18 Οκτ 2009







Ένας μικρός αλλά σταθερά αυξανόμενος αριθμός γυναικών με καρκίνο του μαστού επιλέγει να αφαιρέσει και τον ανεπηρέαστο από τη νόσο μαστό σε μια προσπάθεια πρόληψης της υποτροπής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από νοσοκομεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Roswell Park στο Μπάφαλο με επικεφαλής τον Δρ Στεφεν Εντζ διαπίστωσαν ότι την περίοδο 1995-2005, η συχνότητα της προληπτικής μαστεκτομής μεταξύ των γυναικών με ιστορικό καρκίνου στον έναν μαστό διπλασιάστηκε.

Η διαδικασία έγινε στο 2% των γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού την περίοδο 1995-1996, αυξανόμενο στο 4% μέχρι και το 2005.

Αντίθετα, μόλις μια μικρή αύξηση στις προληπτικές μαστεκτομές παραγράφηκε σε γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού, που όμως εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω του ισχυρού οικογενειακού ιστορικού της νόσου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ ο αριθμός των προληπτικών μαστεκτομών που γίνονται ετησίως στη Νέα Υόρκη είναι μικρός, η διαδικασία γίνεται όλο και συχνότερη.

Η αξιοσημείωτη αύξηση μεταξύ των γυναικών με ιστορικό καρκίνου του μαστού εγείρει ορισμένες ανησυχίες. Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η αφαίρεση του υγιούς μαστού βελτιώνει τη μακροχρόνια επιβίωση.

Ενώ η προληπτική μαστεκτομή μειώνει ίσως τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στον έτερο μαστό, η τελική επίδραση στην επιβίωση είναι πιο περίπλοκο ζήτημα.

Ο Δρ Έντζ εξηγεί ότι μεταξύ των γυναικών που δεν έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, περίπου το 95% όλων των ασθενών, οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου και στον δεύτερο μαστό είναι μεταξύ 10% και 20% σε διάστημα 20 με 30 ετών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων αυτών ανιχνεύονται νωρίς και αντιμετωπίζονται επιτυχώς.

Aρα για την απόφαση της προληπτικής μαστεκτομής οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα αβέβαια μακροπρόθεσμα οφέλη και τον κίνδυνο επιπλοκών, που περιλαμβάνει αιμορραγίες, μολύνσεις και νευρική βλάβη.

Οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν προσεκτική επιλογή πάνω στο ζήτημα αυτό και να ενημερώνονται επαρκώς για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον δεύτερο μαστό και την επίπτωση που θα έχει το γεγονός αυτό στην επιβίωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα νοσοκομειακά αρχεία και το αρχείο Καρκίνου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, εκ των 70.000 γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομές την περίοδο 1995-2005, το 9% είχε έναν από τους προληπτικούς παράγοντες.

Από τις γυναίκες που έκαναν προληπτική μαστεκτομή, το 81% είχε ιστορικό καρκίνου του μαστού. Το νούμερο έφτασε από το 295 το 1993 στο 683 το 2005.

Παράλληλα ο αριθμός των προληπτικών διαδικασιών για γυναίκες χωρίς προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού παρουσίασε μικρή αλλαγή, από 106 το 1995 έφτασε το 128 το 2005.





Πηγή: Reuters Health

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!