23 Ιουλ 2009

Έτοιμη για το θηλασμό



Ο θηλασμός είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία.Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια τέχνη που διδάσκεται. Παρακάτω σας δίνουμεμικρές συμβουλές για το πώς θα προετοιμάσετε το στήθος σας για το θηλασμό πρινέρθει το μωράκι σας, ώστε να απολαύσετε εσείς κι αυτό μια ευχάριστη εμπειρίαθηλασμού.

Αν έχετε ήδη κάποια ευαισθησία στο στήθος και νιώθετε άβολασχετικά με το θηλασμό, χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Σκεφτείτε την υπέροχηεμπειρία που θα νιώσετε και αντιμετωπίστε εύκολα κάθε πρόβλημα.







Τι πρέπει να κάνετε ...;

Α) ...; αν έχετε επίπεδες και εισέχουσες θηλές.

Αν οι θηλές σας είναι επίπεδες ή εισέχουσες (χωμένες προς ταμέσα), να ξέρετε ότι μπορείτε να θηλάσετε άφοβα. Σύμφωνα με έρευνες, οι 28 στις35 γυναίκες έχουν το ίδιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Στοτελευταίο τρίμηνο ελέγξτε τις θηλές σας. Πιέστε τη θηλαία άλω με τον αντίχειρακαι το δείκτη και ωθήστε προς τα πίσω, προς το θώρακα. Αν ύστερα από αυτή τηνκίνηση η θηλή παραμένει επίπεδη αντί να πεταχτεί πάλι προς τα έξω, τότε έχετεεπίπεδες θηλές. Αν η πίεση που ασκείτε οδηγεί τη θηλή εσωτερικά (χωμένη σαν σεγούβα προς τα μέσα), τότε οι θηλές σας είναι εισέχουσες. Κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης το στήθος αλλάζει σχήμα. Θηλές που μέχρι τότε ήταν επίπεδες ήεισέχουσες, μπορεί να αλλάξουν και να βγουν προς τα έξω. Αυτές οι αλλαγέςέρχονται συνήθως γύρω στον έβδομο μήνα. Αν οι θηλές σας συνεχίσουν μετάτον έβδομο μήνα να παραμένουν επίπεδες ή εισέχουσες, να χρησιμοποιήσετε τιςειδικές ασπίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αποτελούνται από δύοπλαστικά «δαχτυλίδια». Το πρώτο τοποθετείται πάνω στη θηλή και πιέζει σταθεράτους ιστούς που κρατούν τη θηλή, αφήνοντας την ακάλυπτη, ενώ το δεύτερο είναιτοποθετημένο από πάνω, έτσι ώστε να προστατεύει τη θηλή εξωτερικά. Ξεκινήστεφορώντας τις ασπίδες για μια ή δύο ώρες την ημέρα και αυξάνετε σταδιακά τοχρόνο τοποθέτησης, μέχρι να φτάσετε να τις φοράτε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας- εκτός από τη νύχτα. Εάν φτάσετε στο σημείο να ενοχλείστε από την τοποθέτησητους, αφαιρέστε τες και αγοράστε ένα μεγαλύτερο νούμερο σουτιέν, για ναπροσαρμόσετε καλύτερα το εξωτερικό «δαχτυλίδι» που προστατεύει τη θηλή. Αν δενφορέσετε ασπίδες κατά το τελευταίο τρίμηνο, και τώρα, μετά τον τοκετό, δενείναι αργά. Ακόμα και όταν αρχίσετε να θηλάζετε μπορείτε να τις φοράτε για μισήώρα πριν από κάθε θηλασμό.

Μια άλλη μέθοδος για τις επίπεδες θηλές είναι και η μέθοδοςHoffman. Οδόκτωρ J. Brooks Hoffmanεφάρμοσε μια μέθοδογια να βοηθήσει την επίπεδη θηλή να ξεπροβάλλει. Τοποθετείστε τους αντίχειρεςσας αντικρυστά πάνω στη θηλή. Προσέξτε να βρίσκονται ακριβώς στη βάση της θηλήςκαι όχι στην άκρη της θηλαίας άλω. Πιέζοντας σταθερά πάνω στο στήθος,ταυτόχρονα απομακρύνετε τους αντίχειρες τον έναν από τον άλλο. Έτσιεπιτυγχάνετε να τραβήξετε τη θηλή προς τα έξω, να χαλαρώσετε το σφίξιμο τωνιστών στη βάση και να την κάνετε να κινηθεί προς τα πάνω και προς τα έξω. Ημέθοδος αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται σαν άσκηση πέντε φορές κάθε πρωί,κινώντας τους αντίχειρες γύρω από τη βάση της θηλής.

Προσοχή! Αν έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού ή υπάρχουντέτοιες ενδείξεις στην εγκυμοσύνη σας, συζητήστε την εφαρμογή αυτής τηςτεχνικής με το γιατρό σας, τη μαία σας ή κάποια σύμβουλο θηλασμού. Η τεχνική Hoffman δεν συνιστάται πριντο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αφού ούτως ή άλλως οι ορμόνες πουπαράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν στη χαλάρωση του σφιξίματοςγύρω από τη θηλή.



