29 Νοε 2009

Χριστούγεννα για πρώτη φορά





Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μέρες της οικογένειας και των φίλων. Φέτος, έχετε ένα επιπλέον λόγο για να νιώθετε ακόμη πιο χαρούμενη, ίσως όμως και περισσότερο αγχώμενη, το νέο μέλος της οικογένειας σας! στο σπίτι! Η ζωή σας έχει αλλάξει για πάντα, η λέξη "οικογένεια" έχει αποκτήσει άλλο νόημα για σας αλλά και η καθημερινότητα σας έχει άλλο ρυθμό. Μην προσπαθήσετε να κάνετε όλα όσα κάνατε κάθε χρόνο, ακριβώς όπως τα κάνατε... Αντίθετα, θα χαρείτε πολύ περισσότερο τις γιορτές αυτές αν τις προσαρμόσετε στη νέα σας πραγματικότητα. Μάθετε πως:





Κρατήστε το μέτρο

Αμέτρητα δώρα που πρέπει να φροντίσετε να είναι έτοιμα, ετοιμασίες και μαγειρέματα στην κουζίνα για το οικογενειακό τραπέζι, γιορτινή διακόσμηση στο σπίτι και.... αρκετό άγχος. Το μωρό σας όμως συντονίζεται με τα συναισθήματα σας. "Μην  πιεστείτε με στόχο να οργανώσετε τέλεια τα πάντα" λέει η Kate Cronan, M.D., επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Jefferson Medical College της Φιλαδέλφειας. "Για το μωρό σας αυτές οι μέρες είναι ολόιδιες με τις άλλες." Αν αποφασίσετε να τρέχετε από τη μια επίσκεψη στην άλλη και από το ένα πάρτι στο άλλο, κάντε το δίχως να αλλάξετε, όσο είναι δυνατόν, το πρόγραμμα του μικρού σας. Ένα στρεσαρισμένο μωρό διαμαρτύρεται έντονα και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα μικρό που κλαίει γοερά. Αποφύγετε επομένως να αλλάξετε δραστικά τις ώρες ύπνου και φαγητού του μωρού σας ή να παραλείψετε κάποιο γεύμα του. "Φροντίστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες" λέει η Edith McCarthy, M.D., νεογνολόγος και ιδρυτικό μέλος του κέντρου Care Intensive Pediatrics στη Νέα Υόρκη. "Αν αποφασίσετε να βάλετε το μικρό σας αργότερα από ότι συνήθως για ύπνο, πιθανότατα θα έχετε να αντιμετωπίσετε αρκετή αναστάτωση". Επομένως, καλύτερα να σκεφτείτε δημιουργικά. "Οι δίδυμες κόρες μας, η Λίνα και η Ζωή, ήταν 10 μηνών τα περασμένα Χριστούγεννα και αποφασίσαμε να τις βάλουμε για ύπνο πριν από το δείπνο των Χριστουγέννων και να καθίσουμε στο τραπέζι μετά. Έτσι, όταν μαζευτήκαμε όλοι στο σπίτι, δεν είχαμε την έγνοια για το πως θα απασχοληθούν οι μικρές. Όλη τη μέρα, καθώς ετοίμαζα το δείπνο, τους έδινα να δοκιμάζουν λίγο από όλα τα φαγητά που θα τρώγαμε το βράδυ. Προσπαθήσαμε να μην αλλάξει τίποτα στο πρόγραμμα τους, οπότε κοιμήθηκαν ήσυχα και δίχως γκρίνιες". λέει η Μπέτι, η μητέρα τους.



Μια μικρή δόση άγχους.

Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Ενδεχομένως, οι φετινές γιορτές να είναι και η πρώτη σας ευκαιρία να γνωρίσουν πολλοί φίλοι και συγγενείς το μωρό σας. Θυμηθείτε όμως: το να συναντήσει το μικρό τόσα πολλά καινούργια πρόσωπα, σημαίνει υπερένταση, που με την σειρά της σημαίνει εκνευρισμό και στρες. Στα μωρά περίπου ηλικίας 8 μηνών τα "συμπτώματα" της υπερέντασης εξαιτίας της συνάντησης με ξένους είναι ολοφάνερα. Για να μειώσετε τις πιθανότητες κρίσεων, όταν για παράδειγμα ξέρετε ότι θα πλησιάσει το μικρό κάποιος που συνήθως παίζει έντονα με μωρά, φροντίστε ώστε αυτό να μη γίνει απότομα αλλά σταδιακά. Ζητήστε του να πλησιάσει κάπως ήσυχα το μικρό και να περιμένει λίγο προτού αρχίσει να παίζει μαζί του, για να εξοικειωθούν. Προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να είναι το μωρό σας υγιές στο χρονικό διάστημα των γιορτών. Ο χειμώνας είναι εποχή για κρυολογήματα και ιώσεις και ο συγχρωτισμός με πολλούς ανθρώπους σε κλειστούς (και συχνά υπερθερμαινόμενους χώρους) δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση μικροβίων. Αν το μωρό σας είναι μικρότερο των 2 μηνών, δεν έχει αποκτήσει ακόμη αντισώματα. Στην περίπτωση αυτή, η Dr McCarthy προτείνει να κρατήσετε το παιδί μακριά από κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο και να προσέχετε ποιος το παίρνει αγκαλιά. Πρόκειται για μια προφύλαξη που πρέπει να παίρνετε μέχρι το μικρό να γίνει 6 μηνών, οπότε και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αρκετά ανεπτυγμένο. Φυσικά, δεν μπορείτε να ζήσετε μέσα σε γυάλα, και μάλιστα στις γιορτές, μπορείτε όμως να ζητήσετε από τους φίλους και τους συγγενείς σας να πλένουν τα χέρια τους πριν έρθουν σε επαφή με το μωρό σας και, κυρίως, να μην το πλησιάζουν αν είναι άρρωστοι.



Μην το παρακάνετε με δώρα.

Σίγουρα θέλετε φέτος η ατμόσφαιρα να είναι ακόμη πιο γιορτινή, μια και έχετε το μωρό σας. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να συγκεντρώσετε αμέτρητα πακέτα δώρων κάτω από το δέντρο, γιατί το μικρό δεν έχει ακόμη ιδέα τι σημαίνει "δώρο". "Ο άνδρας μου κι εγώ δεν αγοράσαμε δώρα για τη Λίλα στα πρώτα της Χριστούγεννα" λέει η Χριστίνα. "Ήταν μόλις 4 μηνών και, ούτως ή άλλως, δεν θα θυμόταν τίποτα". Και είναι αλήθεια αυτό, το μωρό σας δεν μπορεί ακόμη να θυμάται ούτε τα δώρα ούτε τις γιορτές ούτε καν ξέρει τι είναι "γιορτή" ή "κάνω δώρο". Αντί να το "βομβαρδίσετε" με δώρα, δώστε του ένα μόνο παιχνίδι ανάλογο της ηλικίας του, που θα το έχει για πολλούς μήνες ακόμη ή σαν αναμνηστικό για πάντα, για παράδειγμα ένα πάνινο αρκουδάκι ή μια κορνίζα με τη φωτογραφία του από τα πρώτα του Χριστούγεννα. Διακοσμήστε το σπίτι με την ίδια λογική. "Πέρυσι στόλισα το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχαμε ποτέ στο σπίτι", λέει η Χριστίνα, "αλλά η Λίλα ήταν μόλις 4 μηνών και δεν του έδωσε, φυσικά, καμιά σημασία".



Ξεκινήστε μια οικογενειακή παράδοση.

Μέσα στην υπερβολή που χαρακτηρίζει τις ημέρες των γιορτών, εύκολα μπορεί να χάσει κανείς το ουσιώδες. Μια και αυτή τη χρονιά έχετε στην οικογένεια σας ένα νέο μέλος, δείτε το γεγονός ως αφορμή για να ξεκινήσετε μια οικογενειακή παράδοση. "Όταν ένα ζευγάρι αποκτά μωρό, η έννοια της οικογένειας αποκτά άλλη διάσταση" λέει η Robin Goodman, PhD., παιδοψυχολόγος στη Νέα Υόρκη. "Δείτε ξανά νοερά τον εαυτό σας παιδί και σκεφτείτε τι μπορεί να θεωρούσατε τότε πολύτιμο, που εξακολουθείτε να το θυμάστε μέχρι και σήμερα με νοσταλγία, και εγκαινιάστε το ως συνήθεια των γιορτινών ημερών με την οικογένεια σας, έτσι ώστε να περάσει και στην επόμενη γενιά, στα παιδιά σας. Παράδοση είναι οτιδήποτε επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα κάθε φορά  που προκύπτει συγκεκριμένη περίσταση και αυτή η επαναληπτικότητα δημιουργεί κοινές αναμνήσεις, δεσμούς και θαλπωρή μεταξύ των διαφορετικών γενεών που τη μοιράζονται". Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε κάτι εξεζητημένο: αρκεί μια φωτογραφία όλης της οικογένειας μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο από τη μια χρονιά στην άλλη ή ένα συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που τραγουδάτε όλοι μαζί. Ότι και να είναι, θα αποκτήσει ιδιαίτερη, χαρακτηριστικά γιορτινή σημασία για όλη την οικογένεια σας, αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων σας.



Πηγή: Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!