11 Νοε 2009

Στρες και μητρότητα. Μπόρα είναι θα περάσει.









Οι αυξημένες υποχρεώσεις της μητρότητας μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτα συμπτώματα. Η κούραση, το στρες και η αϋπνία συχνά μας φέρνουν σε απόγνωση και μας δημιουργούν άγχος, έντονο θυμό ή και κατάθλιψη. Όμως με τη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας μπορούμε όλα να τα κοντρολάρουμε.





Άγχος και πέντε τρόποι για να το διαχειριστείτε.

Το μωρό σας χρειάζεται μπάνιο, πεινάει, κλαίει, νυστάζει και παράλληλα χτυπάει το κουδούνι. Νιώθετε να σας λούζει κρύος ιδρώτας και η καρδιά σας να χτυπάει υπερβολικά δυνατά, αλλά δεν μπορείτε να σκεφτείτε τον εαυτό σας, γιατί αυτό το παιδί "σας χρειάζεται". Και μάλιστα άμεσα.



1. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι περνάτε στιγμές άγχους. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο τι υπάρχει μπροστά σας. Αν το μωρό κλαίει και παράλληλα το τηλέφωνο χτυπάει, μη γίνεστε χίλια κομμάτια. Συγκεντρωθείτε σε ένα στόχο και αφιερώστε του χρόνο. Αν, για παράδειγμα, χρειάζεστε τρία λεπτά για να αλλάξετε το μωρό, διαθέστε πέντε, Αν το τηλέφωνο επιμένει, αγνοήστε το.



2.Πολεμήστε την τελειομανία σας.Μήπως βάζετε στον εαυτό σας πιο ψηλά στάνταρ από αυτά που αντέχετε; Μήπως θεωρείτε αποτυχία οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους αρχικούς σας στόχους; Η μητρότητα δεν είναι μόνο μια διαδικασία για την οποία κρίνεστε, είναι κυρίως απόλαυση. Σας καθυστέρησε η διευθύντρια σας και δεν προλαβαίνετε να βοηθήσετε το παιδί στο διάβασμα; Είχατε δουλειά και δεν το πήρατε από το σχολείο όπως του είχατε υποσχεθεί; Ποιος θα σας κρίνει; Γυρίστε σπίτι, βάλτε μια φόρμα και κάντε παρέα μαζί του. Μιλήστε του, ρωτήστε το πως πέρασε και παραγγείλτε μια πίτσα. Η τέλεια μαμά δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος. Τα ευτυχισμένα παιδιά δεν έχουν τέλειους γονείς, έχουν ευτυχισμένους γονείς.



3. Σταματήστε να είστε τόσο καλή ή να υποδύεστε την καλή. Νιώθετε έτοιμη να εκραγείτε αλλά κάνετε υπομονή; Τα παιδιά φωνάζουν, ο άντρας σας σας διεκδικεί, η μητέρα σας σας καταπιέζει και το εργασιακό σας πρόγραμμα είναι πιο βαρύ από ποτέ; Μπορείτε αν θέλετε να φωνάξετε, να κλάψετε στον ώμο της κολλητής σας, να σηκώσετε τον τόνο της φωνής στα παιδιά σας, αρκεί βέβαια αυτό να μη γίνει καθεστώς. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στο άγχος είναι εκείνοι που προσπαθούν να είναι αρεστοί και αποδεκτοί απ' όλους. Αν ανήκετε σε αυτούς, τότε θα γίνετε οι μητέρες εκείνες που αφήνουν τα παιδιά τους να καταδυναστεύουν της ζωή τους και που δεν θα μάθουν ποτέ να θέτουν όρια. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας και θέστε πιο ρεαλιστικούς στόχους.



4.Επενδύστε χρόνο για να κερδίσετε χρόνο. Όσο πιο αφοσιωμένοι είμαστε σε αυτό που κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα τελειώνουμε. Με το να εστιάζουμε σε μια δραστηριότητα και να μην κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα εξοικονομούμε χρόνο και είμαστε πιο αποτελεσματικοί.



5.Αντιμετωπίστε το φόβο σας. Φοβάστε όταν μένετε μόνες στο σπίτι με τα παιδιά ή πανικοβάλλεστε με τον παραμικρό τους βήχα; Εννοείται πως οι συγκεκριμένοι φόβοι είναι κοινοί σε όλες τις μητέρες αυτού του πλανήτη και είναι κι αυτοί μέρος του άγχους. Εκλογικεύστε τους. Τι κακό μπορεί να συμβεί; Τι δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε; Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι που δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε; Απειροελάχιστες.



