25 Νοε 2009

Μια μασεζ στο παιδικό παρακαλώ





Το μωράκι σας σίγουρα καταλαβαίνει πόσο το αγαπάτε και γι' αυτό φροντίζει να σας ανταμείβει με τα πιο γλυκά του χαμόγελα. Αν θελήσετε πάντως να ενισχύσετε το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας, υπάρχει ένας τρόπος που σίγουρα θα ενθουσιάσει το μωρό σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέσετε μερικά λεπτά από το χρόνο σας και να του κάνετε πολύ τρυφερά και με προσοχή μασάζ.



Η ανάγκη που νιώθετε συχνά να αγκαλιάσετε και να χαϊδέψετε το μωρό σας είναι ένα ευφυές τέχνασμα της φύσης για να σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Το άγγιγμα και η σωματική επαφή για τα μωρά είναι μεγάλης σημασίας για την συναισθηματική τους ανάπτυξη, για την επιβεβαίωση της αγάπης σας αλλά και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στις ανθρώπινες σχέσεις. Γι' αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που το μωρό αποζητά την αγκαλιά σας και την διεκδικεί κάποτε με έντονο τρόπο.



ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΜΩΡΟ



Για το παιδικό μασάζ υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις, πως συνεισφέρει στην καλή υγεία του παιδιού, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους ενήλικες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στους μύες και στα μαλακά μέρη του σώματος. Επίσης, το άγγιγμα επηρεάζει θετικά το νευρικό σύστημα προσφέροντας ηρεμία, κάτι που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αν το μωρό σας είναι ανήσυχο. Ιδιαίτερα σημαντικό, παράλληλα, είναι πως με το μασάζ ενισχύετε η έκκριση της ενδορφίνης, μια ουσία η οποία λειτουργεί σαν παυσίπονο.



ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ



Επιλέξτε, λοιπόν, κάποια στιγμή που θα σας φανεί κατάλληλη και κατά την οποία θα έχετε χρόνο στη διάθεσή σας να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας. Φροντίστε πάντως να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, ώστε να αποκτήσει το μωρό σας μια θετική πρώτη επαφή με αυτή την ενασχόληση. Να μην είναι δηλαδή πεινασμένο και να μην το διακόψετε από κάτι άλλο που το ευχαριστεί. Να έχετε φυσικά υπόψη σας, πως τα μωρά κουράζονται εύκολα, οπότε υπολογίστε τη διάρκεια του μασάζ από δέκα έως είκοσι λεπτά και μόνο αν το βλέπετε να είναι ευχαριστημένο, διαφορετικά δοκιμάστε κάποια άλλη φορά. Μην ξεχνάτε πως στο μωράκι σας αρέσει πολύ να το αγγίζετε, πόσο μάλλον αν φροντίσετε να το χαϊδέψετε σε όλο του το σωματάκι.



ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ



Όταν ξεκινήσετε την επιχείρηση «χαρούμενο μωρό» δε χρειάζεται να έχετε άγχος για το τι να κάνετε. Αφήστε το ένστικτό σας να σας κατευθύνει και σαν μυστικό επιτυχίας επιλέξτε ένα καλό baby oil. Δώστε πάντως σε όλη τη διαδικασία μια αίσθηση παιχνιδιού και δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Επιλέξτε χαλαρωτική μουσική και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία της επαφής για να επικοινωνήσετε με το μωρό σας. Εκφράστε την αγάπη που του έχετε με λόγια και με χάδια και θα δείτε πως και εσείς θα ευχαριστηθείτε εξίσου το μασάζ του μωρού.



ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ



1Ο ΒΗΜΑ: Αρχίστε τα χάδια σας από το πρόσωπο του μωρού, χαϊδεύοντας απαλά τα μάγουλά του και φτάνοντας μέχρι το πηγούνι του. Τα πρώτα αυτά χάδια θα το ηρεμήσουν και θα του δώσουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Μπορείτε να του χαϊδέψετε και το κεφαλάκι του με πολύ απαλές κινήσεις και να διανθίσετε το πρόγραμμά σας με μερικά φιλιά για να το ενθουσιάσετε.



