9 Νοε 2009

Είστε ξαπλωμένη στον καναπέ περιμένοντας να περάσετε άλλη μια ήρεμη βραδιά με dvd και πίτσα, όταν ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι έφτασε η ώρα. Εκείνη η επώδυνη σύσπαση που αγνοήσατε νωρίτερα επιστρέφει δριμύτερη και φέρνει μαζί και τις φίλες της. Αυτή τη φορά, επιτέλους, γεννάτε. Σε μια στιγμή, όλα όσα πρέπει να γίνουν σχηματίζουν ένα βουνό στο μυαλό σας και δεν μπορείτε να αποφασίσετε από που να ξεκινήσετε. Να τηλεφωνήσετε στο γιατρό; Να βάλετε κάτι που είχατε ξεχάσει στη βαλίτσα; Να πάρετε τη μαμά σας για να έχετε παρέα στον πανικό; Πριν κάνετε οτιδήποτε, ένας ακόμα πόνος έρχεται για να θολώσει την κρίση σας ακόμα περισσότερο. Καλύτερα να ξεκινήσετε αμέσως για το μαιευτήριο. Ο άντρας σας, στον οποίο είχατε υπολογίσει ότι θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες αυτές τις στιγμές, μοιάζει πιο σαστισμένος από εσάς-τουλάχιστον εσείς δεν φύγατε από το σπίτι με τις παντόφλες! Έτσι, με το που ανοίγετε τη βαριά πόρτα του μαιευτηρίου, νιώθετε εντελώς ανέτοιμη και προτιμάτε να το αφήσετε για κάποια άλλη φορά που θα είστε καλύτερα προετοιμασμένη. Όμως αυτό απλώς δεν γίνεται. Πριν, λοιπόν, δείτε τον χειρότερο εφιάλτη σας να γίνεται πραγματικότητα, μάθετε τις απαντήσεις σε είκοσι ερωτήσεις που θα σας βάλουν στο κλίμα.





1. Πως θα καταλάβω ότι έχει πράγματι φτάσει η ώρα του τοκετού;

Η ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να ετοιμάζεστε για το μαιευτήριο είναι όταν οι συσπάσεις που μπορεί να έχετε νιώσει περιστασιακά τις προηγούμενες μέρες γίνονται συχνές και τακτικές. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που σπάσουν τα νερά ή υπάρχουν αιματηρές εκκρίσεις, ακόμα και χωρίς συσπάσεις.



2. Τι χαρτιά θα χρειαστώ για την εισαγωγή στο μαιευτήριο;

Πριν την εισαγωγή στη γραμματεία θα σας ζητήσουν ταυτότητα (τη δική σας και του πατέρα του παιδιού) και το βιβλιάριο ασφάλισης-εάν πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, εσείς ή ο σύντροφος σας θα πρέπει να έχετε ληξιαρχική πράξη γάμου (η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο από την ημερομηνία του τοκετού), το χαρτί προσδιορισμού επωνύμου και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ωστόσο, ακόμα κι αν τα ξεχάσετε, αυτά τα χαρτιά μπορεί να τα προσκομίσει κάποιος δικός σας μια από τις επόμενες μέρες, μέχρι να βγείτε από το μαιευτήριο.



3. Τι θα μου συμβεί εκεί;

Στο μαιευτήριο θα πάρουν το ιστορικό σας, όπου θα σημειώσουν την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τοκετό, όπως εάν ακολουθήσατε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή είχατε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Επίσης, θα μετρήσουν την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία και το βάρος σας και θα εξετάσουν τη συχνότητα των συσπάσεων, τη θέση και την προβολή του εμβρύου και εάν υπάρχει ρήξη των υμένων, δηλαδή αν έχουν σπάσει τα νερά. Στη συνέχεια, θα ελέγξουν τον τράχηλο, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της διαστολής. Θα σας συνδέσουν με τον καρδιοτοκογράφο, ένα μηχάνημα που μετράει την καρδιακή συχνότητα του μωρού και τις συσπάσεις της μήτρας. Για τι γυναίκες που δεν θέλουν να ζήσουν όλη τη διαδικασία του τοκετού, δηλαδή θα προτιμούσαν να περάσουν αυτές τις ώρες ανώδυνα, θα γίνει η επισκληρίδιος αναισθησία, η οποία όμως έχει τις επιπλοκές της.