Θυμός και τρεις τρόποι για να τον "αξιοποιήσετε"

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και κάποιες φορές απελευθερωτικό συναίσθημα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νευριάσει. Αν προσπαθήσετε να τον θάψετε, θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα.



1. Πείτε το. Τι στιγμή που θα νιώσετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας, πείτε στον εαυτό σας: "Είμαι ενοχλημένη και αυτό μπορεί να θολώσει την κρίση μου". Ή πείτε στα παιδιά σας: "Τώρα πραγματικά θύμωσα και θέλω να μείνετε αμίλητα για τρία τουλάχιστον λεπτά".



2. Μην κρατάτε την αναπνοή σας. Όταν θυμώνουμε, εκκρίνουμε μια ουσία, τη σεροτονίνη. Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας ξεπερνούν τα φυσιολογικά, γίνεται επικίνδυνη για την υγεία. Η τακτική άσκηση και οι πρακτικές χαλάρωσης θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα της και θα εξασφαλίσουν χαλάρωση και ηρεμία. Αν νιώθετε ότι αρχίζετε να "φορτώνετε", απλώς αρχίστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές-με την κοιλιά και όχι με το διάφραγμα-και νιώστε την ανάσα να μπαινοβγαίνει στο σώμα σας. Με πέντε επαναλήψεις το σύστημα σας θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.



3. Μην εστιάζετε στο θυμό σας. Αν τα παιδιά σας έσπασαν το βάζο παίζοντας μπάλα, μη βιαστείτε να εκραγείτε. Σκεφτείτε αμέσως κάτι άλλο. Στείλτε τα να κάνουν κάποια δουλειά. Η γρήγορη αλλαγή εστίασης μπορεί να κάνει θαύματα. Επίσης, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αποφασίσει αν είναι σημαντικό να θυμώσετε ή απλώς αντιδράτε από κούραση. Όταν η σκέψη θολώνει, η προσοχή σας είναι ελλιπής και νιώθετε την επιθυμία να χτυπήσετε τα παιδιά ή να εκτοξεύσετε βρισιές, κάτι για το οποίο σίγουρα θα μετανιώσετε αργότερα, κάντε μια γρήγορη σκέψη: "Πως να το χειριστώ;"



Κατάθλιψη και τέσσερις τρόποι για να τη νικήσετε.

Κάποιες φορές που το νευρικό μας σύστημα είναι αποδυναμωμένο κάτι πολύ μικρό μπορεί να δείχνει ασήκωτο. Όμως σπάνια τα γεγονότα είναι πραγματικά τραγικά. Ο τρόπος που αντιδρά το μυαλό μας τα κάνει να φαίνονται έτσι. Σίγουρα δεν μπορείτε να κατηγορήσετε κανέναν για το μποτιλιάρισμα στους δρόμους ή γιατί τέλειωσε το γάλα του παιδιού, μπορείτε όμως να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε. Σκεφτείτε ψύχραιμα τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς.



1. Τα γεγονότα, παρακαλώ. Οι κρίσεις κατάθλιψης συχνά προκαλούνται από τη συνήθεια που έχουμε να βγάζουμε το χειρότερο συμπέρασμα. Από ένα κριτικό σχόλιο του διευθυντή σας δεν μπορείτε να συμπεράνετε πως θα σας απολύσει. αν η φίλη σας είναι απόμακρη, δεν σημαίνει πως τα έχει μαζί σας. Αν το παιδί δεν έχει όρεξη να μιλήσει, δεν σημαίνει πως είναι δυστυχισμένο. Πριν τα βάψετε μαύρα, σκεφτείτε τα λόγια του διευθυντή σας πιο προσεκτικά και ξαναδείτε όλες τις πιθανές εξηγήσεις για τη φίλη σας. Ποιος ξέρει, μπορεί να πιέζεται κι εκείνην από το διευθυντή της.



