23 Ιουλ 2009

Παιδί και Ιντερνετ



Στις "πύλες της γνώσης"







Στο διαδίκτυο υπάρχουν οι λεγόμενες "πύλες" (portals) που οργανωμένες σε μεγάλες θεματικές ενότητες αποτελούν "προθάλαμο" σε μια σειρά άλλων sites. Θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στο παιδικό ίντερνετ με τις βασικές πύλες που αφορούν τα παιδιά.











Η πύλη του Υπουργείου Παιδείας







Στην εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-yliko.sch.grλειτουργεί ένα εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο πληροφοριών. Από εκεί μας δίνονται links σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στο διαδίκτυο με σελίδες γραμμένες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.









Σελίδες στα ελληνικά



Στο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μη παραλείψετε να ανοίξετε τις ειδικές σελίδες για παιδιά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλα πολλά, πχ.

1) Το site με τα όργανα της ορχήστρας βοηθάει τα παιδιά να εξοικειωθούν με ό,τι έχει σχέση με τα ίδια τα όργανα αλλά και με τον τρόπο που "στήνεται" μια ορχήστρα.

2) Το site της Βουλής για τα παιδιά, εκτός από πληροφορίες για τη Βουλή και το Πολίτευμα, διαθέτει προγράμματα για επισκέψεις σχολείων στη Βουλή των Ελλήνων καθώς και links σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

3) Το site με τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπου έχουν καταγραφεί όλα τα δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα παιδιά.

4) Το site της Ελληνικής Βικιπαίδειας, της πρώτης ελεύθερα διαθέσιμης και πλήρους εγκυκλοπαίδειας που έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες.





Σελίδες στα αγγλικά.

Από το τμήμα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Παιδείας με links σε σελίδες γραμμένες στα αγγλικά ξεχωρίζουν: 

1) Το site του BBC/ Science and Nature, με εντυπωσιακές πληροφορίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τις επιστήμες και τη φύση.

2) Μια εικονική περιήγηση στον πλανήτη Άρη εξασφαλίζεται στο "Explorer the Planet Mars".

3) Ένα on line εργαλείο ζωγραφικής είναι το Imagination Cubed, όπου οι μαθητές μπορούν να αποθηκεύουν την εργασία τους και να τη συνεχίζουν όποτε θέλουν. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα "συνδιάσκεψης", όπου δύο άτομα μπορούν να ζωγραφίζουν μαζί.









Το να καταχωρήσετε το www.e-paideia.net.gr στα "αγαπημένα" επιβάλλεται. Το γιατί θα το καταλάβετε και μόνοι σας, αμέσως μόλις συνδεθείτε στο ίντερνετ.









Για γονείς



Στην ενότητα ΕΥ ΖΗΝ, άρθρα όπως "Σχολείο και Ασφάλεια", "Παιδί και Παιχνίδι", "Σχολική Βία" κλπ, στοχεύουν στην ψυχική, προσωπική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, τα άρθρα αυτής της ενότητας εστιάζουν στην προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής του παιδιού στην περίοδο της σχολικής ηλικίας.



Στην ενότητα "Να θυμηθώ", οι "ψαγμένοι" γονείς θα αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα οργανισμών που ασχολούνται με τα παιδιά. Εκδηλώσεις ή εκθέσεις που διοργανώνονται από το Παιδικό Μουσείο ή το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης είναι όλα εκεί.









Για παιδιά



Στην ενότητα "e-βιβλιοθήκη/Εκπαίδευση-Μάθηση/Μαθητές", δικτυακοί τόποι από τους οποίους οι μικροί μαθητές μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό στο πλαίσιο των μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο είναι οι AskJeeves-Kids και Thranio.gr.



Στην ίδια ακριβώς ενότητα υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά, κυρίως σχολικής ηλικίας. Εδώ, είναι παραπάνω από απαραίτητη η συμβολή του γονιού ή του δασκάλου για κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα αυτή καθεαυτή, αλλά και την κατανόηση-αφού οι περισσότερες είναι στα αγγλικά. Το "Cyberchase", το "Sesame Street" και το "Weekly Reader (kids)" είναι γεμάτα δραστηριότητες για παιδιά: από παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές και σελίδες για ζωγραφική μέχρι παιχνίδια με μαθηματικές πράξεις.



