18 Αυγ 2009

Εποχιακές και άλλες… αλλεργίες



Εποχιακές αλλεργίες… Φταίει η άνοιξη, γιατρέ; Στην πραγματικότητα, δεν είναι η άνοιξη που ευθύνεται για τις αλλεργίες των παιδιών, αλλά η κληρονομικότητα. Αν το μικρούλι μας είναι αλλεργικό, την ευθύνη φέρουν τα γονίδια που κληρονόμησε από εμάς τους γονείς τους ή από τον παππού και τη γιαγιά. Άρα λοιπόν, η άνοιξη και τα λουλούδια που ανθίζουν δεν είναι παρά η αφορμή.

Αλλεργία είναι η υπερβολική ευαισθησία ενός ατόμου σε συνθήκες και περιβάλλοντα που είναι ανεκτά και ακίνδυνα για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο ανοσοποιητικός μηχανισμός του αλλεργικού ατόμου διαφέρει από των υπολοίπων και δεν έχει τις άμυνες να αντιμετωπίσει ουσίες που βρίσκονται σε ένα περιβάλλον, με αποτέλεσμα αυτή η αδυναμία τελικά να προκαλεί ασθένεια. Το ίδιο άτομο μπορεί να πάσχει από μια μεμονωμένη αλλεργία ή από ένα συνδυασμό αλλεργιών. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία, τη χρονιότητα της νόσου, το περιβάλλον του κλπ.











ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ

Τι θα πρέπει να κάνετε πριν το πάτε στο γιατρό:

  • Πρώτα θα πρέπει να πείσετε το παιδί να μην τρίβει τα μάτια του, κάτι πραγματικά δύσκολο.

  • Να μειώσετε το αίσθημα της φαγούρας με δροσερό νερό ή κομπρέσες.

  • Να του φοράτε καπελάκι όταν είναι έξω από το σπίτι και να αποφεύγετε τη βόλτα ή τη θάλασσα το καλοκαίρι κατά τις ώρες που παρουσιάζεται έντονη ηλιοφάνεια.

  • Τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες επιπεφυκίτιδες επιβάλλεται να φορούν γυαλιά ηλίου.



ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ: ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

  • Τα είδη αλλεργιών

  • Οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος (ρινίτιδα, άσθμα).

  • Οι αλλεργίες των ματιών (επιπεφυκίτιδες).

  • Οι αλλεργίες του δέρματος (ατοπική δερματίτιδα-έκζεμα, κνίδωση/αγγειοοίδημα κλπ).

  • Οι φαρμακευτικές αλλεργίες. Εκδηλώνονται από διάφορα φάρμακα, μέσω του αναπνευστικού συστήματος ή του δέρματος. Μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και αλλεργικό σοκ.

  • Οι αλλεργίες που προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων. Εμφανίζουν μεγάλη τοπική αντίδραση μέχρι και αλλεργικό σοκ.



ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΕΠΟΧΗΣ…

Από αυτές τις αλλεργίες, εποχιακές χαρακτηρίζονται εκείνες του αναπνευστικού συστήματος, οι οφθαλμικές αλλεργίες, οι αλλεργίες του δέρματος και φυσικά οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα έντομα. Τα συμπτώματα όλων αυτών των αλλεργιών διαφέρουν κατά περίπτωση.



  • Το βρογχικό άσθμα: Εκδηλώνεται με παράταση εκπνοής, βήχα ή δύσπνοια. Προκαλείται από τα ακάρεα της σκόνης και κυρίως από τα περιττώματα τους, τη γύρη, την αλλαγή θερμοκρασίας ή του καιρού κι από δέντρα όπως η ελιά, ο πλάτανος, λεύκα, το κυπαρίσσι και το πεύκο. Αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικό φάρμακο ή κορτιζονούχο, σε δυσκολότερες περιπτώσεις.

  • Η αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα της είναι: φτάρνισμα, μπούκωμα, καταρροή της μύτης, φαγούρα στη μύτη, πόνος στο λαιμό και σφύριγμα της αναπνοής. Ισχύουν οι ίδιοι αλλεργικοί παράγοντες με εκείνους του άσθματος.

  • Οι αλλεργίες των ματιών: Τις λέμε και επιπεφυκίτιδες. Συνοδεύονται από έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα ή, σε βαρύτερες καταστάσεις, από φωτοφοβία. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να δυσκολεύονται να ανοίξουν τα μάτια τους και να αναζητούν κλειστούς και σκοτεινούς χώρους. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται εκκρίσεις που τρέχουν σαν λεπτές άσπρες κλωστές και επιδεινώνουν την κατάσταση. Το συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών δημιουργεί φαύλο κύκλο στο πρόβλημα. Ενοχοποιούνται η σκόνη, η γύρη, τα δέντρα και το φως του ήλιου.

  • Αλλεργίες του δέρματος: Οι δερματικές αλλεργίες προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων, από την επαφή του σώματος με διάφορες ουσίες, από τις τροφές με συντηρητικά, από το άγχος, αλλά κι από την επαφή με λουλούδια ή με ένα ροδάκινο ή ακτινίδιο. Συγκεκριμένα, η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από κνησμό και εξάνθημα. Εκδηλώνεται σε ποσοστό 60% τον πρώτο χρόνο της ζωής και 85% πριν από τον πέμπτο χρόνο. Η διατήρηση ενυδατωμένου δέρματος αποτελεί την κυριότερη φροντίδα. Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση αντιισταμινικών φαρμάκων, φωτοχημειοθεραπεία και τροποποίηση της δίαιτας με την προσθήκη απαραίτητων λιπαρών οξέων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!