10 Νοε 2009

Τα "δώρα" της εγκυμοσύνης



Μέχρι τώρα έχετε συνδέσει την εγκυμοσύνη μόνο με εξετάσεις, κούραση, ναυτίες και "μη". Κι όμως. Αν την αντιμετωπίσετε με θετική διάθεση, αυτή η ομολογουμένως ενδιαφέρουσα κατάσταση χαρίζει απλόχερα-μαζί με την προσμονή της υπέρτατης ευτυχίας-και κάποια extra bonus στη μέλλουσα μαμά. Σε ποια άλλη στιγμή της ζωής σας πχ οι μικρές "παρασπονδίες" στη δουλειά θα αντιμετωπίζονταν με τόση κατανόηση απ' όλους, σαν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο; Σε ποια άλλη χρονική περίοδο μια γυναίκα δέχεται τόσα χαμόγελα, περιποιήσεις, κανακέματα και την αυθόρμητη προθυμία όλων να τη βοηθήσουν όσο μπορούν; Πότε άλλοτε μια άγνωστη κυρία σας χαμογέλασε τόσο ζεστά μέσα στο βαγόνι του μετρό ενώ σας παραχωρούσε τη θέση της; Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, μέσα στο ίδιο σας το σώμα οι ορμόνες κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών στήνουν τρελό χορό που δεν φέρνει μόνο αναστάτωση στον οργανισμό, αλλά συμβάλλει και στο να είστε πιο υγιής από ποτέ-ακόμα κι αν δεν νιώθετε πάντα έτσι. Ας δούμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά "δώρα" που σας προσφέρει η εγκυμοσύνη.





Καλύτερο σεξ.

 Πιθανότατα είστε μια από τις πολλές γυναίκες που έχουν περάσει τη μισή σεξουαλική ενεργή ζωή τους με το άγχος μήπως συλλάβουν και την άλλη μισή με το φόβο μήπως δεν συλλάβουν. Τώρα είναι η περίοδος που μπορείτε να χαρείτε τον έρωτα απλά και μόνο για την απόλαυση που προσφέρει, χωρίς ανησυχίες ή αλληλοσυγκρουόμενες σκέψεις στο μυαλό σας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο καλό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετικές έρευνες πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-και συγκεκριμένα αφού πέρασαν οι πρώτες εβδομάδες και μαζί τους οι ναυτίες και οι άλλες μικροενοχλήσεις-ένιωθαν πιο έντονη ερωτική επιθυμία και έκαναν το καλύτερο σεξ από ποτέ. Ο λόγος είναι ότι στην περίοδο της κύησης το "πάρτι" των ορμονών που συντελείται στον οργανισμό και κυρίως η "εκρηκτική" αύξηση των οιστρογόνων ανεβάζει τη λίμπιντο, ενώ η αυξημένη ροή του αίματος στο στήθος και στην περιοχή του κόλπου, η μεγαλύτερη ευαισθησία στις νευρικές απολήξεις και οι άφθονες κολπικές εκκρίσεις έχουν ως αποτέλεσμα εντονότερους ή περισσότερους οργασμούς. Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή, απολαύστε τη.



Η διακοπή του καπνίσματος.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης σας δίνει μια χρυσή ευκαιρία να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής, εγκαταλείποντας κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα. Μην την αφήσετε ανεκμετάλλευτη, γιατί τα οφέλη θα είναι ανεκτίμητα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Τώρα, η επιθυμία σας να κόψετε επιτέλους το τσιγάρο μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα και πιο "ανώδυνα" από ποτέ. Η ορμονική αναστάτωση των πρώτων εβδομάδων είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια σας, καθώς μαζί με τις ναυτίες και τους εμετούς προκαλεί αποστροφή για τη γεύση και τη μυρωδιά του τσιγάρου και παντελή έλλειψη επιθυμίας για κάπνισμα. Από την άλλη, η εγκυμοσύνη οξύνει τις αισθήσεις και κυρίως την όσφρηση, κάνοντας τη μέλλουσα μαμά να μην αντέχει την έντονη και βαριά μυρωδιά του καπνού και να δυσφορεί ακόμα κι όταν κάποιος άλλος που βρίσκεται πολύ κοντά της καπνίζει. Αυτό όμως που κάνει κυρίως τις περισσότερες καπνίστριες να κόψουν "μαχαίρι" το τσιγάρο είναι αυτή η πρωτόγνωρη αίσθηση ευθύνης, η συνειδητοποίηση πως ότι κάνουν δεν αφορά μόνο τις ίδιες, αφού δεν είναι πια μόνες. Θυμηθείτε τη μέρα που ο γυναικολόγος σας σας ενημέρωσε ότι αν συνεχίσετε να καπνίζετε είναι πολύ πιθανό το μωρό σας να γεννηθεί πρόωρα ή με μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό ή να παρουσιάσει γενικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη του. Δεν είναι σημαντικό να σκέφτεστε ότι με κάθε τσιγάρο που δεν ανάβετε το μωρό σας γίνεται ακόμα πιο υγιές και δυνατό; Δεν είναι αρκετός αυτός ο λόγος για να το κόψετε άμεσα; Τέλος, καθώς αυτή την περίοδο μειώνεται δραστικά και η κατανάλωση ποτών και καφέδων, θα έχετε λιγότερες ευκαιρίες να ανάψετε τσιγάρο.



Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής.

Ξεχάστε τις βασανιστικές, στερητικές δίαιτες, το μασούλημα μαρουλόφυλλων αντί για κανονικό γεύμα, το άγχος για να χάσετε και το τελευταίο περιττό κιλό. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ακολουθείτε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες καλής διατροφής, ωστόσο ευεργετικούς για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία. Στην ουσία, δεν χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα, ούτε να μετατρέψετε κάθε γεύμα σε περίπλοκη διαδικασία ζυγίζοντας ξανά και ξανά τις ποσότητες. Δώστε έμφαση σε ορισμένες τροφές που είναι προτιμότερες από άλλες. Τώρα σας δίνεται η ευκαιρία να βελτιώσετε τις συνήθειες σας ακολουθώντας ένα πλήρες, ισορροπημένο διαιτολόγιο, που θα διασφαλίζει τόσο τη δική σας καλή υγεία όσο και του εμβρύου, και μάλιστα με μια μικρή αύξηση των θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά-άντε και με μερικές "παρεκκλίσεις" που και που για να νιώθετε ευδιάθετη και χαλαρή. Καλό δεν ακούγεται;



Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ότι η αυτοπεποίθηση τους αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι λόγοι που συμβάλλουν σε αυτό είναι πολλοί: το λαμπερό δέρμα, τα όμορφα μαλλιά, οι καμπύλες που δημιουργούν μια ελκυστική εικόνα, η υποσυνείδητη επιβεβαίωση ότι ολοκλήρωνεται η θηλυκή τους υπόσταση, αλλά και οι ορμόνες της κύησης που τις βοηθούν να ανακαλύψουν μέσα από τη γονιμότητα τους μια άγνωστη αρχέγονη δύναμη που τις κάνει να νιώθουν πιο τολμηρές, άξιες, επαρκείς, ικανές να καταφέρουν τα πάντα. Αν βρίσκεστε ακόμα στο πρωτο τρίμηνο, τότε που κυριαρχεί το αίσθημα της κόπωσης, απλώς κάντε λίγη υπομονή. Σύντομα θα αποκατασταθεί από μια εντυπωσιακή ενέργεια. Από την άλλη, δεν είναι και λίγο να γίνεσαι ξαφνικά το επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος των άλλων. Από τον ηλικιωμένο κύριο που σας έδωσε τη θέση του στην ουρά του ταμείου στην τράπεζα, μέχρι τον υπάλληλο του σουπερ μαρκετ που έσπευσε να σας κατεβάσει το μαλακτικό από το ψηλό ράφι, όλοι μοιάζουν να σας αντιμετωπίζουν σαν μια σύγχρονη θεά της γονιμότητας. Όσο για τον μέλλοντα πατέρα; Αυτός έχει κι άλλους λόγους να παρέχει τακτικά τονωτικές ενέσεις στην αυτοπεποίθηση σας. Σύμφωνα με έρευνες στις οποίες υποβλήθηκαν σε ανάλυση αίματος μέλλοντες μπαμπάδες, αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους βιώνουν κι εκείνοι ορμονικές αλλαγές που, μεταξύ άλλων, τους κάνουν να έχουν μια πιο στοργική, ευγενική και προστατευτική συμπεριφορά. Παράλληλα, οι περισσότεροι άντρες αναφέρουν ότι βρίσκουν περισσότερο ή εξίσου γοητευτική με πριν τη σύντροφο τους αυτούς τους μήνες. Απολαύστε λοιπόν αυτό το υπέροχο αίσθημα που σας χαρίζει η εγκυμοσύνη, αλλά να είστε προετοιμασμένη: μόλις γεννηθεί το μωρό το ενδιαφέρον όλων θα μετατοπιστεί σε εκείνο.



Ύπνος χωρίς ενοχές.

