13 Ιαν 2010

Σύνδρομο του μπιμπερό





Η τερηδόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας ή αλλιώς το «το σύνδρομο του μπιμπερό».

Το σύνδρομο του μπιμπερό



Η τερηδόνα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και σε πολύ μικρή ηλικία στα νεογιλά δόντια. Σε παιδιά που κάνουν εκτεταμένη χρήση του μπιμπερό η καταστροφή των νεογιλών δοντιών είναι πολύ πιο γρήγορη. Η τερηδόνα αυτή είναι γνωστή με το όνομα «το σύνδρομο του μπιμπερό» ή πιο επιστημονικά «τερηδόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας». «Το σύνδρομο του μπιμπερό», είναι ως επί το πλείστον επακόλουθο της κακής συνήθειας των γονιών να κοιμίζουν το παιδί με το μπιμπερό. Η εκτεταμένη καταστροφή των δοντιών στη περίπτωση αυτή δεν οφείλεται στο ίδιο το μπιμπερό, αλλά στην παρατεταμένη χρονικά παρουσία γάλακτος ή άλλων σακχαρούχων ροφημάτων στο στόμα. Το γάλα που μένει όλο το βράδυ στα στόμα του παιδιού διασπάται από το μικρόβια του στόματος σε γαλακτόζη και γαλακτικό οξύ. Έτσι ξεκινά την εμφάνισή της η τερηδόνα. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα καταστροφική το βράδυ μιας και η έκκριση του προστατευτικού για τα δόντια σάλιου είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε σχέση με την ημέρα. Το ίδιο καταστροφική είναι και η χρήση σε μπιμπερό άλλων νηπιακών ροφημάτων με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθώς και η κακή συνήθεια να ηρεμήσουμε ένα μωρό το βράδυ με τη χρήση της πιπίλας που είναι βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι.



Τι πρέπει να κάνουμε

-Αποφεύγουμε μετά τους 6 μήνες να δίνουμε το γάλα του μωρού με το μπουκάλι την ώρα του ύπνου. Η καλύτερη ώρα είναι αρκετά πριν τον ύπνο, όταν το μωρό είναι ακόμα ξύπνιο.

-Φροντίζουμε την στοματική υγιεινή του παιδιού από την βρεφική ακόμη ηλικία.

-Στην ηλικία των 2 ετών που το παιδί αρχίζει να πίνει γάλα εβαπορέ ή παστεριωμένο, του το δίνουμε χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

-Διακόπτουμε τη χρήση του μπουκαλιού όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, όταν το παιδί μπορεί να πιει το γάλα του από ποτηράκι, και οπωσδήποτε στην ηλικία των 2 περίπου ετών.



Πηγή: www.babyspace.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!