30 Νοε 2009

Θέλω να απολαμβάνω τις ώρες με τη μαμά μου



«Ποια είναι η ιδανική μητέρα; Μα φυσικά η δική μου. Όταν ήμουν μικρός, περνούσε χρόνο μαζί μου για παιχνίδι. Τώρα που είμαι στην εφηβεία βρίσκεται δίπλα μου όταν τη χρειάζομαι, ενώ παράλληλα σέβεται τις επιλογές μου».

Μαγειρεύουν μαζί, βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα που τους ενδιαφέρουν και συζητούν πώς πέρασε η μέρα για τον γιο στο σχολείο και για τη μαμά στη δουλειά. Η σχέση του 17χρονου Άρη και της μητέρας του Βικτώριας Αλεξανδράτου είναι, όπως λένε και οι δύο, ιδανική. «Το σημαντικότερο είναι πως οτιδήποτε και αν κάνουμε μαζί στον ελεύθερο χρόνο μας, το θέλουμε και οι δύο και πάνω απ΄ όλα η μητέρα μου δεν αφιερώνει χρόνο μηχανικά, μόνο για να καλύψει το κενό των ωρών που λείπει από το σπίτι, αλλά πραγματικά το απολαμβάνει. Αυτό είναι για μένα το στοιχείο της τέλειας μητέρας», λέει στα «ΝΕΑ» ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου.





Το σύνδρομο της τέλειας μαμάς απασχολεί τόσο τα παιδιά όσο και τις γυναίκες. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι τα κριτήρια που προσδιορίζουν την τελειότητα διαφέρουν από τη μία ομάδα στην άλλη.



Οι επιστημονικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν ότι δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία που συμβάλλουν στη δημιουργία μιας επιτυχημένης οικογένειας είναι η σταθερότητα και η συνέπεια. Έτσι, οι μαμάδες που δείχνουν την αγάπη και τη στοργή στα παιδιά τους, ενώ ταυτόχρονα θέτουν όρια και κανόνες τους οποίους τηρούν, φτάνουν, σύμφωνα με την ψυχολόγο δρ Λίζα Βάρβογλη, κοντά σε αυτό που αποκαλούμε τελειότητα.



«Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε πολύ προσεχτικοί στη χρήση αυτού του όρου, γιατί η έννοια της τελειότητας δεν υφίσταται, τουλάχιστον όχι έτσι όπως τη φαντάζονται οι μαμάδες. Οι πολλαπλοί ρόλοι και οι πλασματικές εικόνες της σύγχρονης γυναίκας έτσι όπως διαφημίζονται- η γυναίκα που μοιάζει με σούπερ μόντελ είναι πάντα χαρούμενη και ξεκούραστη, έχει μια καταπληκτική και καλά αμειβόμενη εργασία και παράλληλα μπορεί και φτιάχνει σπιτικά φαγητά και γλυκά σε καθημερινή βάση- δημιουργούν υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες. «Αυτές οι απαιτήσεις όμως δεν είναι πραγματικές και σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτό που ζητούν τα παιδιά», σημειώνει.



Οι ανησυχίες

Είναι γεγονός, όπως προσθέτει, ότι οι μητέρες ανησυχούν για τα λάθος πράγματα: αν είναι καλύτερες από τις άλλες ή αν θα κάνουν τα ίδια λάθη με τις δικές τους. «Ουσιαστικά προβάλλουν το δικό τους άγχος, τις ενοχές και την ανησυχία στα παιδιά τους και συχνά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να “ακούσουν” τι πραγματικά επιθυμεί το παιδί. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κουβαλάει τόσο στρες και υψηλές προσδοκίες η σύγχρονη μαμά, που παγιδεύεται στις σκέψεις της και τη συνακόλουθη κακή της διάθεση». Από την πλευρά της, η κ. Βικτώρια Αλεξανδράτου δηλώνει ότι από τότε που ο Άρης ήταν μικρός προσπαθούσε να ασχολείται μαζί του δημιουργικά «και όχι να κάνω το βολικό για πολλές “παρκάρισμα” στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Παράλληλα όμως δεν άφησα τις ενοχές, επειδή έλειπα αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω δουλειάς, να αλλάζουν τον ρόλο μου. Δεν έγινα έτσι φίλη με τον γιο μου, κάνοντάς του όλα τα χατίρια, αλλά κράτησα τη σχέση στο επίπεδο της μητέρας- παιδιού. Ένα παιδί άλλωστε δεν θέλει μία ακόμη φίλη, αλλά τη μαμά του».



