22 Ιαν 2010

Πως επικοινωνούν τα μέλη μιας οικογένειας;







Η οικογένεια είναι ο χώρος, σε πραγματικό και συμβολικό επίπεδο, μέσα στον οποίο τα μέλη της αισθάνονται ασφάλεια, άνεση, χαρά και ζεστασιά, με την προϋπόθεση να υπάρχει ευκαμψία, δημοκρατικός διάλογος, σεβασμός, ιεραρχία μεταξύ των γονέων και των παιδιών- κανόνες και όρια.



Κάτω από αυτούς τους όρους, η οικογένεια απολαμβάνει την τέχνη της χαράς, διαπαιδαγωγεί τα παιδιά με χιούμορ και όχι με τιμωρία, με στόχο την απόκτηση γνώσης και εμπειρίας.



Τα μέλη της οικογένειας επαγρυπνούν και προστατεύουν την ικανοποίηση των επιθυμιών και αναγκών όλων, χωρίς να προσηλώνονται μόνο στο σωστό και το πρέπον, πιο πολύ υπεύθυνη παρά βλοσυρή συμπεριφορά , εστιάζονται περισσότερο στις καλές παρά τις κακές στιγμές της οικογένειας. Το πιο σημαντικό συναίσθημα στις ευτυχισμένες οικογένειες είναι η στοργή. Οι στοργικές οικογένειες προχωρούν και προάγουν τα μέλη τους, ακριβώς επειδή τα περιβάλλουν με στοργή.



Στην οικογένεια ανθίζουν τα όνειρα και εκπληρώνονται οι επιθυμίες, με τον όρο να κρατούν οι γονείς χώρο για τον εαυτό τους, γιατί στην πορεία της κοινής ζωής θα νιώσουν τη ματαίωση των προσδοκιών τους ως άτομα.



Μερικές οικογένειες έχουν υπερβολική σχέση με τις πατρικές τους οικογένειες, έχουν « διασπασμένη « αφοσίωση», δηλαδή είναι μοιρασμένες ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Μια τέτοια διάσπαση φέρνει δυσλειτουργία, γκρίνια, παράπονα και θυμούς.



Η οικογένεια ζει σύμφωνα με τις αξίες της, όποιες και να είναι αυτές και όπως η οικογένεια τις έχει ορίσει. Μια οικογένεια που βιώνει σύγχιση και αταξία, συνήθως έχει ρευστές αξίες, αλλοπρόσαλλους κανόνες, ελάχιστη σταθερότητα και καμιά συνέπεια σε καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η μια αντιφατική συμπεριφορά διαδέχεται την άλλη και, ενώ δίνεται μια εντολή, που περιέχει ένα μήνυμα, σε δεύτερο επίπεδο αυτή η εντολή ακυρώνεται. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ενότητα και συνοχή των μελών της οικογένειας, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λογαριάζει τους άλλους.



Πηγή: www.selftherapy.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!