16 Νοε 2009

Παγκόσμια εκστρατεία κατά του νεογνικού τετάνου



Παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη του νεογνικού τετάνου, που σκοτώνει ένα νεογέννητο μωρό κάθε 3 λεπτά στις φτωχές χώρες, άρχισε η UNICEF, επιστρατεύοντας για τον σκοπό αυτό την διάσημη μεξικάνα ηθοποιό Σάλμα Χάγιεκ.

Η Χάγιεκ έκανε έκκληση από το κτήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, προς τις μητέρες όλου του κόσμου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τις λιγότερο προνομιούχες από αυτές να σώσουν τα μωρά τους. «Η εκστρατεία αυτή είναι για τις μητέρες όπως εγώ η ευκαιρία να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τα μωρά», είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον ΟΗΕ για την παρουσίαση της εκστρατείας.

Η Χάγιεκ βρέθηκε προ δεκαημέρου στη Σιέρα Λεόνε, όπου παρακολούθησε ένα πρόγραμμα αντιτετανικού εμβολιασμού της UNICEF. «Δεν είχα ιδέα πόσο πολύ θα με επηρέαζε ως άνθρωπο αυτό που είδα», είπε. «Η εμπειρία ήταν τραυματική. Πριν καν πάμε στο ξενοδοχείο, πήγαμε σε ένα νοσοκομείο όπου είδα μία μητέρα με το νεογέννητο κοριτσάκι της, την Φατίμα. Η Φατίμα ήταν τόσο μικροσκοπική, που παρ' ότι ήταν 7 ημερών, έμοιαζε να μην είχε βγει ακόμα από τη μήτρα της μητέρας της. Είχε προσβληθεί από τέτανο... Πριν καλά-καλά βγω από το δωμάτιο, είχε αφήσει την τελευταία της πνοή».



Όλες εμβολιασμένες έως το 2012



Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο δεν είναι προστατευμένες εναντίον του τετάνου. Οι γυναίκες αυτές κατοικούν σε 27 χώρες, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία.



Στόχος της UNICEF είναι έως το 2012 να είναι όλες εμβολιασμένες, είτε πριν είτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το κόστος για να κάνει κάθε γυναίκα τις τρεις δόσεις του εμβολίου που χρειάζεται είναι περίπου 2,5 ευρώ - και ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει τη ζωή των 140.000 νεογέννητων μωρών και των 30.000 νέων μητέρων που πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του τετάνου.

Για τον σκοπό αυτό, η UNICEF ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία Procter & Gamble, η οποία παρασκευάζει τις πάνες Pampers. Για κάθε πακέτο Pampers που θα φέρουν τη σήμανση «1 pack = 1 vaccine» και θα πωληθούν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως την Ρωσία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, η εταιρεία θα δώσει στην UNICEF ένα εμβόλιο που θα προστατεύσει μία μητέρα και το μωρό της. Ειδικά στην Ελλάδα, η εταιρεία σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος θα δώσει ένα επιπλέον εμβόλιο για κάθε ένα από τα σημασμένα Pampers που θα πουληθούν στα καταστήματά της.

Η συνεργασία της UNICEF με την Procter & Gamble θα συνεχιστεί για τρία ακόμα χρόνια, με στόχο να συγκεντρωθούν έως τα τέλη του 2011 200 εκατομμύρια εμβόλια και να εμβολιαστούν όλες οι μητέρες.



Αργός θάνατος

Ο τέτανος είναι μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου. Το βακτήριο αυτό υπάρχει στο χώμα και μπορεί να μολύνει τα μωρά την ώρα του τοκετού όταν αυτός γίνεται υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Η μετάδοση του βακτηρίου στα μωρά συχνά γίνεται μέσω του ομφαλίου λώρου.



Ο θάνατος ενός μωρού από τέτανο είναι αργός και επώδυνος, καθώς προκαλούνται σπασμοί και ακαμψία στους μυς του, με το πρόσωπο και το στόμα να είναι τα πρώτα που προσβάλλονται, οπότε το μωρό δεν μπορεί πλέον να θηλάσει.

