29 Ιαν 2010

Ο έλεγχος της όρασεως του μωρού σας





Η πρώτη εξέταση οράσεως στο μωρό γίνεται μόλις γεννιέται. Ο παιδίατρος εξετάζει τη φυσιολογία των ματιών του νεογέννητου και ελέγχει για τυχόν παθήσεις όπως για γλαύκωμα, καταρράκτη ή κάποια μόλυνση. Σε περίπτωση που το μωρό είναι πρόωρο ή έχει διαπιστωθεί κάποιο σχετικό προβλήμα υγείας τότε γίνονται πιο λεπτομερείς εξετάσεις από παιδο-οφθαλμίατρο.



Κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού, σε κάθε επίσκεψη ρουτίνας, ο παιδίατρος δεν ελέγχει απλώς τα μάτια του μωρού για τυχόν ασθένειες αλλά και κατά πόσον λειτουργούν σωστά. Ο συνηθέστερος τρόπος γι αυτό είναι να περνάει κάποιο αντικείμενο μπροστά απο τα μάτια του μωρού, και εκείνο να το ακολουθεί με το βλέμμα του. Τα μωρά έχουν τη τάση αρχικά να αλληθωρίζουν, ειδικά εάν πρέπει να εστιάσουν κάπου το βλέμμα τους, αλλά αυτό εξαλείφεται κατά τον τρίτο με τέταρτο μήνα.



Σε περίπτωση που το μωρό σας έχει κάποιο πρόβλημα με την όραση του υπάρχουν αρκετά σημάδια που θα σας το δείξουν. Εάν παρατηρήσετε τα ματάκια του να δακρύζουν χωρίς να κλαίει, ή κάποια έντονη κοκκινίλα γύρω απο τα μάτια του, ή παρατηρήσετε ότι το μωρό είναι φωτοευαίσθητο, δηλαδή το ενοχλεί ιδιαίτερα το φως, ή αν τρίβει συνέχεια τα μάτια του, αλληθωρίζει ή δυσκολεύεται να εστιάσει το βλέμμα του σε ένα αντικείμενο, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.



Πρέπει να γνωρίζετε οτι ο οφθαλμίατρος δεν μπορεί να μετρίσει την οπτική οξύτητα του μωρού σας, δηλαδή εάν έχει π.χ. μυωπία μέχρι αυτό να γίνει περίπου 3 χρονών.



Πηγή: babymama.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!