5 Οκτ 2009

Κόλλησαν ψείρες; Πρακτικές συμβουλές!







Πως θα ξέρουμε αν ένα παιδί έχει ψείρες;

Γενικά, θα τραβήξουν την προσοχή σας δύο πράγματα: Είτε θα σας ειδοποιήσουν από το σχολείο, ότι υπάρχουν ψείρες, είτε το παιδί σας θα ξύνει επίμονα το κεφάλι του. Και στις δύο περιπτώσεις ερευνήστε τα μαλλιά, ιδιαίτερα πίσω από τα αυτιά, ζώνεις όπου οι ψείρες αρχίζουν, συνήθως, την εγκατάσταση τους, πριν εξαπλωθούν σε όλο το τριχωτό του κεφαλιού. Μην περιμένετε να δείτε τα ζωάκια να πετάνε πάνω στο κεφάλι του παιδιού. Αν επιληφθείτε νωρίς, θα δείτε, μάλλον, την κόνιδα, τα αυγά της ψείρας: Είναι μικρά λευκά ωοειδή αυγά, κολλημένα σε απόσταση μερικών χιλιοστών από το δέρμα του κεφαλιού. Ξεχωρίζουν εύκολα από την πιτυρίδα, γιατί δεν ξεκολλάνε εύκολα από τα μαλλιά. Η θηλυκή ψείρα γεννάει εκατό μέχρι τριακόσια αυγά σε έξι εβδομάδες: Τα παράσιτα αυτά, επομένως, πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Το αυγό σκάει σε έξι μέρες, γεννώντας μια ψείρα, η οποία θα ζήσει, περίπου, ένα μήνα. Οι ψείρες, που κινούνται, έχουν μήκος 1,5 ως 2,5 χιλιοστά. Μπορείτε να τις δείτε κάνοντας χωρίστρες στα μαλλιά ή βουρτσίζοντας τα πάνω σε μια άσπρη πετσέτα. Αν το παιδί σας κολλήσει ψείρες, πρέπει να ελέγχετε τα μαλλιά του για πολλές εβδομάδες.





Πως μεταδίδονται οι ψείρες;

Το έντομο μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και η μετάδοση ευνοείται, όταν ανταλλάσσουμε βούρτσες ή σκουφάκια. Επίσης, η μετάδοση γίνεται ευκολότερα σε ομαδικούς χώρους: Παιδικούς σταθμούς, σχολεία, κατασκηνώσεις. Η ψείρα ζει, κατά μέσον όρο, ένα μήνα, αλλά όπως είδαμε αναπαράγεται πολύ γρήγορα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να υπολογίζετε, ότι επειδή η διάρκεια ζωής της είναι σύντομη, θα εξαφανιστεί μόνη της, γιατί πριν πεθάνει, θα έχει γεννήσει πάρα πολλά αυγά, τα οποία θα πάρουν τη θέση της.





Γιατί οι ψείρες προκαλούν φαγούρα;

Οι ψείρες είναι παράσιτα, που τρέφονται με αίμα. Όταν βρίσκονται στο κεφάλι του παιδιού, τσιμπάνε το δέρμα και πίνουν το αίμα, μέχρι να φουσκώσουν, πράγμα που επιτρέπει στη θηλυκή να τρέφει τα πολλά αυγά της: Ο τρόπος που τρέφεται η ψείρα επιφέρει φαγούρα. Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει επιμόλυνση δημιουργώντας, κρούστες στο δέρμα του κεφαλιού.





Μερικά παιδιά κολλάνε πολύ εύκολα;

Σε ένα πολύ μολυσμένο περιβάλλον, κάθε παιδί μπορεί να κολλήσει ψείρες. Αλλά μερικά έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση. Τα πυκνά, σγουρά και πλούσια μαλλιά ευνοούν από τη μια τη θερμότητα, που είναι αναγκαία για τη ζωή της ψείρας, κι από την άλλη τη μεγάλη αγγείωση του δέρματος: Έτσι το έντομο βρίσκει ευκολότερα αίμα, για να τραφεί. Τα μαλλιά του παιδιού σας θα είναι λιγότερο δεκτικά στις ψείρες, αν τα χτενίζετε σε κοτσίδες ή τα δένετε ψηλά.





Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε;

Υπάρχουν προληπτικά σαμπουαν;

Η καλή υγιεινή με λούσιμο, τουλάχιστον, δύο φορές την εβδομάδα με "κλασικό" σαμπουάν μπορεί να μειώσει τη μετάδοση, αλλά δεν αρκεί, για να προστατέψει το παιδί σας. Πράγματι, αν η μόλυνση είναι εκτεταμένη, ένα απλό σαμπουάν δεν θα εμποδίσει ένα έντομο να κολλήσει στα μαλλιά και να πολλαπλασιαστεί. Επίσης, τα πλυμένα σκουφάκια, που δεν ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα παιδιά, περιορίζουν τον κίνδυνο. Αλλά δεν υπάρχουν προληπτικά προϊόντα.





