30 Σεπ 2009

Κρυολόγημα: Ο εχθρός προ των πυλών

Αν και τα αντισώματα σας βοηθούν στην προστασία του μωρού σας εφόσον το θηλάζετε, μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του, παρ' όλα αυτά, το μωρό είναι ακόμη εκτεθειμένο και "ευάλωτο" στο κοινό κρυολόγημα. Για αυτό, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:







Το μωρό σας μπορεί να κρυώσει σοβαρά. Μέχρι τη στιγμή που το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναπτυχθεί πλήρως και θα εκτεθεί σε διάφορους ιούς, τα συμπτώματα του μπορεί να είναι πιο σοβαρά από αυτά των μεγαλύτερων παιδιών.

Η κοιλίτσα του μπορεί να αντιδράσει άσχημα. Μην εκπλαγείτε αν το μωρό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια. Η υπερβολική παραγωγή βλέννας μπορεί να ερεθίσει το οτομαχάκι του και να αντιδράσει.



Μπορεί να έχει καταρροή. Επειδή οι ρινικές οδοίτων βρεφών είναι πολύ μικρές, ακόμα και με την παραμικρή μόλυνση μπορεί να κλείσει η μύτη του από τη βλέννα.

Η αναπνοή είναι δύσκολη. Το βούλωματης μύτης μπορεί να περιορίσει τους μικροσκοπικούς αεραγωγούς του μωρού σας, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη. Ο ιός του κοινού κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσει πυρετό, βήχα και μπούκωμα, αλλά μετά από δύο μέρες ο βήχας επιδεινώνεται και η αναπνοή είναι γρήγορη και δύσκολη.



Αυτός ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε βρογχίτιδα -μόλυνση του κατώτερου αναπνευστικού. Σε σοβαρές χρειαστεί να νοσηλευτεί.  περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να

Πρέπει οπωσδήποτε να τηλεφωνήσετε στο γιατρό:

Αν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και η θερμοκρασία του είναι 37°C ή και περισσότερο.

Αν είναι 3-6 μηνών και έχει 38 ° C ή περισσότερο.

Αν το μικρό σας έχει πρόβλημα αναπνοής(παρακολουθήστε αν έχει σφύριγμα, αν τα ρουθούνια του είναι βουλωμένα και

χειροτερεύουν ή αν το στήθος του ανεβοκατεβαίνει γρήγορα).



Αν έχει πυρετό που κρατάει περισσότερο από 12 ώρες ή άλλα συμπτώματα που κρατάνε περισσότερο από 3 ημέρες, αν ανεβάσει θερμοκρασία μερικές μέρες μετά το κρύωμα, αν δεν τρώει κανονικά ή αν η συμπεριφορά του είναι ασυνήθιστη.



  Τρεις σημαντικές κινήσεις

Να πλένετε συχνά τα χέρια του. Το πλύσιμο των χεριών είναι το Νο1 όπλο κατά των μικροβίων. Σαπουνίστε καλά τα χεράκια του, τρίψτε τα και μετά ξεβγάλτε τα καλά με ζεστό νερό.

Να πετάτε αμέσως τα χαρτομάντιλα. Μπορεί να φιλοξενούν πολλά ύπουλα μικρόβια.

Μην του δίνετε συμπληρώματα. Έχει γίνει πολλή κουβέντα για τη χρήση του ζινκ και της βιταμίνης C, που αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα, αλλα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα είναι αποτελεσματικά και -το πιο βασικό- απαγορεύονται σε αυτή την ηλικία.



Πως να νιώσει καλύτερα πιο γρήγορα

Η βουλωμένη μύτη. 

Βάλτε φυσιολογικό ορό στα ρουθούνια του, περιμένετε ένα λεπτό και μετά τραβήξτε τη βλέννα με τη βοήθεια παιδικής σύριγγας (κυρίως πριν το τάισμα). Μπορείτε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε στο παιδί σας όταν φτάσει στην ηλικία του ενός έτους να φυσάει τη μύτη του, αλλά θα πρέπει να κρατάτε εσείς το χαρτομάντιλο. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας (να τον έχετε σε απόσταση τριών μέτρων περίπου από το κεφάλι του), για να διευκολύνετε την αναπνοή του. Φροντίστε το κεφαλάκι του να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Προσέξτε όμως! Όχι με μαξιλάρι, αλλά φροντίστε να έχει κλίση το κρεβάτι ή η κούνια που κοιμάται. Βάλτε ξύλο ή πλαστικό ύψους περίπου 5 εκατοστών στα ποδαράκια του κρεβατιού που βρίσκονται στην πλευρά του κεφαλιού. Αυξήστε τα υγρά. Στα μωρά να δίνετε πολύ γάλα είτε μητρικό είτε υποκατάστατο «βρεφικό.