4. Τι θα φοράω στην αίθουσα τοκετού;

Μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες της εισαγωγής σας, το προσωπικό του μαιευτηρίου θα σας ζητήσει να βγάλετε τα ρούχα σας και να φορέσετε μια χειρουργική ρόμπα, για να είστε άνετη και να έχουν οι γιατροί εύκολη πρόσβαση στην κοιλιά και στον τράχηλο σας.



5. Θα μου κάνουν κλύσμα;

Ναι. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία είναι ότι κόλπος βρίσκεται ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη (μπροστά) και στο ορθό (πίσω). Όταν και τα δύο είναι άδεια, τότε το έμβρυο έχει περισσότερο χώρο και βγαίνει πιο εύκολα. Επιπλέον, εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει καισαρική τομή, τότε το έντερο θα πρέπει να είναι καθαρό.



6. Να κάνω αποτρίχωση στο σπίτι ή στο μαιευτήριο;

Εξαρτάται. Πολλές μαίες θεωρούν ότι είναι καλύτερο να γίνεται η αποτρίχωση του αιδοίου από το προσωπικό του μαιευτηρίου και με τη χρήση ειδικού αντισηπτικού υγρού για την αποφυγή μολύνσεων. Ωστόσο, αν θέλετε να ζητήσετε να μην ξυρίσουν όλη την περιοχή, αλλά μόνο όσα σημεία είναι απαραίτητο να είναι απολύτως καθαρά, όπως γύρω από το περίνεο (για την περίπτωση περινεοτομής).



7. Μπορώ να κάνω ένα ντους πριν μπω στην αίθουσα τοκετού;

Όχι μόνο μπορείτε, αλλά και πρέπει. Αφενός για λόγους υγιεινής και αφετέρου επειδή το ζεστό νερό βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, πράγμα που διευκολύνει τη διαστολή του κόλπου.



8. Ποιος άλλος θα είναι μαζί μου στην αίθουσα;

Εκτός από τη μαία και το γυναικολόγο, η γυναίκα μπορεί να επιλέξει ένα άτομο που θα της κάνει παρέα και θα μοιραστεί μαζί της το θαύμα της γέννησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο αυτό είναι ο πατέρας του μωρού. Εάν έχετε αποφασίσει από πριν ότι ο σύντροφος σας θα είναι μαζί σας, θα ήταν καλό να έχετε παρακολουθήσει μαζί τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, για να μπορεί η παρουσία του να σας βοηθήσει και πρακτικά εκτός από ψυχολογικά.



9. Θα είμαι ξαπλωμένη ή ορθια όσο διαρκούν οι συσπάσεις;

Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και όλα βαίνουν φυσιολογικά, τότε μπορείτε να στέκεστε, να σκύβετε με τα χέρια στο κρεβάτι, να ξαπλώνετε ή να περπατάτε-ανάλογα με το τι σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα και τι σας βοηθά στην ομαλή εξέλιξη του τοκετού.



10. Πότε θα μεταφερθώ από την αίθουσα ωδίνων στο χειρουργείο;

Αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, όταν η διαστολή ολοκληρωθεί και το μωρό βρίσκεται προς το τέλος της γεννητικής οδού, τότε θα μεταφερθείτε από την αίθουσα ωδίνων στο χειρουργείο για το τελευταίο στάδιο του τοκετού. Αν αυτό είναι το δεύτερο ή το τρίτο παιδί σας, θα πάτε λίγο νωρίτερα, αφού στις επόμενες γέννες ο τοκετός διαρκεί λιγότερο.



11. Ποια είναι η καλύτερη στάση για να γεννήσω;

Η καλύτερη θέση που μπορείτε να πάρετε προκειμένου να σπρώξετε πιο σωστά είναι η ημιξαπλωτή. Για να μπορέσετε να παραμείνετε σε αυτή τη στάση, φροντίστε το κρεβάτι σας να είναι ανασηκωμένο.



12. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να κάνω εσπευσμένα καισαρική;

Αυτό είναι μια απόφαση που ίσως χρειαστεί να πάρει ο γιατρός σας αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο δυσφορεί, αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει διαστολή ή αν η θέση του παιδιού δεν βοηθά στην εξέλιξη του τοκετού. Οι ενδείξεις της καισαρικής τομής είναι πολύ συγκεκριμένες. Αν προκύψει τέτοιο θέμα, συζητήστε το με το γυναικολόγο σας. Σίγουρα θα θέλει το καλύτερο για εσάς και το παιδί σας και θα επιλέξει την πιο ασφαλή μέθοδο.