Τι θα κάνετε, για να εξοντώσετε τις ψείρες;

Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικά προϊόντα, ιδιαίτερα μια λοσιόν με βάση την πυρεθρίνη, η οποία δίνεται με συνταγή του γιατρού σε παιδιά άνω των δύο ετών. Εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά: Την αφήνουμε να δράσει για τριάντα λεπτά και ξεβγάζουμε. Μετά, με το λεπτό ειδικό χτενάκι αφαιρούμε τα έντομα. Πρέπει να επαναλάβουμε την εφαρμογή επτά έως δέκα ημέρες αργότερα. Το σαμπουάν κατά της ψείρας δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη λοσιόν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συντήρηση της αποθεραπείας, μέχρι τις επόμενες σχολικές διακοπές, που σπάζουν τον κύκλο μόλυνσης ανάμεσα στα παιδιά.





Πρέπει να κάνουμε θεραπεία στα αδέρφια;

Όχι μόνο στα αδέρφια, αλλά και στο αρκουδάκι του παιδιού και σε εσάς τους ίδιους. Οι μεγάλοι συχνά δυσκολεύονται να δεχτούν, ότι μπορεί να έχουν κολλήσει ψείρες, αλλά αν τα μέλη της οικογένειας δεν κάνουν την θεραπεία τους την ίδια μέρα με τα παιδιά, θα ξαναμολυνθούν όλοι και η θεραπεία θα είναι αναποτελεσματική.





Τι να κάνετε, για να μη μεταδώσει το παιδί σας ψείρες στους συμμαθητές του.

Μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχεις ψείρες, πρέπει να ενημερώσετε τον δάσκαλο του. Αυτός δεν θα υποδείξει ποιο είναι το μολυσμένο παιδί, κι αυτό είναι πολύ ανακουφιστικό. Όμως, η πληροφορία αυτή θα του επιτρέψει να ειδοποιήσει τους άλλους γονείς και να συστήσει θεραπεία και στα άλλα παιδιά. Αν δεν γίνει αυτό, τα παιδιά θα συνεχίσουν να μολύνουν το ένα το άλλο, γιατί δεν υπάρχει ανοσία για τις ψείρες: Όποιος έκανε θεραπεία, μπορεί πολύ εύκολα να ξανακολλήσει.





Το παιδί σας μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικές δραστηριότητες, αν έχει ψείρες;

Από τη στιγμή, που θα κάνετε τη θεραπεία, με επανάληψη μετά από μια εβδομάδα, το παιδί μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις συλλογικές δραστηριότητες, ακόμα και στην πισίνα. Οι δύο εφαρμογές είναι αναγκαίες, για να είστε ήσυχοι. Πρέπει, επίσης, να απολυμάνετε το σκουφάκι του, τα ρούχα, το μαξιλάρι και τη βούρτσα του, πλένοντας τα με πολύ ζεστό νερό ή ψεκάζοντας τα με ένα εντομοκτόνο και αφήνοντας τα αντικείμενα για δεκαπέντε μέρες κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα.





Τι θα πείτε στο παιδί αν δεν θέλει να το μάθουν στο σχολείο;

Σε ό,τι αφορά την υγεία, είναι η ευκαιρία, για να διδάξετε στο παιδί τι σημαίνει ιατρικό απόρρητο. Δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να μιλήσουμε για τα προβλήματα υγείας μας σε κανέναν άλλο, και ο γιατρός έχει το καθήκον να τα κρατήσει μυστικά. Ο δάσκαλος έχει το ίδιο καθήκον. Επιπλέον, το παιδί σας δεν πρέπει να ντρέπεται, που έχει ψείρες. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν πάθετε, εμμονή ψάχνοντας συνεχώς για ψείρες, μπορεί να δημιουργήσετε άγχος στο παιδί, κάθε φορά, που θα πλησιάζετε τα μαλλιά του ή θα θέλετε να το λούσετε. Η ιδέα ότι έχει μικρά ζώα πάνω στο κεφάλι του είναι ήδη πολύ εντυπωσιακή για το παιδί.





Συμπερασματικά:

Οι ψείρες δεν φέρνουν τη συντέλεια του κόσμου: Μια αυστηρή θεραπεία και η σωστή πληροφόρηση μπορούν εύκολα να διακόψουν την επιδημία.





Πηγή: Σειρά  "Ζω και μαθαίνω!"

"Η Λουίζα κόλλησε ψείρες"

Εκδόσεις: Λ.Παπαγιάννης & Φ. Καϊάφα.















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!