Β) ...; αν πονάτε.

Όπως αναφέραμε, το στήθος αλλάζει κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης. Στους πρώτους μήνες γίνεται πιο τρυφερό και σταδιακά «γεμίζει».Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη της δομής του στήθους για την παραγωγή γάλακτος.Το αίμα κυλά πολύ πιο γρήγορα στην περιοχή και οι φλέβες γίνονται πιο εμφανείς.Οι θηλές ευαισθητοποιούνται, ενώ η θηλαία άλως σκουραίνει για να βοηθήσει τονεογέννητο να εντοπίσει πιο εύκολα την πηγή της τροφής του (μια και τις πρώτεςημέρες διακρίνει κυρίως τις αντιθέσεις σκούρο - ανοιχτόχρωμο). Πολλές μητέρεςκατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν πόνο κι ένα αίσθημα ενόχλησηςστο στήθος. Βοηθά πολύ σε αυτή την περίπτωση να φοράτε ένα άνετο σουτιέν μευποστήριξη.

Προσοχή! Αν ο πόνος συνεχίζει, γίνει πιο έντονος καισυνοδεύεται από πυρετό, κόκκινα σημάδια στην περιοχή και συμπτώματα κρυολογήματος,καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Η μόλυνση του στήθους ήπρογεννητική μαστίτιδα είναι πιθανή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Εμφανίζεται με συμπτώματα πόνου (συνήθως στη μια πλευρά), καθώς και με πυρετόκαι άλλα συμπτώματα κρυολογήματος. Συνήθως προκύπτει σε περιπτώσεις.

Ιστορικού κολπικών λοιμώξεων.

Χρήσης αντιβιοτικών, στεροειδών ή αντισυλληπτικών χαπιών.

Διαβήτη ή αναιμίας.

Διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καιγαλακτοκομικά.

Θεραπεύεται με τον εντοπισμό της αφορμής που προκαλέι τημαστίτιδα.



Χρησιμοποιήστε ...; τον μπαμπά.

Οι μπαμπάδες γκρινιάζουν επειδή νιώθουν ότι δεν έχουνσυμμετοχή στην εγκυμοσύνη και το θηλασμο. Δώστε του, λοιπόν, την ευκαιρία να ...;βάλει το χεράκι του στην προετοιμασία του στήθους. Αφήστε τον να σας χαϊδέψεικαι να σας φιλήσει το στήθος, αφού αυτό το μέρος της ερωτικής δραστηριότηταςαποτελεί έναν φυσικό τρόπο προετοιμασίας για τον επερχόμενο θηλασμό του παιδιούσας.



Το μέγεθος δεν παίζει ρόλο.

Το μέγεθος του στήθους πριν την εγκυμοσύνη δεν επηρεάζεικαθόλου την ικανότητα σας να θηλάσετε. Τα μεγαλύτερα στήθη έχουν μεγαλύτερηποσότητα λιπώδους ιστού, πράγμα, όμως, που δεν τα κάνει περισσότερο ικανά γιαέναν επιτυχημένο θηλασμό. Είναι πολύ σπάνιο έως απίθανο για μια γυναίκανα γεννηθεί με ανεπαρκείς γαλακτοφόρους αδένες. Η αλήθεια είναι πως μιαγυναίκα με μικρό στήθος βρίσκει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία τοποθετήσης τουμωρού στο στήθος, από μια γυναίκα με μεγαλύτερο στήθος ...;. Έχετε επίσης υπόψη σαςότι η εμφάνιση γάλακτος κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν είναιανησυχητική αλλά και ούτε απαραίτητη. Απλώς συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις,και δεν είναι τίποτε άλλο από το πρωτόγαλα ή πύαρ που αρχίζει να παράγεται.



Μικρές καθημερινές οδηγίες.

Κατάτη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να διατηρείτε το στήθος σας καλάενυδατωμένο. Το σαπούνι μπορεί να ξηράνει ιδιαίτερα τη θηλή και να τηςπροκαλέσει ευαισθησία. Καλό είναι λοιπόν να το αποφεύγετε όταν κάνετε μπάνιο.Το νερό από μόνο του είναι υπέρ αρκετό για την υγιεινή της περιοχής.

Μπορείτε,αν θέλετε, να απλώνετε μια λιπαντική ουσία στο στήθος κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης. Ακόμα και μια κρέμα σώματος ή ελαιόλαδο κάνει μια χαρά τηςδουλειά.

Βγάζετετο σουτιέν σας για κάποια ώρα την ημέρα. Η επαφή με τον αέρα και η απαλή τριβήμε τα ρούχα ωφελούν πολύ τις θηλές . Μπορείτε, ακόμα να φοράτε από τώρα τοειδικό σουτιέν θηλασμού με τα ανοίγματα κατεβασμένα.

Δοκιμάστενα κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή. Θα εξοικειωθείτε με την τεχνική του και θασας φανεί χρήσιμο όταν στο μέλλον θα θέλετε να βγάζετε το γάλα σας. Πιέστε μετις άκρες των δαχτύλων σας απαλά και κάνετε κυκλικές κινήσεις σε όλο το στήθος,φτάνοντας σταδιακά στη θηλαία άλω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!