15 Νοε 2009

Το "συν" στην υγιεινή διατροφή







Ανεξαρτήτως τύπου και μορφής, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα βασικότερα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής. Φτιάχνονται από 100% φυσικές πρώτες ύλες, δεν περιέχουν συντηρητικά, είναι πλούσια σε αμυλούχους υδατάνθρακες, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια και νάτριο, ενώ αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες ανά μερίδα. Ωστόσο, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που η πρώτη τους ύλη προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό του σκληρού σιταριού, υπερτερούν έναντι των κοινών ζυμαρικών σε περιεκτικότητα συστατικών, κάτι που τους προσδίδει επιπλέον πλεονεκτήματα και περαιτέρω οφέλη.



  • Περισσότερα θρεπτικά συστατικά: επειδή δεν αφαιρείται το πίτουρο, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πολύ πλουσιότερα σε φυτικές ίνες και πιο περιεκτικά σε πρωτεϊνες, βιταμίνες Β και Ε, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο συγκριτικά με τα κοινά ζυμαρικά.


  • Πιο πολλές φυτικές ίνες: οι φυτικές ίνες μειώνουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Συμβάλλουν επίσης στην ελάττωση της υψηλής χοληστερίνης, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος.


  • Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης: οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών ολικής αλέσεως απορροφώνται πιο αργά και παρέχουν πιο παρατεταμένη ενέργεια. Δεν ανεβάζουν απότομα το σακχαρο του αίματος, ούτε προκαλούν υπερπαραγωγή ινσουλίνης, συνεπώς είναι εξαιρετική επιλογή για άτομα που προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πάσχουν από διαβήτη.


  • Μεγαλύτερος κορεσμός: το "θρεπτικό πακέτο" που μας προσφέρουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προκαλεί μεγαλύτερο χορτασμό και συντελεί στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για περισσότερη ώρα.



Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέτουμε το εύκολο και γρήγορο μαγείρεμα, την υπέροχη γεύση αλλά και την ευνοϊκή επίδραση στην αύξηση της σεροτονίνης, που δημιουργεί ευεξία και καλή διάθεση, αποδεικνύεται ότι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως πρέπει να κατέχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι και να τα καταναλώνουμε συχνά στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής, ακόμα κι όταν προσπαθούμε να χάσουμε κάποια κιλά.

Πηγή: περιοδικό Αρμονία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!