29 Σεπ 2009

Αδέρφια: Σκανταλιές και αγάπη!

Μια χαρακτηριστική κινέζικη παροιμία αναφέρει: "Τα αδέρφια μεταξύ τους είναι όπως τα πόδια με τα χέρια!". Πράγματι, τα αδέρφια μας είναι τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα μετά ή μαζί με τους γονείς μας. Ακολουθούμε κοινή διαδρομή ζωής μαζί τους και έχουμε τις ίδιες καταβολές. Ειδικά όταν πρόκειται για δίδυμα ή αδέρφια με μικρή ηλικιακή διαφορά μεταξύ τους οι σχέσεις είναι ακόμη πιο ιδιαίτερες. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνήθως μας θλίβει πολύ περισσότερο όταν ακούμε ότι αδέρφια τσακώνονται μεταξύ τους παρά απ' ότι με τους γονείς. Από την άλλη, όσοι από μας έχουν  αδέρφια αισθάνονται πολύ συχνά ευγνώμονες που έχουν έναν ανιδιοτελή φίλο και συμπαραστάτη στη ζωή. Οι σχέσεις των αδερφών μεταξύ τους, όμως, καθορίζονται ως ένα μεγάλο βαθμό από το πως αντιμετωπίζονται από τους γονείς τους. Συχνά παρατηρούμε ότι οι γονείς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα από τα δύο παιδιά τους και αδικούν το άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κόντρα ανάμεσα στα παιδιά. Πως πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται τα αδέρφια μέσα σε μια οικογένεια;





Τέλος στους καβγάδες!



Οι τσακωμοί δεν είναι ευχάριστοι μέσα στην οικογένεια. Μικροκαβγάδακια υπάρχουν πάντοτε, ειδικά σε μια μεγάλη οικογένεια και ειδικά μεταξύ των παιδιών. Από το μολύβι που κάποιος πήρε κατά λάθος μέχρι το ποιος θα φάει το πιο μεγάλο κομμάτι τούρτα, οι μικροπροστριβές είναι το "αλατοπίπερο" στις αδερφικές σχέσεις. Όταν, όμως, οι καβγάδες και οι προστριβές είναι καθημερινό φαινόμενο τότε πίσω από αυτούς κρύβεται, συνήθως, κάποιο γενικότερο πρόβλημα της οικογένειας και ακόμη συνηθέστερα κρύβεται κάποιος κακός χειρισμός των γονέων, που πυροδοτεί τη σύγκρουση μεταξύ των παιδιών. Τα αδέρφια, ακόμη και τα δίδυμα, ναι μεν έχουν στενούς δεσμούς αίματος, δεν είναι όμως ίδια στο χαρακτήρα. Οι γονείς συχνά αρνούνται να το παραδεχτούν, με αποτέλεσμα ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους να είναι η αιτία που τσακώνονται τα αδέρφια. Πως, λοιπόν, μπορείτε να εξομαλύνετε τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια και το κυριότερο πως θα καλλιεργήσετε από νωρίς την αρμονική τους συνύπαρξη;





Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δουλεύουν σαν ομάδα. Φροντίστε να τους δίνετε κοινές δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουν. Για παράδειγμα, διοργανώστε διαγωνισμό πίτσας. Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους και εσείς μια δική σας. Όλοι μαζί θα απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα! Μπορείτε ακόμη να τους αναθέσετε να συλλέγουν από κοινού κουτάκια αλουμινίου και να μοιραστούν τα λεφτά μεταξύ τους.





Μην μπαίνετε ανάμεσα τους όταν τσακώνονται! Δώστε τους το χώρο και το χρόνο να λύσουν μόνα τους το πρόβλημα που δημιουργήθηκε χωρίς να έρθουν σε εσάς. Ακόμη όμως και όταν έρθουν σε εσάς, ζητώντας να κάνετε το διαιτητή, αρνηθείτε με τρόπο και φυσικά μην πάρετε το μέρος κανενός. Να ένας έξυπνος τρόπος να το πετύχετε: όταν έρθουν σε εσάς για βοήθεια, κλειδώστε τις πόρτες των δωματίων τους και βάλτε τα να σταθούν έξω από αυτές μέχρι να αποφασίσουν να συζητήσουν το πρόβλημα. Εξηγήστε τους ότι δεν θα πάνε στα δωμάτια τους αν δεν λύσουν το πρόβλημα. Το να καθίσουν αντικριστά και να υποχρεωθούν να μιλήσουν μέχρι να φιλιώσουν είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσουν να τσακώνονται, χωρίς γονεϊκή παρέμβαση που μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.





Η αγάπη μεταξύ των αδερφών δεν είναι μια πράξη αυτονόητη. Ως εκ τούτου, εκφράσεις όπως "Πρέπει να τον αγαπάς, είναι ο αδερφός σου" δεν βοηθούν στο να καλλιεργείται η σχέση μεταξύ τους. Το να περάσουμε στο παιδί το μήνυμα ότι η αδερφική αγάπη είναι υποχρεώση και όχι προνόμιο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούν ή να γεφυρωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια.





Περάστε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά. Αυτό δινει το μήνυμα στα παιδιά σας ότι ναι μεν είστε όλοι μια ομάδα, το κάθε μέλος της όμως είναι ιδιαίτερο και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται.





Προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε παιδιού και να μην τα αντιμετωπίζετε σαν ενιαία οντότηα. Για παράδειγμα όταν ενα από τα δύο παιδιά είναι άρρωστο μπορεί να θέλει σούπα και παραμύθια ενώ το άλλο φιδέ και ύπνο. Θα ήταν άδικο να δώσετε στο ένα παιδί αυτό που θέλει και το άλλο να πάρει ό, τι και το αδερφάκι τους!





Πως θα τους φέρομαι το ίδιο;



Πολύ συχνά οι γονείς παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να φερθούν δίκαια στα παιδιά τους γιατί αποκαλύπτουν με τον τρόπο συμπεριφοράς τους την αδυναμία που έχουν σε κάποιο. "Δεν είναι δίκαιο!" Αυτή είναι σίγουρα μια φράση που θα έχετε ακούσει από το παιδί σας όταν βλέπει ότι συμπεριφέρεστε ευνοϊκότερα στο αδερφάκι του. Διαφορετικές ώρες ύπνου, διαφορετικές τιμωρίες και προνόμια είναι συνήθως οι αιτίες που θυμώνουν ή αναστατώνουν τα παιδιά. Από την πλευρά τους, αρκετοί γονείς νιώθουν μεγάλη πίεση προσπαθώντας να κρατήσουν τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια, ενώ κάποιοι δεν το θεωρούν καν πρακτικό. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ρούχα! Πόσες φορές τα μικρότερα αδέρφια δεν έχουν υποχρεωθεί να φορέσουν τα ρούχα των μεγαλύτερων, διαμαρτύρονται για τη μόδα ή για το γεγονός ότι είναι δεύτερο χέρι; Ακόμη κι αν το κάνετε για λόγους οικονομίας, είναι καλό έστω ένα μέρος από τα ρούχα του μικρότερου παιδιού να είναι καινούργιο. Να μερικές πρακτικές συμβουλές για να πετύχετε δικαιοσύνη μεταξύ των αδερφών:





Αντί να τους δίνετε την ίδια ποσότητα, πχ φρούτου ( "Να πάρε, όσο και η αδερφή σου" ) δώστε τους με βάση το πόσο θέλουν ( "Θέλεις ένα κομμάτι ή ολόκληρο το μήλο;").





Αντί να τους λέτε: "Σε αγαπώ όσο και τον αδερφό σου" πείτε: "Είσαι μοναδικός σε όλο τον κόσμο και κανείς δεν μπορεί να πάρει τη θέση σου".





Αν καμιά φορά περνάτε περισσότερο χρόνο με το ένα από τα δύο παιδιά για κάποιον συγκεκριμένο λόγο αντί να πείτε: "Παίξαμε 10 λεπτά παραπάνω με την αδερφή σου, τώρα θα παίξω τόσο και με σένα", πείτε: "Ξέρω ότι αφιέρωσα περισσότερο χρόνο στην αδερφή σου, αλλα έπρεπε να τη βοηθήσω στα μαθήματα της. Μόλις τελειώσουμε θα μου πεις ό,τι θέλεις!" 





Όταν τα παιδια αντιληφθούν ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά των γονιών έχουν κάποια λογική αιτία θα τρέφουν λιγότερο αρνητικά συναισθήματα και θα μάθουν να το αποδέχονται. Το σημαντικό είναι να τα αφήνετε να εκφραστούν και να δείχνετε την ίδια προσοχή στα προβλήματα τους. Εξηγήστε στα παιδιά, ειδικά αν έχουν αρκετή διαφορά ηλικίας, ότι ναι μεν οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές, όμως, εσείς θα προσπαθήσετε να ανταποκριθείτε σε όλες με την ίδια ευχαρίστηση. Επιπλέον, εξηγήστε τους ότι αυτό μπορεί να μη συμβαίνει ταυτόχρονα αλλά έχετε πάντα στο μυαλό σας ποιος έχει σειρά και δεν πρόκειται να ξεχάσετε κανένα παιδί!





Εκπαιδεύστε τους παππούδες.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αιτία προστριβών ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να μην είναι οι γονείς αλλά ο παππούς και η γιαγιά. Οι μεγάλοι άνθρωποι συχνά δεν έχουν συναίσθηση του πόσο κακό κάνουν με το να δείχνουν αδυναμία ή να ξεχωρίζουν τα εγγόνια τους. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι αιτία προστριβών ανάμεσα στα αδέρφια είναι κάτι που έκανε ο παππούς ή η γιαγιά, ξεκινήστε σεμινάρια! Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στους παππούδες ποια γραμμή ακουλουθείτε και με διακριτικότητα να τους παρακινήσετε να κάνουν το ίδιο!





Το θέμα της ηλικίας.

 Σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των αδερφών παίζει η ηλικία. Τα παιδιά που είναι κοντά ηλικιακά είναι πιο συχνά ανταγωνιστικά και τσακώνονται για παιχνίδια και προνόμια. Από την άλλη, όμως, είναι πιο πιθανό ότι θα έχουν στενή σχέση ως ενήλικες, ακόμη και κοινά ενδιαφέροντα. Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, οι μικροκαβγάδες περιορίζονται και τα παιδιά προτιμούν να λύνουν μεταξύ τους τα προβλήματα. Τα παιδιά με μεγάλη διαφορά ηλικίας έχουν άλλου είδους αντιμετώπιση μεταξύ τους και συνήθως το μεγαλύτερο παιδί δείχνει υπερπροστατευτικότητα στο μικρότερο, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει αιτία για προστριβές.





Πηγή: Γονείς εν δράση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!