Παραδεχτείτε το, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αλλά τότε προτιμήσατε να πείτε μια δικαιολογία, όπως ότι είχε πολλή κίνηση ή ότι σας έπιασε λάστιχο στο δρόμο. Αυτούς τους μήνες, όμως, ακόμα κι όταν αργείτε το πρωί να πάτε στη δουλειά γιατί κοιμηθήκατε λίγο παραπάνω, δεν ντρέπεστε να το ομολογήσετε. Κι όταν ξαφνικά νιώθετε ότι σας παίρνει ο ύπνος πάνω στο γραφείο, αντί να παραγγείλετε άλλον έναν.... τριπλό καφέ, απλώς ρωτάτε αν μπορείτε να φύγετε λίγο νωρίτερα. Και βέβαια μπορείτε. Στην "κατάσταση σας" όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουν τις ανάγκες σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι παραμελείτε λίγο τα καθήκοντα σας προκειμένου να "υπερασπιστειτε" την υγεία του μωρού σας. Για αυτό, αν θέλετε να ξαπλώσετε λίγο το μεσημέρι για να πάρετε έναν υπνάκο, όχι μόνο μπορείτε αλλά και πρέπει να το κάνετε. Άλλωστε, σίγουρα σας το είπε και ο γιατρός σας: "Να ξεκουράζεστε στη διάρκεια της ημέρας". Συμπέρασμα: Η εγκυμοσύνη είναι η μόνη περίοδος της ζωής σας όπου έχετε κάθε δικαίωμα να "καλομάθετε" ή να "κακομάθετε" τον εαυτό σας. Απολαύστε όσες επιπλέον ώρες χαλάρωσης, ύπνου ή τεμεπελιάς θέλετε, χωρίς ενοχές, χωρίς κανείς να μπορεί να σας κατηγορήσει ούτε καν να σας λοξοκοιτάξει για αυτό. Ο σκοπός είναι ιερός.



Τέλος στους πόνους περιόδου.

Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που πριν την εγκυμοσύνη τους υπέφερε από έντονους πόνους κατά την έμμηνο ρήση αναφέρει ότι μετά τον τοκετό οι πόνοι λιγόστεψαν ή εξαλείφθηκαν τελείως. Αυτό είναι γεγονός το οποίο συμβαίνει συχνά για λόγους που δεν έχουν γίνει απόλυτα σαφείς. Πιθανότατα, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι επιστήμονες, γιατί με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό εξουδετερώνονται κάποιες ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στους πόνους της περιόδου. Extra bonus: Δεν έχετε καθόλου περίοδο για εννέα μήνες, συν όσους θα θηλάσετε. Καθόλου άσχημα.



Πιο όμορφη από ποτέ.

Ούτε στα πιο τρελά σας όνειρα δεν είχατε σκεφτεί ότι θα ερχόταν μια μέρα όπου όχι μόνο δεν θα ρουφούσατε την κοιλίά σας φορώντας ένα εφαρμοστό φόρεμα, αλλά θα τη χαϊδεύατε κιόλας καθώς περιφέρετε την ολοστρόγγυλη σιλουέτα σας επιδεικνύοντας τις θηλυκές γραμμές σας. Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι στην εγκυμοσύνη νιώθουν καλύτερα από ποτέ σε σχέση με το σώμα τους. Ακόμα και οι (υστερικές με την εικόνα τους) σταρ του Χολιγουντ φωτογραφίζονται με περηφάνια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, προβάλλοντας τις πεταχτές κοιλίτσες και το πληθωρικό μπούστο τους. Το όνειρο πολλών για ένα πλούσιο στήθος επιτέλους γίνεται πραγματικότητα, χωρίς προσθήκη σιλικόνης, καθώς στους εννέα αυτούς μήνες το στήθος μεγαλώνει με τον πολλαπλασιασμό των γαλακτοφόρων αδένων και των γαλακτοπαραγωγικών κυττάρων. Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο επωφελείται και η επιδερμίδα, καθώς η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται, με αποτέλεσμα το αίμα να φτάνει ευκολότερα στην επιφάνεια του δέρματος δίνοντας του μια πιο υγιή, ρόδινη όψη. Αυτό μαζί με την καλή ψυχολογία της εγκύου, τις επιπλέον ώρες ύπνου, την καλύτερη διατροφή, την επιβεβλημένη κατανάλωση αρκετού νερού (θυμηθείτε ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνουν οι αισθητικοί για την ομορφιά: η ενυδάτωση του δέρματος να γίνεται και από μέσα) χαρίζουν μια εντυπωσιακή λάμψη και ανανέωση στην επιδερμίδα. Τέλος, τα μαλλιά, χάρη στις ορμόνες της εγκυμοσύνης, γίνονται πιο υγιή, λαμπερά και πυκνά, καθώς σε αυτή τη φάση αναπτύσσονται συνέχεια χωρίς να πέφτουν. Για αυτό, όταν οι γύρω σας κάνουν κολακευτικά σχόλια για το πόσο έχετε ομορφύνει, πιστέψτε τους, είναι αλήθεια.



Πηγή: Το παιδί μου κι εγώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!