19 Νοε 2009

Γιορτές με ασφάλεια



Οι κίνδυνοι των Χριστουγέννων. Μερικές λεπτομέρειες που θα μας εξασφαλίσουν ξέγνοιαστες γιορτές! Προφυλάξτε το μικρό σας από τις παρακάτω συνηθισμένες απειλές. 





Σπασμένα στολίδια.

Αν το μικρό σας πατήσει ξυπόλητο κάποιο γυάλινο στολίδι, αφαιρέστε όλα τα θραύσματα από την πληγή με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι φρυδιών ή με τα χέρια σας, αφού τα έχετε πλύνει πρώτα πολύ καλά. Ανασηκώστε το ποδαράκι και πιέστε με δύναμη την τραυματισμένη περιοχή. Αφού σταματήσει η αιμορραγία, πλύντε καλά το τραυματισμένο σημείο με νερό και σαπούνι, απλώστε κάποιο αντιβιοτικό, κατά προτίμηση σε κρέμα και βάλτε επίδεσμο. Αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια θραύσματα ή αν η αιμορραγία δεν σταματά, αλλά και στην περίπτωση που μερικές ώρες αργότερα παρουσιάζονται κάποιες ενδείξεις μόλυνσης του τραύματος (πχ πύον, φλεγμονή, κοκκινίλα), επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.



Λιωμένο κερί.

Αν κάποιο κερί αναποδογυρίσει και χυθεί πάνω στο δέρμα του παιδιού, ξεβγάλτε για αρκετά λεπτά με δροσερό νερό (όχι παγωμένο) την περιοχή του εγκαύματος. Κατόπιν, καλύψτε τη με μια αποστειρωμένη γάζα. Μπορείτε επίσης να δώσετε κάποιο παυσίπονο στο παιδί, ώστε να μειώσετε τον πόνο και τον τοπικό ερεθισμό. Αν το έγκαυμα δείχνει να μολύνθηκε, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.



Ηλεκτροπληξία.

Οφείλεται συνήθως στο ότι τα μικρά πιάνουν τα φωτάκια του δέντρου. Επιφανειακά εγκαύματα, δυσκολία στην αναπνοή, σπασμοί και λιποθυμία είναι τα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσετε. Βγάλτε αμέσως τα φωτάκια από την πρίζα ή κατεβάστε το γενικό, αν δεν έχει ήδη πέσει. Αν όμως δεν μπορείτε να κλείσετε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο σπίτι, μην αγγίξετε το παιδί με τα χέρια σας, αλλά χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο αντικείμενο (ή από καουτσουκ) σπρώξτε το για να απομακρυνθεί από την ηλεκτρική πηγή. Αν δεν αναπνέει κανονικά, καλέστε τις πρώτες βοήθειες και, στο μεταξύ, κάντε του τεχνητή αναπνοή. Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί δείχνει καλά, επισκεφτείτε το γιατρό.



Υλικά συσκευασίας.

Αν το παιδί τυλίξει γύρω από το λαιμό του μια κορδέλα, κόψτε την προσεκτικά με ένα ψαλίδι και πάρτε το σφυγμό του παιδιού. Αν δεν τον βρίσκετε, αρχίστε να του κάνετε τεχνητή αναπνοή και καλέστε τις πρώτες βοήθειες. Για να προλάβετε τέτοια περιστατικά, φυλάξτε όλα τα υλικά για συσκευασίες δώρων (πχ ψαλίδι, σελοτέιπ, κορδέλες, χαρτιά, σακούλες) σε σημεία που να μην είναι προσιτά στα παιδιά αμέσως μόλις τα αφαιρέσετε από τα δώρα.



Προσοχή, καίει!

Σύμφωνα με έρευνες, τα αναμμένα κεριά ευθύνονται για τις περισσότερες πυρκαγιές στην περίοδο των γιορτών. Επίσης, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυν, αφού εμπλέκονται με κάποιο τρόπο σε περισσότερες από 360 "οικιακες" πυρκαγιές κάθε χρόνο.



Ασφαλή παιχνίδια.

Η επιλογή παιχνιδιών κατάλληλων για την ηλικία του παιδιού είναι πολύ σημαντική. Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε.

  1. Βεβαιωθείτε ότι κανένα από τα παιχνίδια των παιδιών δεν έχει αποσπώμενα κομματάκια που αν τα καταπιούν μπορούν να τους προκαλέσουν ασφυξία. Αυτά ευθύνονται για το ένα τρίτο των θανάτων ετησίως από ασφυξία εξαιτίας παιχνιδιών.

  2. Τα παιδιά κάτω των 8 ετών παθαίνουν συχνά ασφυξία από μπαλόνια, είτε στην προσπάθεια τους να τα φουσκώσουν είτε καπίνοντας κομματάκια από σκασμένα μπαλόνια. Καλό είναι να πετάτε αμέσως όσα ξεφούσκωσαν ή έσκασαν και να φυλάτε τις συσκευασίες με τα μπαλόνια σε σημεία όπου τα παιδιά να μην μπορούν να τα φτάσουν.

