10 Νοε 2009

Ο Σταυρός στις σχολικές τάξεις

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν ρηξικέλευθη.

«Η ανάρτηση των σταυρών στις σχολικές αίθουσες αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές.» 

Και όπως ήταν αναμενόμενο η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε αναστάτωση  στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το θέμα ξεκίνησε το 2002 όταν η Ιταλίδα Σόιλε Λάουτσι ζήτησε από το σχολείο, όπου φοιτούσαν τα παιδιά της, να αποσυρθεί από την αίθουσα διδασκαλίας ο σταυρός με τον Εσταυρωμένο λέγοντας ότι η παρουσία ενός θρησκευτικού συμβόλου την εμποδίζει να δώσει στα παιδιά της την κοσμική διαπαιδαγώγηση που η ίδια επιθυμεί. Η διεύθυνση του σχολείου αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της κι έτσι η Σόιλε Λάουτσι κατέφυγε στην ιταλική Δικαιοσύνη χωρίς να καταφέρει κάτι. Η δικαίωση ήρθε εφτά χρόνια αργότερα από το Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Πλέον το ιταλικό κράτος καλείται να αποζημιώσει τη συγκεκριμένη μητέρα με 5000 ευρώ για την ηθική βλάβη που της προκάλεσε. Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στήριξαν την απόφασή τους στην πεποίθηση ότι ο σταυρός για τους μαθητές άλλων δογμάτων ή για τους άθεους μπορεί να θεωρηθεί ενόχληση.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας και της κεντροδεξιάς. Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι ανέφερε ότι ο σταυρός στις σχολικές τάξεις είναι ένα σύμβολο της ιταλικής παράδοσης κι όχι ένα μέσο κατήχησης των παιδιών.

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Αν όμως δεν της αναγνωριστεί το συγκεκριμένο δικαίωμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τότε η απόφαση θα είναι οριστικά τελεσίδικη σε τρεις μήνες. Έτσι θα δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο και θα ανοίξει ο δρόμος σε πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών κρατών να ασκήσουν ανάλογες προσφυγές.



Πηγή: paidorama.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!