Μιλήστε με το γιατρό σας για τα ρινικά σπρέι, αντο βούλωματου μωρού σας είναι σοβαρό -ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας- αλλά να μην του το δώσετε ποτέ χωρίς την άδεια του γιατρού, γιατί μπορεί να αυξήσει τη βλέννα και να είναι δύσκολο να την καθαρίσετε. Συνήθως το προτείνουν σε παιδιά άνω των 2 ετών για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν τη νύχτα.



Βήχας και πονόλαιμος.

Για να ανακουφίσετε τους αεραγωγούς και να μειώσετε τον επίμονο βήχα του παιδιού σας, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή δημιουργήστε ατμούς στο μπάνιο με ζεστό νερό. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δώσετε στο μωρό οποιοδήποτε φάρμακο. Μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρές πιο αθώα. παρενέργειες, ακόμη και τα



Οι επιπλοκές του κρυολογήματος.



Αν ο βήχας του παιδιού σας, το φτάρνισμα και το μπούκωμα δεν καλυτερεύουν μετά από 7-10 μέρες ή αν βελτιωθεί η κατάσταση του και μετά πάλι επιδεινωθεί, μπορεί το παιδί να έχει κάτι πιο σοβαρό. Ας δούμε μερικές από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές.



Πνευμονία. Εμφανίζεται όταν ο ιός του κοινού κρυολογήματος μπαίνει βαθιά στους πνεύμονες. Υποψιαστείτε την πνευμονία αν το παιδί ανεβάσει κι άλλο πυρετό μετά από μία εβδομάδα που είναι ήδη άρρωστο, αν ο βήχας του χειροτερέψει, αν όταν αναπνέει σφυρίζει, αν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα αναπνοής ή αν συμπεριφέρεται περίεργα. Η πνευμονία μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως τα μωρά και τα παιδιά με πνευ μονικές δυσλειτουργίες, όπως το άσθμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.



Λαρυγγίτιδα. Στα μωρά αυτής της ηλικίας, ο ιός του κρυολογήματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο λάρυγγα και στην τραχεία. Μια-δυο μέρες μετά το κρυολόγημα του -συνήθως μόλις μερικές ώρες αφού το βάλετε για ύπνο τη νύχτα- θα ακούσετε κάτι περίεργους ήχους. Μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, να «σφυρίζει» και να κλαίει όταν βήχει. Τι πρέπει να κάνετε άμεσα; Να του κάνετε ζεστό μπάνιο και να καθίσετε μαζί στον γεμάτο ατμούς χώρο. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται ακόμα να αναπνεύσει μετά από 10-20 λεπτά, τηλεφωνήστε στο γιατρό. Το μικρό μπορεί να χρειάζεται θεραπεία με στεροειδή ή επινεφρίνη για να μειωθεί η φλεγμονή της αναπνευστικής οδού.



Μόλυνση στα αυτιά. Αν το παιδί σας ρουφάει τη μύτη του για μερικές μέρες και μετά ξαφνικά παρουσιάζει πυρετό και δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, σκεφτείτε τη μόλυνση στα αυτιά. Τα κρυολογήματα προκαλούν γενικά φλεγμονές στις αναπνευστικές οδούς. Μπορούν να βουλώσουν τους μικροσκοπικούς σωλήνες που βοηθούν να περνά το υγρό στο εσωτερικό των αυτιών. Όταν το υγρό δεν κυκλοφορεί, τα βακτηρίδια εμφανίζονται, διατηρούνται και αναπτύσσονται. Οι μολύνσεις στα αυτιά μπορούν να θεραπευτούν με παρακεταμόλη καθώς και με αντιβίωση που θα σας δώσει ο γιατρός. Ευτυχώς, καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, μεγαλώνουν κι αυτοί οι σωλήνες. Οι συγκεκριμένες μολύνσεις παρουσιάζουν έξαρση στην ηλικία των 6 μηνών με 2 ετών.



Πηγή: Το παιδί μου κι εγώ.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!