31 Ιαν 2010

"Έχω και εγώ γνώμη"



Το μικρό σας ξαφνικά έχει άποψη για τα πάντα. Και αυτό είναι καλό.



Δεν τους αρέσουν τα εσώρουχα και τα κοντομάνικα μπλουζάκια; Θέλουν εκείνα να διαλέξουν τα ρούχα που θα βάλουν και να ταιριάξουν τα κατάλληλα παπούτσια; Αν δεν τους αρέσουν πετάνε τα ρούχα τους και φωνάζουν "Όχι, όχι, όχι"; Και εσείς δεν ξέρετε πως να το χειριστείτε;



Αν τα παραπάνω σας θυμίζουν τις ατέλειωτες μάχες με το δικό σας μικρό αντιρρησία, μην πανικοβάλλεστε! Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Child Development κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τ απαιδιά ηλικίας 2-3 ετών καβγαδίζουν με τους γονείς τους 20 με 30 φορές την ώρα! Είναι εξαντλητικό και μόνο που ακούτε τον αριθμό, αλλά υπάρχει και μια θετική πλευρά σε αυτή την αρνητική κατάσταση.

"Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συνειδητοποιούν ότι μπορούν να επιβληθούν και ένας τρόπος για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση είναι να τσακωθούν μαζί σας" υποστηρίζει ο John Sargent, M.D., παιδοψυχίατρος και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Κολεγίου Baylor, στο Χιούστον του Τέξας. Θυμηθείτε: ο κόσμος αποτελεί ένα μεγάλο, μυστηριώδες μέρος για το θησαυρό σας και είναι φυσιολογικό να νιώθει αβοήθητο. Όταν λέει "όχι", αυτός είναι απλώς ο δικός του, υγιής τρόπος να σας δείξει ότι ασκεί και αυτό με τη σειρά του κάποιον έλεγχο. Ωστόσο, οι συνεχείς συγκρούσεις δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές. Αντιθέτως, πολύ συχνά ειναι δυσεπίλυτες. Κάθε φορά που ενδίδετε, συμβάλλετε με τον τρόπο σας να εδραιωθεί αυτό που λέμε "κακό προηγούμενο", ενώ αν είστε πολύ αυστηροί ή πιέζετε το παιδί σας να κάνει αυ΄το που θέλετε εσείς, ίσως καταλήξει να αισθάνεται αδύναμο και φοβισμένο ή και να σας αψηφά ακόμη περισσότερο. Υιοθετήστε τις παρακάτω στρατηγικές για να μετατρέψετε τον απόλυτο ατιρρησία σας σε ένα παιδί που λέει-αν όχι πάντα, πάντως αρκετές φορές-"ναι".



Επικεντρωθείτε στη θετική πλευρά.,

Δεν του αρέσει να ακούει "όχι" όλη την ώρα. κακά τα ψέματα, σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει, αλλά αναλογιστείτε πόσες φορές το λέτε στο παιδί σας κάθε μέρα (όχι την ουρά του σκύλου, όχι πάνω στην καρέκλα). όλα αυτά τα όχι αρκούν για να κάνουν κάποιο άτομο δύστροπο. "Είναι απλό. Πείτε στο παιδί σας τι θέλετε να κάνει" εξηγεί η Angie T. Cranor Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα στις ΗΠΑ. Αν, για παράδειγμα, πείτε "Μην κυλιέσαι με τα καινούργια σου ρούχα στο πάτωμα" αυτό μπορεί να πυροδοτήσει πολύ πιο εύκολα έναν καβγά σε σχέση με το "Σε παρακαλώ, κάθισε στον καναπέ με τα όμορφα ρουχαλάκια σου για να είναι καθαρά". Ο τόνος της φωνής σας είναι επίσης σημαντικός. Εννοείται ότι θα φωνάξετε αν δείτε το παιδί σας να κατευθύνεται προς το δρόμο, αλλά είναι πιθανότερο να κάνει αυτό που του λέτε σε κάποια άλλη περίσταση αν μιλήσετε με ήρεμη και σταθερή φωνή.



Δικαιολογήστε τις απαιτήσεις σας.

Τα παιδιά ενδεχομένως να παραμείνουν ήρεμα αν τους εξηγήσετε το λόγο που δεν μπορεί να περάσει το δικό τους. Αν το τρίχρονο αγοράκι σας τρελαίνεται να παίζει στη μικρή παιδική χαρά που του έχετε "στήσει" στην αυλή του σπιτιού και συχνά σκαρφαλώνει στην κορυφή της τσουλήθρας και απλώς κάθεται αρνούμενο να κουνηθεί ενώ εσείς είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να προσπαθήσετε να το πείσετε να κατέβει. Αν του εξηγήσετε ότι δεν μπορείτε να ανέβετε στην τσουλήθρα για να το κατεβάσετε επειδή έχετε ένα μωράκι στην κοιλίτσα σας, συνήθως θα σταματήσει να προσπαθεί να σας πείσει. "Τα περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν τέτοιου είδους εξηγήσεις" τονίζει η Deborah Laible, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Lehighth στη Βηθλέεμ της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε πολλές λεπτομέρειες. Αν το κάνετε, το παιδί σας μπορεί να σας αποσυντονίσει ή να καταλήξει να μπερδευτεί το ίδιο.



Αφήστε το να παίρνει αποφάσεις.