2ο ΒΗΜΑ: Συνεχίστε με τους μύες που βρίσκονται ανάμεσα στην ωμοπλάτες, με απαλές κυκλικές κινήσεις. Με προσοχή πάντα, γιατί δεν πρέπει να αγγίζετε τα κόκαλα της πλάτης και κυρίως τη σπονδυλική στήλη. Το μασάζ προορίζεται για τους μύες και όχι για τα οστά.



3ο ΒΗΜΑ: Έπειτα, με απαλές κινήσεις ακουμπήστε τα χέρια σας στις μασχάλες του και προχωρήστε τα προς το στήθος του. Κατεβάστε σιγά - σιγά τα χέρια προς τα κάτω και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, επικεντρωθείτε στο σημείο γύρω από το στήθος του.



4ο ΒΗΜΑ: Μπορείτε να προχωρήσετε τα χάδια σας σταδιακά στην κοιλίτσα του, κάνοντας πάλι κυκλικές κινήσεις. Θυμηθείτε, πως όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι τρυφερά χάδια. Δεν πρέπει να πιέζουμε το μωράκι με δύναμη. Μόνο αν κάνετε μασάζ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να έχετε κάποια ένταση στο άγγιγμα.



5ο ΒΗΜΑ: Πάρτε τις πατούσες του μωρού στα χέρια σας και αρχίστε να κάνετε επαναλαμβανόμενες κυκλικές κινήσεις σε όλο του το πέλμα. Μην αμελήσετε να χαϊδέψετε όλα τα δαχτυλάκια του και ύστερα μπορείτε να συνεχίσετε τα χάδια στη γάμπα και σταδιακά κατά μήκος σε όλο το πόδι του μωρού.



6ο ΒΗΜΑ: Τις ίδιες κινήσεις θα κάνετε και στα άνω άκρα του μωρού φροντίζοντας να νιώσει το χάδι σας σε όλο του το σωματάκι. Καλό είναι να μην βιάζεστε, ώστε να νιώθει το μωρό ότι σας ευχαριστεί που ασχολείστε μαζί του. Σκοπός του μασάζ δεν είναι μόνο να τονώσετε τους μύες, αλλά και να του μεταδώσετε την αγάπη σας μέσα από το χάδι σας.



7ο ΒΗΜΑ: Όταν θα έχετε ολοκληρώσει το μασάζ στα μπροστινά μέρη του σώματος γυρίστε το μωρό μπρούμυτα, για να το χαϊδέψετε και στην πλάτη του. Μπορείτε να κάνετε είτε κυκλικές κινήσεις στα πλαϊνά μέρη της πλάτης, είτε κάθετες τρυφερές κινήσεις, αρκεί να μην αγγίζετε την σπονδυλική στήλη. Διατρέξτε όλο του το σώμα και στα πίσω μέρη συνεχίζοντας τα χάδια για όση ώρα βλέπετε πως το μωράκι απολαμβάνει το άγγιγμά σας.



ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Φροντίστε το δωμάτιο να είναι ζεστό, γιατί τα μωρά χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους με αποτέλεσμα να σφίγγουν από το κρύο οι μύες τους.

Προσέξτε να μην έχετε μακριά νύχια και να έχετε βγάλει τα κοσμήματά σας, για να αποφευχθούν μικροτραυματισμοί.

Προτού αγγίξετε το μωράκι να έχετε ζεστάνει τα δάχτυλά σας, αλλά και το λαδάκι τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους.

Κάντε συμμετρικό μασάζ αγγίζοντας σταδιακά όλο το σώμα του μωρού.

Αποφύγετε το μασάζ σε ερεθισμένες περιοχές του σώματός του.

Κατά τη διάρκεια του μασάζ προσέξτε να μην πάει λάδι στα μάτια του μωρού και φυσικά εμποδίστε το αν επιχειρήσει να το δοκιμάσει.

Απολαύστε κάθε στιγμή του μασάζ και μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Μεταδώστε την ηρεμία σας και στο μωράκι.



Μόλις ολοκληρώσετε το μασάζ του μωρού σας, ταΐστε το και εκείνο θα κοιμηθεί ήρεμο και ευχαριστημένο.



Πηγή: mynewbaby.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!