  3. Δείξτε μεγάλη προσοχή με παιχνίδια που έχουν κορδόνια μήκους πάνω από 35 εκ. Μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό αν τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του παιδιού.

  4. Μην αφήνετε ένα μικρό παιδί να παίζει με τα παιχνίδια ενός μεγαλύτερου.

  5. Παιδιά κάτω των 8 ετών δεν θα πρέπει να παίζουν με παιχνίδια που μπαίνουν σε πρίζα. Όσο για τα παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες, φροντίστε ώστε η θήκη τους να κλείνει ερμητικά με μικροσκοπικές βίδες, για να μην μπορεί να τις ανοίξει ένα παιδί.

Ένα ασφαλές χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Φροντίστε να:

  • έχει το δέντρο μεγάλη και σταθερή βάση, ώστε να μην πέσει εύκολα κάτω, αν τα παιδιά το τραβήξουν.

  • κρεμάστε στα ψηλότερα κλαδιά του τα στολίδια που σπάνε εύκολα ή που έχουν αιχμηρά ή μυτερά σημεία, για να μην τα φτάνουν τα παιδιά.

  • τοποθετήστε το δέντρο τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα κλπ. Αν είναι τεχνητό, προτιμήστε κάποιο που η ετικέτα του να αναφέρει ότι αποτελείται από υλικά που αργούν να καούν.

  • κόψτε τα χαμηλότερα κλαδιά του δέντρου που είναι στο ύψος των παιδιών, ώστε να μην κινδυνεύουν τα μάτια των μικρών.

Αποφύγετε να:

  • ρίχνετε χημικά μέσα στο νερό που ποτίζετε το δέντρο, αν αυτό είναι φυσικό, για να μην κινδυνεύσει το παιδί αν βάλει το χώμα στα δόντια του.

  • βάλετε παλιά οικογενειακά στολίδια σε σημεία όπου θα μπορούσε να τα φτάσει ένα μικρό παιδί. Συχνά περιέχουν μόλυβδο στα χρώματα τους.

  • βάλετε μικρά στολίδια, ζαχαρωτά και γκι στα χαμηλότερα κλαδιά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία αν τα καταπιούν τα μικρά παιδιά.

  • τοποθετήστε το δέντρο σε ένα δωμάτιο έτσι ώστε να εμποδίζει την έξοδο από αυτό.

Προσοχή στις λιχουδιές.

Προτού τα παιδιά σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε τα κουλουράκια ή τη γαλοπούλα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα κινδυνεύσουν στην κουζίνα.

  • Απαραίτητος είναι ένας πυροσβεστήρας κοντά στη συσκευή της κουζίνας, καθώς και ένα χαρτί με τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, κολλημένο σε εμφανές σημείο.

  • Μην αφήνετε ποτέ ένα μικρό παιδί μόνο του στην κουζίνα. Θα μπορούσε να καεί ή να τραυματιστεί σοβαρά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

  • Μην κρατάτε ποτέ ένα παιδί στην αγκαλιά σας ενώ μαγειρεύετε.

  • Να χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια της κουζίνας όταν μαγειρεύετε με παιδιά και να γυρίζετε όλα τα χερούλια των μαγειρικών σκευών προς τη μέσα πλευρά της κουζίνας.

  • Μην αφήνετε ένα παιδί κάτω των 10 ετών να βγάζει μόνο του ζεστά σκεύη από το φούρνο μικροκυμάτων.

  • Μην αφήνετε καυτά φαγητά ή σκεύη κοντά στις άκρες του τραπεζιού ή του πάγκου της κουζίνας.

  • Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί μόνο του μαχαίρια ούτε και ηλεκτρικές συσκευές (πχ μίξερ κλπ).

  • Τοποθετήστε ανιχνευτή καπνού στην κουζίνα και σιγουρευτείτε ότι λειτουργεί σωστά.

Τα σωστά φωτάκια.

  • Όλα τα γιορτινά φωτάκια θα πρέπει να φέρουν ετικέτα ότι είναι εγκεκριμένα για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία τους.

  • Προτού τα χρησιμοποιήσετε, ελέξτε τα καλώδια τους (μήπως πχ υπάρχουν ακάλυπτα σύρματα) και τα λαμπάκια τους. 

  • Πετάξτε όσα είναι χαλασμένα και μην τοποθετείτε στην πρίζα πάνω από τρεις σειρές φωτάκια.

  • Μην τα αφήνετε ποτέ αναμμένα όταν πηγαίνετε για ύπνο ή λείπετε από το σπίτι.

Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!