30 Οκτ 2009

Προστασία από ατυχήματα και μολύνσεις.

Το παιδί που έχει κλείσει το χρόνο και χρειάζεται ακόμα προστασία από τος μολύνσεις αν και έχει αναπτύξει κάποια ανοσία στα μικρόβια που υπάρχουν στο χώρο του σπιτιού. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των χεριών, στις λερωμένες πάνες, στο δοχείο κλπ. Πρέπει ιδιαίτερα να εφαρμόζεται όταν το παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, γιατί χρειάζεται χρόνος να αναπτύξει αντίσταση στα διάφορα μικρόβια που θα συναντήσει εκεί. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση και επανάληψη των διαφόρων εμβολίων βρεφικής και παιδικής ηλικίας ώστε να είναι προφυλαγμένο όταν αρχίσει το σχολείο.



Ατυχήματα-Πρόληψη.

Η προστασία από τα ατυχήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική στις ηλικίες 0-7 ετών. Είναι η πιθανότερη αιτία θανάτου μέσα στο σπίτι ή στο δρόμο. Και αυτό γιατί τα παιδιά έχουν μικρή αίσθηση του κινδύνου και συχνά έχουν ελλειπή επίβλεψη. Καθώς το μωρό μεγαλώνει και αναπτύσσεται η κινητικότητα του, το ένστικτο του το οδηγεί να εξερευνά και να πειραματίζεται και για αυτό χρειάζεται ένα ασφαλές περιβάλλον που θα του επιτρέψει να κινείται ελεύθερα. Οι ενήλικες που φροντίζουν ένα παιδί πρέπει πάντα να έχουν υπόψη τους πιθανούς κινδύνους και να προσέχουν να τους αποφεύγει το παιδί χωρίς να είναι πολύ αρνητικοί μαζί του ή να το φοβίζουν. Τα παιδιά από 0-4 ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα μέσα στο σπίτι και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό:



  • Δεν έχουν εμπειρία ή γνώσεις και επίσης δεν καταλαβαίνουν τις λεκτικές προειδοποιήσεις

  • Βάζουν όλα τα πράγματα στο στόμα γιατί με αυτό τον τρόπο τα μαθαίνουν

  • Τους αρέσει να εξερευνούν

  • Έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης

  • Είναι εκτεθειμένα στην απροσεξία των ενηλίκων

  • Αντιγράφουν τις πράξεις των ενηλίκων

  • Πολλοί ενήλικες υποτιμούν τις ικανότητες του παιδιού και το τι μπορεί να κάνει το παιδί.

Όλοι οι ενήλικες που έχουν την επιμέλεια παιδιών πρέπει να ελέγχουν τα έπιπλα και τα διάφορα εξαρτήματα στο περιβάλλον των παιδιών και να χρησιμοποιούν τη φαντασία και τις γνώσεις τους ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι. Είναι καλύτερα να έχουν ένα περιβάλλον όσο γίνεται ασφαλέστερο παρά να ησυχάζουμε με τα "όχι" ή "μην αγγίζεις".

Υπερπροστασία και συνεχείς προειδοποιήσεις συχνά κάνουν τα  παιδιά υπερβολικά δειλά και ανίκανα να προφυλαχτούν τα ίδια. Οι ενήλικες πρέπει να προσέχουν και τη δική τους ασφάλεια ιδιαίτερα όταν είναι υπεύθυνοι για παιδιά και να έχουν υπόψη ότι τα παιδιά μιμούνται τις πράξεις τους, πχ να διασχίζουν το δρόμο στο σημείο της διάβασης ακόμα και να αυτό προϋποθέτει παραπάνω περπάτημα.

Νοικοκυροσύνη στο σπίτι και τακτοποίηση των διαφόρων πραγμάτων βοηθάει στη μείωση των ατυχημάτων. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τακτοποιούν τα παιχνίδια και τα ρούχα τους. Αυτή η συνήθεια κυρίως αποκτιέται με το καλό παράδειγμα. Παιδιά κάτω των 7 ετών δεν πρέπει να τα αφήνουμε μόνα τους στο σπίτι ούτε για ένα λεπτό ακόμα και αν κοιμούνται ήσυχα. Όλοι οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται για τα παιδιά όταν είναι μόνα.



Πηγή από προσωπικές σημειώσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!