«Δεν μπορεί να προστατευθεί κανένα μωρό από τέτανο, εάν δεν αποκτήσει ανοσία η μητέρα του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από αυτήν», είπε ο δρ Φρανσουά Γκάσσε, ειδικός σε θέματα μητρικού και νεογνικού τετάνου της UNICEF.



«Ο τέτανος δεν είναι απλώς κάτι που απειλεί τον άνθρωπο όταν πατάει ένα σκουριασμένο καρφί ή τραυματίζεται με κάποιον τρόπο. Για τα νεογέννητα είναι μια θανατηφόρος ασθένεια που προκαλεί έναν άσχημο θάνατο. Τα τελευταία χρόνια εκκριζώθηκε ο νεογνικός τέτανος από 12 χώρες, οι οκτώ από τις οποίες είναι αφρικανικές. Συνεπώς, μπορεί να γίνει και στις υπόλοιπες».



Στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, τα μωρά και τα μικρά παιδιά εμβολιάζονται συστηματικά εναντίον του τετάνου, αλλά η προστασία απέναντί του είναι μειωμένη στους ενήλικες, καθώς λίγοι είναι όσοι κάνουν ανά δεκαετία το εμβόλιο που συνιστάται. Αντ' αυτού, κάνουν αντιτετανικό ορό όταν τραυματίζονται, πατώντας λ.χ. κάποιο σκουριασμένο καρφί.

Πάντως, τα καταγεγραμμένα κρούσματα τετάνου είναι λίγα - δέκα το 2006, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) - ενώ ειδικά ο νεογνικός τέτανος έχει εκλείψει, όπως συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.



Ο τέτανος με μια ματιά



* Ο τέτανος προκαλείται από ένα βακτήριο που λέγεται κλωστηρίδιο του τετάνου, υπάρχει στο χώμα και εισέρχεται στο σώμα από ανοικτές πληγές. Το βακτήριο παράγει μια εξαιρετικά ισχυρή τοξίνη, η οποία επιτίθεται στο νευρικό σύστημα.

* Ο τέτανος που προσβάλλει τα νεογέννητα μωρά λέγεται νεογνικός. Η μόλυνση των βρεφών συχνά γίνεται από τον ομφάλιο λώρο.

* Κάθε 3 λεπτά ένα μωρό πεθαίνει στον αναπτυσσόμενο κόσμο από νεογνικό τέτανο. Ο θάνατος αυτός είναι αργός και επώδυνος.

* Ο νεογνικός τέτανος έχει εκκριζωθεί από τις ανεπτυγμένες χώρες χάρη στον εμβολιασμό.

* Τα μωρά στις αναπτυγμένες χώρες εμβολιάζονται σε τρεις δόσεις (με τριπλό εμβόλιο που προστατεύει επίσης από διφθερίτιδα και κοκκύτη) που γίνονται έως την ηλικία του 1 έτους. Επαναληπτική (αναμνηστική) δόση γίνεται σε ηλικία 18 μηνών και 4-6 ετών. Στη συνέχεια γίνεται άλλη μία στα 10-12 χρόνια και επαναλαμβάνεται ανά 10ετία (και στους ενήλικες).

* Άλλο είναι το εμβόλιο του τετάνου και άλλο ο αντιτετανικός ορός. Ο ορός γίνεται έπειτα από έναν ύποπτο τραυματισμό και προστατεύει για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ το εμβόλιο για χρόνια.

* Ακόμα και με την καλύτερη ιατρική φροντίδα, ο τέτανος έχει ποσοστό θνησιμότητας από περίπου 2% σε νεαρούς ενήλικες έως 15-20% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.



Δείτε εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς με ένα κλικ από τον υπολογιστή σας:



http://www.pampers.gr/gr_GR/Unicef



Πηγή: ygeia.tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!