2. Αφήστε το. Οι άνθρωποι βρίσκονται στο να προσπαθούν να δώσουν λύση σε όλα. Μόλις βιώνουμε ένα αρνητικό συναίσθημα, νιώθουμε την ανάγκη να το διορθώσουμε. Συνήθως αυτή η ανάγκη πάει παρέα με την υποψία ότι κάτι φταίει με εμάς. Οι αρνητικές ιδέες πολλαπλασιάζονται, το ένα πράγμα γίνεται δύο, τα δύο τέσσερα, τα τέσσερα οχτώ. Αντί να μπείτε σε αυτή την οδυνηρή διαδικασία, αποδεχτείτε και βιώστε τη θλίψη σας κι έπειτα αφήστε τη να περάσει.



3. Προγραμματίστε κάτι ευχάριστο. Οι ψυχολόγοι επιμένουν πως όταν ασχολούμαστε με κάτι διασκεδαστικό ή με μια δραστηριότητα που για εμάς έχει νόημα μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική μας διάθεση. Μόλις καταλάβετε ότι το μυαλό σας βουλιάζει, κλείστε ένα ραντεβού για μασαζ ή κανονίστε να δειπνήσετε με την καλύτερη σας φίλη. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω τη συγκεκριμένη στιγμή, ο προγραμματισμός θα αποσπάσει τη σκέψη από τα αρνητικά συναισθήματα.



4. Κινηθείτε. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμα και δέκα με είκοσι λεπτά ήπιας άσκησης μπορεί να έχουν σωματικά οφέλη και να βελτιώσουν τη διάθεση μας. Μια σύντομη βόλτα ή η επίσκεψη σε μια φίλη μπορούν να αποβούν άκρως ευεργετικά. Τα πρώτα λεπτά της προετοιμασίας είναι τα πιο δύσκολα. Εστιάστε μόνο στα πέντε αυτά λεπτά που χρειάζεστε για να βάλετε τα παπούτσια σας και να φτάσετε στην πόρτα. Μόλις βγείτε έξω, θα γίνουν όλα αυτόματα.



Η καλή μέρα από το ξύπνημα φαίνεται.

Εφτά τρόποι για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας:



  • Μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι, περάστε τα πρώτα δεκαπέντε δευτερόλεπτα σχεδιάζοντας κάτι ωραίο για εσάς-ακόμα κι αν είναι να πάτε στο μανάβη για να αγοράσετε φράουλες.

  • Σηκωθείτε. Όσο περισσότερο μένετε ξαπλωμένη, τόσο περισσότερο τεμπελιάζετε και είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσει ο κακός σας εαυτός. Για αυτό, σηκωθείτε, κάντε ένα ντους, ετοιμάστε πρωινό για τα παιδιά.

  • Πιείτε δύο ποτήρια νερό. Το σώμα μας αφυδατώνεται και αφυδάτωση σημαίνει κούραση και η κούραση επηρεάζει τη διάθεση μας.

  • Κάντε γυμναστική. Ήδη γνωρίζετε τον Νο1 παράγοντα που εκτονώνει την κακή διάθεση: την άσκηση. Μια βόλτα στο γυμναστήριο σίγουρα βοηθά. Όμως ακόμα και μερικά λεπτά κίνησης-πχ ένας γρήγορος περίπατος-αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την πίεση.

  • Ερευνήστε. Όταν σας πνίξει το άγχος, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που το προκαλεί. Μήπως έχετε μια συνάντηση σήμερα που θα θέλατε να την αποφύγετε; Ή μήπως ήταν το όνειρο που είδατε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Αν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας αναστατώνει, τότε είστε στα μισά του δρόμου για να φτάσετε στην καλή διάθεση.

  • Νιώστε ευγνωμοσύνη. Η γενναιοδωρία και η ευγνωμοσύνη συμβάλλουν στην ευτυχία. Φιλήστε τα παιδιά σας, το σύντροφο σας. Σκεφτείτε τρία πράγματα που σας προκαλούν ευτυχία. Φαίνεται τόσο απλό, αλλά με το να μετράτε τα καλά πράγματα που σας συμβαίνουν θυμάστε ότι ο ήλιος ανατέλλει κάθε μέρα.

  • Γελάστε με τον εαυτό σας. Σκεφτείτε λίγο τη ζωή σας και προσπαθήστε να εκτιμήσετε με έναν αστείο τρόπο τα πράγματα που δεν πάνε σύμφωνα με τα σχέδια σας. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πόσο μικρό έλεγχο έχουν σε κάποια πράγματα και πόσο μεγάλο στον εαυτός τους. Με άλλα λόγια, στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαχειριστούν το άγχος και τις δυσκολίες της ζωής.

