4 Νοε 2009

Ο καφές απομακρύνει τον καρκίνο του ενδομητρίου



Οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ενδεχομένως αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, αναφέρει νέα έρευνα. Η κατανάλωση καφέ φάνηκε πως ιδιαίτερα προστατεύει τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Emilie Friberg, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δυο φορές (την περίοδο 1987-1990 και το 1997) στοιχεία 60.634 γυναικών σχετικά με τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση καφέ. Στη διάρκεια των 17 ετών που διήρκεσε η έρευνα, 677 γυναίκες-περίπου 1%-εμφάνισαν καρκίνο του ενδομητρίου. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου ήταν τα 67 έτη.



Οι γυναίκες που κατανάλωναν δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ενδομητρίου σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν λιγότερα φλιτζάνια. Κάθε επιπλέον καθημερινό φλιτζάνι καφέ φάνηκε να συνδέεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, έχοντας λάβει οι ερευνητές υπόψη άλλους παράγοντες που ενδεχομένως συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν τη μεγαλύτερη επίδραση στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, που σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 12% στις υπέρβαρες και κατά 20% στις παχύσαρκες γυναίκες, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘International Journal of Cancer.’

Εικάζουν ότι ο καφές μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει το σάκχαρο αίματος, τα λιπώδη κύτταρα και τα οιστρογόνα. Όλα τα παραπάνω παίζουν ρόλο στον καρκίνο του ενδομητρίου. Ωστόσο, σημειώνουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, μια έρευνα που θα περιέχει και καφέ χωρίς καφεΐνη θα καθιστούσε εφικτό το διαχωρισμό της επίδρασης του καφέ και της καφεΐνης, δήλωσε ο Friberg.



Πηγή: iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!