23 Ιουλ 2009

Ο θηλασμός είναι τέχνη



Ο θηλασμός σας ενώνει με το παιδί που μόλις φέρατε στον κόσμο και σας χαρίζει αυτήν τη μοναδική επαφή. Αλλά και για το παιδί το μητρικό γάλα είναι η πλήρης και βασική θρεπτική τροφή τους πρώτους μήνες της ζωής του. Μάθετε, λοιπόν, τα μυστικά του επιτυχημένου θηλασμού ξεπερνώντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, και χαρείτε ένα υγιές και χορτάτο μωρό στην αγκαλιά σας.









Σημαντικός για μητέρα και παιδί





Η εικόνα μιας μαμάς που θηλάζει το μωρό της, με την ευδαιμονία αποτυπωμένη στα πρόσωπα και των δύο, είναι η ίδια από αρχαιοτάτων χρόνων. Πάντα η μητέρα υπήρξε η τροφός του παιδιού, αυτή που του πρόσφερε την πρώτη τροφή: το μητρικό γάλα. Φαίνεται απλό, ωστόσο επειδή τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά και χωρίς προσπάθεια, έχει και ο θηλασμός τα μυστικά του. Η φύση έχει βέβαια προικίσει κάθε γυναίκα με την ικανότητα να θηλάζει, αλλά και η τεχνική είναι απαραίτητη. Η νέα μαμά πρέπει να μάθει πως να θηλάζει, και σιγά σιγά να κατακτήσει όλα τα μυστικά αυτής της υπέροχης διαδικασίας. Για να είναι επιτυχημένος ο θηλασμός και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ούτε η μαμά αλλά ούτε και το μωρό, απαιτείται εξάσκηση και επιμονή. Και σίγουρα αξίζει τον κόπο! Άλλωστε, ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για σας και το μωρό σας, γιατί προφυλάσσει την υγεία και των δύο, θωρακίζει τον οργανισμό του βρέφους και σας προσφέρει ανεκτίμητη πληρότητα και συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί.









Θα θηλάσετε πρώτη φορά μετά τον τοκετό, όταν θα νιώθετε έτοιμοι και οι δύο, εσείς και το μωρό σας. Αν σας δώσουν το μωρό αμέσως μετά τη γέννηση του και το κρατήσετε κοντά σας, θα μπορέσετε να διαπιστώσετε μόνη σας πότε θα θελήσει να το βάλετε στο στήθος σας. Συνήθως η κατάλληλη στιγμή είναι αμέσως μετά τον τοκετό, όταν τα περισσότερα μωρά είναι ακόμη ζωηρά και δεκτικά.



Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και η UNICEF συνιστούν πλέον, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, όχι τη συγκατοίκηση (rooming in) με το μωρό σας αλλά το beding in, που σημαίνει να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι, ώστε να σας ακουμπάει συνέχεια, να σας αισθάνεται, να σας μυρίζει, να νιώθει εμπιστοσύνη και χαλάρωση και να τρώει όσο συχνά θέλει.

Ανάλογα πάντα με το πως γεννήσατε (φυσιολογικά ή με καισαρική) συνήθως βολεύει να το βάλετε στο στήθος ενώ κάθεστε αναπαυτικά, φροντίζοντας να είστε άνετα και μην ακουμπάει το μωρό π.χ. στην τομή της κοιλιάς σας, αν κάνατε καισαρική. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια στην πλάτη, κάτω από τους αγκώνες και στα πόδια σας για να στηρίξετε καλύτερα το μωράκι σας και για να μη σηκώνετε όλο το βάρος του ώστε να πονέσει η πλάτη σας. Αρχίστε να θηλάζετε από τον αριστερό μαστό: το μωρό θα ακούσει την καρδιά σας και θα ηρεμήσει. Αγκαλιάστε το με το αριστερό σας χέρι, με το κεφαλάκι του να στηρίζεται καλά στο εσωτερικό του αγκώνα σας και την κοιλιά του να ακουμπάει στο στομάχι σας.

Μια άλλη στάση που βολεύει, αν έχετε γεννήσει με καισαρική κι αν έχετε πολύ μεγάλο στήθος, είναι να βάλετε το μωρό κάτω από τη μασχάλη σας. Προσέξτε μόνο να μη στρίβει ο λαιμός του την ώρα που τρώει. Το μωράκι θα το ακουμπήσετε πάνω σε ένα μαξιλάρι και θα κρατάτε το κεφαλάκι του με την παλάμη του χεριού από την πλευρά που θηλάζετε.