"Όταν δίνετε στο παιδί σας επιλογές, τότε ικανοποιεί την ανάγκη που έχει αν ασκεί κάποιο είδος ελέγχου" εξηγεί η Dr Cranor. Αν αρνηθεί να αφήσει τα κυβάκια του όταν είναι ώρα για το βραδινό, αποσπάστε του την προσοχή του ρωτώντας αν προτιμά ένα ποτήρι γάλα ή χυμό μήλο για να συνοδεύσει το βραδινό του. Αν γίνεται ολόκληρος σαματάς για να ντυθεί, αφήστε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει, ακόμη κι αν καταλήξει να μοιάζει με κλόουν. "Όταν δίνετε την ευκαιρία στο παιδί σας να παίρνει μικρές αποφάσεις, τότε νιώθε περήφανο και είναι πιθανότερο να πεί ναι όταν του ζητήσετε κάτι στο μέλλον" τονίζει η Dr Cranor.



Δημιουργήστε ένα μικρό μιμητή.

"Ξέρετε ότι το παιδί σας λατρεύει να σας μιμείται και να συμπεριφέρεται σαν μεγάλος. Εκμεταλλευτείτε το" τονίζει η Dr Laible. Αν αρνείται να βάλει τις κάλτσες του, πείτε του για παράδειγμα: "Τα πόδια μου είναι κρύα, οπότε θα φορέσω ένα πιο ζεστό ζευγάρι κάλτσες. Τα πόδια σου πρέπει να είναι και εσένα κρύα, γιατί δεν βάζουμε τις κάλτσες μας μαζί;"



Προκαλέστε εύθυμες καταστάσεις.

Αν προσπαθήσετε να "διαλύσετε" το πάρτι με τις κούκλες της κόρης σας επειδή είναι ώρα για το μπάνιο της, μάλλον θα αρνηθεί και να πλησιάσει την μπανιέρα. Αλλά αν καταφέρετε να μετατρέψετε την απαίτηση σας σε παιχνίδι, είναι πιο πιθανό να καταλήξετε να γελάτε αντί να μαλώνετε. Προτείνετε να έρθει στο μπάνιο χοροπηδώντας, να μετρήσει πόσα βήματα (μεγάλα ή μικρά) χρειάζεται για να φτάσει στο μπάνιο ή να φτιάξει το δικό της αστείο τραγουδάκι που θα το λέει την ώρα του μπάνιου.



Ανταμοιβές.....

Το γνωστό σενάριο: δώστε στο παιδί σας ένα μπισκότο ή οποιαδήποτε λιχουδιά για να αντιμετωπίσετε τη φασαρία στο σουπερ μάρκετ. "Από τη μια, αυτή η τακτική μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, από την άλλη, δεν θα έπρεπε να αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική" τονίζει η Dr Angie T. Cranor. "Όταν ανταμείβετε το παιδί σας κάθε φορά που παραφέρεται, πιθανότατα θα παραφερθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη φορά". Το στοίχημα που σίγουρα θα κερδίσετε; Επαινέστε το όταν συμπεριφέρεται καλά και γεμίστε το με αγκαλιές και φιλιά. "Λίγη θετική προσοχή μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο" τονίζει. "Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανταμοιβές είναι πάντα απαγορευμένος καρπός" υποστηρίζει ο Dr John Sargent- παρόλο που το φαγητό και τα χρήματα θα έπρεπε να είναι. Ανταμείψτε τα με ξυλομπογιές, 5 λεπτά παραπάνω παιχνίδι ή μια ιστοριούλα παραπάνω πριν από τον ύπνο όταν το παιδί σας δείχνει διαγωγή.... κοσμιοτάτη. Απλώς φροντίστε να το αναμείψετε άμεσα για την καλή του συμπεριφορά-ο χρόνος είναι μάλλον αφηρημένη έννοια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, οπότε οι μελλοντικές υποσχέσεις δεν σημαίνουν και πολλά.



Τα γνωστά και μη εξαιρετέα "όχι".



Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που περιμένετε να ακούσετε "όχι" στα σίγουρα. Προετοιμαστείτε λοιπόν να αποκρούσετε την άρνηση του παιδιού σας κάθε φορά που "σκαλώνετε" στις παρακάτω καταστάσεις.....



  • Ώρα για μεσημεριανό ή βραδινό ύπνο

Αυτή η υπόθεση είναι μάλλον σκόπελος, γιατί τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να συγκρουστούν μαζί σας ειδικά όταν είναι κουρασμένα.



  • Μεσημεριανό.

Πρέπει να προβλέψετε ώστε, όταν είναι ώρα για το μεσημεριανό του, το παιδί σας να έχει σχεδόν ένα ευχάριστο πέρασμα από τη διασκεδαστική δραστηριότητα στο φαγητό.



  • Όταν συναντιούνται με άλλα παιδάκια για να παίξουν μαζί ή όταν ξεκινάνε παιδικό σταθμό.

Κάθε είδους άγνωστη εμπειρία μπορεί να τρομάξει τα παιδιά.



  • Στο εμπορικό κέντρο ή σε παιδική χαρά.

Όταν κατακλύζονται από νέους ανθρώπους, εικόνες και ήχους, τα παιδιά σπάνια είναι συνεργάσιμα.



  • Στην επίσκεψη στο γιατρό.

Το παιδί σας δεν έχει ξεχάσει τις ενέσεις ή το φάρμακο που του προκάλεσε φαγούρα στο τελευταίο ραντεβού!





Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!