχή που κουρεύετε! Πάντα να κοιτάτε πίσω σας όταν βάζετε την όπισθεν στην κουρευτική μηχανή.





Πηγή: Περιοδικό "Parents"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!