Ίσως τις πρώτες μέρες σας φανεί πιο βολικό να μένετε ξαπλωμένες, ιδίως αν γεννήσατε με καισαρική. Παρότι κάποιες μαμάδες μπορούν να βάζουν εύκολα το παιδί στο στήθος τους ξαπλωμένες στο πλάι, οι περισσότερες χρειάζονται λίγη βοήθεια στην αρχή.

Θα χρειαστείτε βέβαια λίγο καιρό για να συνηθίσετε, ο θηλασμός ωστόσο δεν πρέπει να σας πονάει. Αν πονάτε απομακρύνετε το μωρό από το στήθος και αρχίστε πάλι από την αρχή. Αυτό πρέπει να γίνει με απαλές κινήσεις και όχι απότομα: Βάλτε το μικρό σας δάχτυλο (και φροντίστε ώστε τα νύχια σας να είναι κόμμενα) βαθιά στο στόμα του μωρού ώστε να πιάσει το δάχτυλο και να αφήσει το στήθος. Η θηλή σας πρέπει στο τέλος του θηλασμού να έχει το ίδιο στρογγυλό σχήμα που είχε στην αρχή. Αν η γλώσσα του μικρού την έχει κάνει επίπεδη ή αυλακωτή, σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετά βαθιά μέσα στο στόμα του.

Μετά τις πρώτες σύντομες ρουφηξιές, το μωρό πρέπει να αρχίσει να ρουφά αργά και βαθιά. Το κορμάκι του πρέπει να είναι χαλαρό, και να μη δυσκολεύεται στην αναπνοή. Σωστή στάση θηλασμού σημαίνει να μη χρειάζεται να κρατάτε το στήθος σας μακριά από τη μύτη του.

Αν το μικρό σας δεν μπορεί να αναπνεύσει χωρίς αυτή τη βοήθεια, τότε θα ανασηκώσει από μόνο του το κεφαλάκι του. Αν βλέπετε ότι δεν μπορεί να πάρει αέρα, σπρώξτε λίγο το κεφαλάκι του προς τα πίσω. Αν δεν έχει πιάσει καλά τη θηλαία άλω (την καφετιά περιοχή γύρω από τη θηλή) αλλά μόνο τη θηλή, απομακρύνετε το από τη θηλή και ξαναβάλτε το σε λίγο. Το μωρό σας δεν θα θηλάζει αδιάκοπα, αλλά θα ξεκουράζεται, θα κοιμάται ίσως.

Τους πρώτους μήνες μην το βγάζετε από το στήθος αν δεν το αφήσει από μόνο του. Αν προσπαθήσετε να το βγάλετε, μάλλον θα αρχίσει να ξανατρώει, αλλά ενδέχεται να σας πονέσει ή να μην πιάνει το στήθος καλά. Κοιτάξτε το ήρεμο στην αγκαλιά σας και χαλαρώστε. Θα αρχίσει να ξανατρώει από μόνο του.

Όσο προχωρά το τάισμα, οι διακοπές θα γίνονται μακρύτερες και οι γουλιές πιο σύντομες, μέχρι που τελικά θα απομακρυνθεί από το στήθος σας. Συχνά, πριν αφήσει αυθόρμητα το στήθος, το μέχρι τότε ήσυχο μωρό σας αρχίζει να στριφογυρίζει και κυρίως να κουνάει τα πόδια του. Αυτό μπορεί να είναι και σημάδι ότι το μωρό θέλει να το βάλετε να ρευτεί.

Μερικές φορές το μωρό σας είναι τόσο ευχαριστημένο που χαλαρώνει, ώστε δεν ξεκολλά από το στήθος σας. Αν δεν είστε σίγουρη ότι έχει πραγματικά τελειώσει το θηλασμό, σηκώστε λίγο το στήθος σας και πλησιάστε το πιγούνι του. Αν δεν αντιδράσει στο ερέθισμα αυτό αρχίζοντας πάλι να θηλάζει, αφήστε το μαλακά να απομακρυνθεί από το στήθος σας.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!