Η δύναμη της ευέλικτης σκέψης.
Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Αγαπάμε τη ρουτίνα γιατί όταν κάνουμε τα ίδια και τα ίδια δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη πνευματική προσπάθεια. Όπως όμως το σώμα, έτσι και το μυαλό χρειάζεται τακτική άσκηση για να παραμείνει ακμαίο. Για να αποκτήσετε ευελιξία στη σκέψη χρειάζεστε:


Διαίσθηση. Όλοι έχουμε κάποιους κανόνες στο μυαλό μας για το πως θα "πρέπει" να συμπεριφερόμαστε: "Πρέπει να είμαι τέλεια μάνα", "η σωστή μαμά δεν ζητάει ποτέ βοήθεια", "πάντα βάζω τους άλλους πάνω από μένα". Ξεκινήστε με το να προσδιορίσετε τους "κανόνες" που σας καθοδηγούν και καταγράψτε τους. Έπειτα, αναρωτηθείτε: "Εμπλουτίζουν τη ζωή μου ή κάνω πράγματα επειδή φοβάμαι να μην το κάνω;" Αν ο κανόνας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία αμφισβητήστε τον. Για παράδειγμα, αν δεν ζητάτε ποτέ βοήθεια από τους φίλους σας, γιατί να μην το κάνετε; Φοβάστε μήπως απορρίψουν το αίτημα σας; Ή οτι θα καταλήξετε να νιώθετε υποχρέωση; Τεστάρετε τον κανόνα. Ζητήστε από μια πραγματικά καλή φίλη να σας κάνει μια μικρή χάρη. Μπορεί αυτό που της ζητάτε να της δώσει χαρά.


Αμφισβήτηση. Αν κάτι δεν λειτουργεί, οφείλουμε να το αλλάξουμε. Δεν απορρίπτουμε τον εαυτό μας, αλλά μια μέθοδο αντίληψης-αντίδρασης που δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Συναίσθημα. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια άσχημη μέρα, αντισταθείτε στον πειρασμό να δείτε τηλεόραση ή να πιείτε ένα παραπάνω ποτήρι κρασί. Αντί για αυτό, αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει το θυμό, την απογοήτευση, τη λύπη. Μιλήστε για τα συναισθήματα σας με μια φίλη ή απλά καθίστε με κλειστά μάτια και αφήστε τα να υπάρχουν. Όπως λένε άλλωστε και οι ψυχολόγοι  το να βιώνεις τα συναισθήματα σου αποτελεί ένα από τα προσόντα των ανοιχτών ανθρώπων. Επίσης, συνδέεται με την αυξημένη διάρκεια ζωής, μια που σύμφωνα με τις μελέτες οι άνθρωποι αυτοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Από την άλλη πλευρά, η άρνηση των συναισθημάτων, ως γνωστόν, οδηγεί σε εθισμούς και σε κατάθλιψη.


Εστιάστε σωστά.
Η αλήθεια είναι πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας υποχρεώνει να εστιάζουμε συνεχώς και στα πάντα. Στη δουλειά μας, στο αυτοκίνητο, στους συνεργάτες μας, παντού και συνεχώς έχουμε την προσοχή μας στραμμένη κάπου. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό προξενεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, όπως πιάσιμο των μυών, έκκριση της ορμόνης του στρες και αυξημένη αρτηριακή πίεση, όλα όσα χρειάζεται για να κλονιστεί η υγεία μας. Αυτού του είδους η προσοχή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολία στις σχέσεις μας. Ποιος ρομαντικός σύντροφος θέλει να περνάει από τον ίδιο εξονυχιστικό έλεγχο που περνάτε τους συναδέρφους σας και ποιο παιδί θέλει να υφίσταται την πιο σκληρή κριτική; Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν να εστιάσουμε μόνο σε ευχάριστα πράγματα. Ωστόσο, μια άσκηση που θα βοηθούσε πολύ είναι να επικεντρώνεστε σε πράγματα καλαίσθητα και ευχάριστα. Αν, για παράδειγμα, βγείτε μια βόλτα στο πάρκο, χαζέψτε τα δέντρα, τα λουλούδια, τα παιδάκια και αποφύγετε να πιάσετε κουβέντα με κάποιον.


Πηγή: Το παιδί μου κι εγώ.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!