ΤΟ ΣΤΡΕΣ



«Η τελειότητα που αναζητούν πολλές γυναίκες δεν υπάρχει», ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί





«Δεν μετράει ο πολύς, αλλά ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί»



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ όμως φαίνεται να έχουν τη δική τους άποψη για το ποια μαμά είναι ιδανική. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης με τίτλο «Τι κάνει μια μητέρα τέλεια;»- η οποία πραγματοποιήθηκε από την ιστοσελίδα Τhe Βaby Website και συγκέντρωσε τις απαντήσεις 3.000 παιδιών, ηλικίας 6 έως 15 ετών- έδειξαν ότι τα παιδιά έχουν άλλη γνώμη για το πώς θέλουν τη μαμά τους.



Έτσι, έχοντας μια λίστα με 33... μητρικές δραστηριότητες και χαρακτηριστικά, σημείωσαν αυτά που θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να έχει η δική τους. Όπως επεσήμαιναν μάλιστα οι υπεύθυνοι της έρευνας, στο τοπ 10 των αρμοδιοτήτων δεν ήταν ούτε να πλένει καθημερινά ούτε να σηκώνεται το βράδυ, κάθε φορά που εκείνα ξυπνούν.



Το καθήκον

Το νούμερο 1 καθήκον της τέλειας μαμάς θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τους μικρούς κριτές, το να απολαμβάνει τις ώρες που περνάει μαζί τους.



Η τέλεια μαμά ωστόσο δεν είναι ίδια για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά, ηλικίας 8 και 9 ετών, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, θέλουν τη μητέρα τους να εκφράζει την αγάπη της, δίνοντάς τους φιλιά και αγκαλιές. Αντίθετα οι έφηβοι, 14 και 15 ετών, ενδιαφέρονται η μητέρα τους να σέβεται και να καταλαβαίνει τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά τους.



«Για τα παιδιά είναι σημαντικό να έχουν τη μαμά δίπλα τους, όχι με την έννοια του να είναι διαρκώς κοντά τους χωροταξικά, αλλά να υπάρχει αγάπη χωρίς όρους, αποδοχή, κατανόηση, επικοινωνία και ποιοτικός χρόνος.



Η κούραση

Το παιδί δεν ενδιαφέρεται αν η μαμά έφτιαξε σπιτικό παστίτσιο με χειροποίητα μακαρόνια, αλλά αν είναι κουρασμένη και έχει μούτρα.



Ενδιαφέρεται για το αν η μαμά μπορεί να καθήσει μαζί του, αν θα το ρωτήσει για τη μέρα του, αν θα κάνει σχέδια μαζί του για το Σαββατοκύριακο και αν καταλάβει τις μικροανησυχίες του».





Θέλουν η μητέρα τους να εργάζεται



ΟΤΑΝ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ φτάνει στο αν θα πρέπει η τέλεια μητέρα να εργάζεται, τα παιδιά, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, απαντούν «ναι».



Η πλειονότητα των παιδιών που συμμετείχαν σε μελέτη Αμερικανών κοινωνιολόγων- τα δύο τρίτα- θέλουν η μητέρα τους να δουλεύει, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό θα προτιμούσε η δουλειά αυτή να είναι μερικής απασχόλησης. Απάντησαν μάλιστα και στην ερώτηση «τι θέλετε να αλλάξει στη δουλειά της μαμάς σας;» και το ένα τρίτο ευχήθηκε να είναι λιγότερο στρεσαρισμένη και κουρασμένη.



«Δεν θα ήθελα μια μητέρα που να μένει σπίτι, καταπιέζοντας τις επιθυμίες της.



Θέλω να είναι ανεξάρτητη, δυναμική και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ήθελα να τη βλέπω να κάνει μια δουλειά που δεν θα την εκφράζει, που δεν θα τη χαροποιεί, γιατί αυτό θα την έκανε να είναι μονίμως αγχωμένη, κάτι που θα το μετέφερε και στο σπίτι», λέει ο 17χρονος Άρης.



Πηγή: www.tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!