26 Νοε 2009

Πρέπει ή όχι να βγουν οι αμυγδαλές μου;





Μπορεί οι αμυγδαλές να θεωρούνται οι "φύλακες" του οργανισμού, όμως μερικές φορές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαβάστε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρούνται αλλά και τι πρέπει να κάνουμε τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.



Πότε η αφαίρεση είναι απαραίτητη

Όπως εξηγεί η χειρούργος-ωτορινολαρυγγολόγος κ. Ανατολή Παταρίδου: "Η κλασικότερη ένδειξη για να προχωρήσουμε στην επέμβαση των αμυγδαλών είναι οι συχνές αμυγδαλίτιδες (4-6 το χρόνο) με πυρετό, οι οποίες χρειάζονται αγωγή με αντιβίωση για να υποχωρήσουν. Επίσης, σοβαρή αιτία αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι όταν οι αμυγδαλίτιδες οφείλονται στο μικρόβιο του στρεπτόκοκκου, το οποίο μπορεί να "φωλιάσει" στον οργανισμό και να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά, στην καρδιά και τις αρθρώσεις. Μια ακόμα πολύ βασική ένδειξη είναι η υπερτροφία, όταν δηλαδή οι αμυγδαλές δημιουργούν πρόβλημα λόγω του μεγέθους τους. Το πιο συνηθισμένο και σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την υπερτροφία των αμυγδαλών είναι τα αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου: ροχαλητό έντονο που κατά διαστήματα διακόπτεται για μερικά δευτερόλεπτα ο ρυθμός της αναπνοής".



Γιατί θεωρούνται "φύλακες" του οργανισμού;

Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι οι αμυγδαλές βρίσκονται στο βάθος του λαιμού. Εάν ανοίξετε καλά το στόμα σας και υπάρχει καλός φωτισμός, εύκολα μπορείτε να τις δείτε στα πλάγια (δεξιά και αριστερά) του φάρυγγα. Ωστόσο, ίσως να μη γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα άχρηστο όργανο που με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να αφαιρείται. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Οι αμυγδαλές θεωρούνται "φύλακες" του οργανισμού, αφού έχουν την αποστολή να φιλτράρουν όλα τα ξένα σώματα που μπαίνουν από τη μύτη και το στόμα. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα όλοι οι γιατροί συμφωνούν πως δεν πρέπει να αφαιρούνται, παρά μόνο όταν υπάρχει ειδικός λόγος. Ευτυχώς, όμως, σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα, ο οργανισμός φιλτράρεται και από το σύνολο των λεμφαδένων του λαιμού καθώς και όλου του σώματος. Έτσι, υπάρχει η εναλλακτική λύση, όταν κριθεί αναγκαίο ότι οι αμυγδαλές, όπως και τα κρεατάκια (που βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης και χρησιμεύουν επίσης σαν φίλτρα) πρέπει να αφαιρεθούν.



Πως γίνεται η αφαίρεση;

Σύμφωνα με την κ. Παταρίδου, για την αφαίρεση των αμυγδαλών οι γιατροί θεωρούν προτιμότερη την κλασική συμβατική μέθοδο (μέσα από το στόμα χωρίς εξωτερικές τομές), με γενική νάρκωση. Τελευταία χρησιμοποιούνται και ραδιοσυχνότητες, χωρίς να υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι η μέθοδος αυτή υπερτερεί έναντι της συμβατικής. Αντίθετα, η μέθοδος με ακτίνες laser, που είχε δοκιμαστεί πριν από μερικά χρόνια, σήμερα αποφεύγεται, γιατί τελικά αποδείχτηκε ότι μετεγχειρητικά προκαλεί πολύ πόνο στον ουλώδη συνδετικό ιστό.



Οι λεπτομέρειες μετά την επέμβαση.

Η αφαίρεση των αμυγδαλών είναι μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ωστόσο τις πρώτες δέκα μέρες χρειάζεστε μια σχετική παρακολούθηση. Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε τις εξής λεπτομέρειες:

  • Αμέσως μετά την επέμβαση, η οποία διαρκεί γύρω στη μισή ώρα, η ενόχληση που υπάρχει αντιμετωπίζεται με απλό παυσίπονο, ενώ από την επόμενη μέρα όλα είναι μια χαρά.



  • Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί επιτρέπουν να επιστρέψετε στο σπίτι το βράδυ της ίδιας μέρας. Όμως προτιμότερο είναι να παραμείνετε ένα βράδυ στο νοσοκομείο, για την περίπτωση που παρουσιαστεί αιμορραγία.



  • Για περίπου δέκα μέρες θα χρειαστεί επίσης να πάρετε αντιβίωση, ώστε να αποφευχθεί κάποια μόλυνση στο σημείο της επέμβασης.



  • Ακόμα, τις πρώτες μέρες μέρες πρέπει να τρώτε χλιαρές ή κρύες μαλακές τροφές, για να μην ανοίξει η πληγή.



  • Κάτι που ευχαριστεί πολλούς, και κυρίως τα χειρουργημένα παιδιά, είναι η σχεδόν υποχρεωτική κατανάλωση παγωτού. Κι αυτό γιατί με το παγωτό συστέλλονται τα αγγεία και μειώνεται η πιθανότητα αιμορραγίας.





Τι επιπλοκές μπορεί να έχω μετά το χειρουργείο;

Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παρατηρείται μετεγχειρητική αιμορραγία (συνήθως το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση). Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγονται οι πολύ ζεστές τροφές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει πυρετός, αφυδάτωση και μικρή απώλεια βάρους (εάν δεν πίνετε και δεν τρώτε, γιατί φοβάστε τον πόνο). Ένα ακόμα συνηθισμένο "πρόβλημα" είνια ο επίμονος πόνος στο ένα ή και στα δύο αφτιά, ο οποίος είναι αντανακλαστικός λόγω της επέμβασης και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Μην ανησυχείτε, δεν είναι ωτίτιδα.



Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές στα παιδιά.

  • Είναι λάθος να βγαίνουν οι αμυγδαλές χωρίς λόγο, αφού αφαιρείται ένας υγιής ιστός, αλλά είναι επίσης λάθος να μην αφαιρούνται όταν δημιουργούν πρόβλημα. Εξάλλου, το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα έχει πολλά ακόμη όργανα που το προστατεύουν. Εάν λοιπόν ένα παιδί εμφανίζει επανειλημμένως μικροβιακές αμυγδαλίτιδες και οι αμυγδαλές του κατά κάποιον τρόπο καταστραφούν λειτουργικά, μπορεί οι ίδιες να αποτελέσουν πηγή λοιμώξεων.



  • Εάν οι αμυγδαλές είναι μεγαλύτερες από το κανονικό, δημιουργούν επίσης προβλήματα αναπνοής από το στόμα. Καμιά φορα μάλιστα, αν είναι πολύ μεγάλες το παιδί δυσκολεύεται ακόμα και να φάει.



  • Τα παιδιά που έχουν διογκωμένες αμυγδαλές υποφέρουν συχνά και από στρεπτοκοκκικές αμυγδαλίτιδες (3-4 φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα), οι οποίες εκδηλώνονται με υψηλό πυρετό, ερυθρότητα στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση.



  • Επιπλέον, και τα κρεατάκια, αν μεγαλώσουν περισσότερο από όσο πρέπει, γίνουν δηλαδή υπερτροφικά, αρχίζουν να δημιουργούν αναπνευστικές λοιμώξεις, ωτίτιδες, ιγμορίτιδες κλπ. Ακόμα, εμποδίζουν το παιδί να αναπνεύσει από τη μύτη, κοιμάται τη νύχτα με ανοιχτό στόμα και ροχαλίζει έντονα. Πολλές φορές τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές αφαιρούνται μαζί.





4 λόγοι για να βγουν:

Οι αμυγδαλές πρέπει να αφαιρεθούν από το παιδί ή τον ενήλικο, όταν υπάρχουν ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω λόγους:



1. Κοιμάται με ανοιχτό στόμα, έχει ανήσυχο ύπνο και ροχαλίζει.

2. Αναπνέει με δυσκολία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σταματά να αναπνεει για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα όταν κοιμάται.

3. Οι διογκωμένες αμυγδαλές αλλοιώνουν τη φωνή του, η οποία έχει μια έντονη ένρινη χροιά.

4. Εμφανίζει συχνά ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες που υποτροπιάζουν.



Πηγή: περιοδικό Αρμονία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!