Και πάλι στην ίδια ενότητα τα παιδιά που θέλουν όχι μόνο να ψυχαγωγηθούν, αλλά και να διευρύνουν τις εγκυκλοπαιδικές τους γνώσεις μπορούν να "βυθιστούν" στον πλούτο που προσφέρει το "National Geographic Kids" ή το "Online Interactive Exhibits for Kids at thw Natural History Museum", με διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.









Η πρώτη "πύλη" για το παιδί βρίσκεται στο www.netkids.gr . Οι κατηγορίες εδώ είναι: παιχνίδια, ψυχαγωγία, γνώσεις, αφιερώματα, συνεντεύξεις, netschool (για το σχολείο) και e-cards που στα παιδιά μπορούν να στείλουν διαδικτυακά. Μέσα στο συγκεκριμένο site, εντοπίσαμε το whatkidscando.org , το χώρο που μεγαλύτερα παιδιά από όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν σκέψεις και απόψεις.



Για τα παιδιά που έχουν καλό επίπεδο στα αγγλικά ή οι γονείς τους μπορούν να τα υποστηρίξουν στην ξένη γλώσσα, υπάρχει το kidsjokes.co.uk , με αστεία και ανέκδοτα.



Στην περιπλάνηση σας στο ίδιο site μπορείτε να βγείτε "εκτός ατμόσφαιρας" : στα starchild.gsfc.nasa και liftoff.msfc.nasa.gov πήγα ξεκούραστα στη NASA, έμαθα για τους διαστημικούς σταθμούς, τους δορυφόρους, τους αστροναύτες κι ό,τι έχει σχέση με το διάστημα.



Επειδή όμως η γνώση καλό είναι να ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό και το σώμα μας, στο aboutsmiles.org τα παιδιά θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες για το πως θα εξασφαλίσουν ένα αστραφτερό χαμόγελο, φροντίζοντας τα δόντια τους σωστά.









Στο site της "Ερευνούπολης", τα πιτσιρίκια μπορούν να ενημερωθούν για το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά. Στον "Παιχνιδότοπο" θα βρουν ευχάριστες δραστηριότητες, όπως τα παιχνίδια σκάκι, ναυμαχία και Οθέλλος, ενώ με ένα απλό κλικ μαθαίνουν τι συμβαίνει στην τηλεόραση καθώς και τις νέες κυκλοφορίες σε βίντεο και πολυμέσα. Υπάρχει, ακόμη, πλήρης ενημέρωση για τα Μουσεία. 

Στο ίδιο site θα είναι παράλειψη να μην κάνετε κλικ στα "Βιβλιοπωλεία". Ενημέρωση για τις κυκλοφορίες των ελληνόφωνων βιβλίων υπάρχουν στο www.mathisis.com και λειτουργεί on line κατάστημα στο www.greekbooks.gr



Οι εκδόσεις "Ερευνητές" σύμμαχοι της γνώσης και της πληροφόρησης, δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις κατηγορίες: Κόσμος, Επιστήμη, Διάστημα, Φύση, Ιστορία., Τέχνες, Αθλητισμός. Τα προϊόντα είναι μοιρασμένα σε ηλικιακές ομάδες, 3-6, 6-11 και 11+, γεγονός που διευκολύνει τους γονείς στο να κάνουν σωστές επιλογές.













Ένα ολοκληρωμένο διαδραστικό σύστημα βρήκα στο www.jele.gr Πρόκειται για μια σειρά από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην εμπέδωση της ύλης που διδάσκονται τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι στιγμής, λειτουργούν 221 δραστηριότητες για την Α΄ και 250 για τη Β΄ Δημοτικού. Το jele προϋποθέτει εγγραφή του μαθητή κι είναι απαραίτητη η βοήθεια από έναν ενήλικο. Η κίνηση, οι ήχοι, τα χαρούμενα χρώματα και οι έξυπνοι διάλογοι, όλα παρέα με τους ήρωες του jele, εξασφαλίζουν ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό βοήθημα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!