13. Θα χρειαστεί εμβρυουλκός;

Ο εμβρυουλκός (ή αλλιώς "βεντούζα") χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν δηλαδή χρειαστεί να επισπευθεί ο τοκετός γιατί το έμβρυο δυσφορεί.



14. Πότε πρέπει να σπρώχνω; Όταν νομίζω εγώ ή όταν μου πει η μαία;

Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία που γίνεται ενστικτωδώς. Όταν το κεφάλι του παιδιού κατέβει πολύ χαμηλά, θα νιώθετε επιτακτική την ανάγκη να σπρώχνετε κάθε φορά που έχετε σύσπαση. Ωστόσο, ενδέχεται αυτό να συμβαίνει χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη διαστολή. Για αυτό, είναι φρόνιμο να ακολουθείτε το ρυθμό που σας δίνει η μαία, ώστε να μην επιμηκύνετε χωρίς λόγο τη διαδικασία του τοκετού. Αν έχει γίνει επισκληρίδιος, τότε η αίσθηση της ανάγκης για σπρώξιμο είναι μικρή, οπότε είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δίνει ο γιατρός σας.



15. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαστολή;

Δεν υπάρχει κανόνας. Ακόμα και η ίδια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε διαφορετικές γέννες της. Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι στο πρώτο παιδί η όλη διαδικασία διαρκεί περισσότερο. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, οι γιατροί συστήνουν στις εγκύους που περιμένουν το δεύτερο ή τρίτο παιδί τους να πηγαίνουν στο μαιευτήριο μόλις τους πιάσουν οι πόνοι πιο γρήγορα σε σχέση με την πρώτη τους γέννα.



16. Πότε χρειάζεται περινεοτομή;

Όταν το περίνεο τεντώνεται υπερβολικά, ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει σε περινεοτομή, να κάνει δηλαδή μια τομή στο δέρμα και στους μυς της περιοχής. Αυτό γίνεται λίγο πριν βγει το κεφάλι του μωρού, προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος του. Αν δεν έχει προηγηθεί επισκληρίδιος, η τομή θα γίνει με τοπική αναισθησία. Αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί, είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται στους περισσότερους τοκετούς με μοναδικό στόχο την αποφυγή μεγαλύτερων βλαβών στη συγκεκριμένη περιοχή.



17. Πως γίνονται οι τεχνητοί πόνοι;

Αν τα νερά έχουν σπάσει αλλά δεν υπάρχουν συσπάσεις ή αν έχουν περάσει αρκετές ημέρες μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού, τότε ο γιατρός προκαλεί τεχνητούς πόνους για να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή ενός κολπικού υπόθετου ή τζελ στον κόλπο ή με την ενδοφλέβια εισαγωγή ορμονών μέσω ορού. Οι συστολές του τοκετού με τεχνητούς πόνους μπορεί να είναι πιο επίπονες σε σχέση με τους φυσιολογικούς, αλλά σίγουρα επιταχύνουν την όλη διαδικασία.



18. Υποφέρει το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πως νιώθει ένα μωρό τη στιγμή που γεννιέται. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι όσο διαρκούν οι συσπάσεις μειώνεται η παροχή οξυγόνου στον πλακούντα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το μωρό υποφέρει, νιώθει πόνο ή κινδυνεύει.



19. Τι μπορώ να κάνω για να μη νιώθω τον πόνο;

Ο πιο απλός τρόπος είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές που σας έδωσαν στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού για το πως να αναπνέετε και να χαλαρώνετε το σώμα σας.



20. Μπορώ να φάω κάτι πριν τον τοκετό;

Καλό θα ήταν να μην έχετε φάει κάτι βαρύ όταν πάτε να γεννήσετε, αλλά, δεδομένου ότι μιλάμε για φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει ανα πάσα στιγμή, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό-διαφορετικά θα έπρεπε να ξεκινήσετε αυστηρή δίαιτα μόλις μπείτε στο μήνα σας. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ και εύπεπτο, όπως γιαούρτι, κοτόπουλο, πουρέ και χυμούς.



Πηγή: Το παιδί μου κι εγώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!