19 Νοε 2009









Η πολυγλωσσία αυξάνει την οξυδέρκεια των ανθρώπων και βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Κομισιόν σε διεθνή ομάδα επιστημόνων.



Πιο συγκεκριμένα, ο ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πολυγλωσσία βοηθά στην ανάλυση περίπλοκων σκέψεων, ενώ αυξάνει την οξυδέρκεια, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνιακή ικανότητα.



Παράλληλα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση διαφορετικών γλωσσών έχει θετικά οφέλη για την ανθρώπινη μνήμη.



«Είναι προφανές ότι η ενδυνάμωση της μνήμης μέσω της πολυγλωσσίας βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη νοητική ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, David Marsh, από το πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φινλανδίας.



Επιπλέον, ο ερευνητής υποστήριξε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίοι οι άνθρωποι που μιλούν πολλές γλώσσες τείνουν να χειρίζονται αποτελεσματικότερα δύσκολες καταστάσεις και να λύνουν δύσκολα προβλήματα.



Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι από τα οφέλη που προαναφέρθηκαν ευνοούνταν κυρίως οι άνθρωποι που μιλούν σε καλό επίπεδο δύο ή τρείς γλώσσες.



Ωστόσο, τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι οι διαδικασίες που μεταβάλλουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ακόμα και όταν κάποιος ξεκινήσει να μαθαίνει μια γλώσσα.



«Αν η πολυγλωσσία έχει θετικά οφέλη για την κατανόηση και τη συμπεριφορά, τότε πρέπει να βρούμε τρόπους για τη μεγιστοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος», αναφέρεται στη μελέτη που συνέταξαν οι ερευνητές για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.



Η έρευνα, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2009, διεξήχθη στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Τουρκία και τη Νορβηγία.



Η Κομισιόν ανέθεσε σε διεθνή ομάδα επιστημόνων τη διεξαγωγή της έρευνας προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν η πολυγλωσσία αυξάνει τη δημιουργικότητα, άποψη που στο παρελθόν έχουν εκφράσει επίσημα πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Όπως τελικά αποδείχτηκε, η πολυγλωσσία διευκολύνει την πρόσβαση στην πληροφορία, προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης της σκέψης και αυξάνει την ικανότητα να αντιληφθεί τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.



Πηγή: i-live.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!