22 Ιαν 2010

Η βία στην οικογένεια





Η άσκηση βίας, ιδιαίτερα από τους άνδρες προς τις γυναίκες,(στη σύζυγο, στην κόρη, στην αδερφή, στο ιδιαίτερο οικογενειακό περιβάλλον), υπάρχει σε όλες τις χώρες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και δε στρέφεται μόνο ενάντια στη γυναίκα αλλά και ενάντια στην οικογένεια. Καταρρακώνεται η προσωπικότητα της γυναίκας, κλονίζεται η οικογενειακή γαλήνη και το χειρότερο, σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις παιδιά που ανατράφηκαν σε τέτοιο περιβάλλον εμφανίζουν την ίδια βίαιη συμπεριφορά, έντονα ψυχολογικά προβλήματα ή προβαίνουν σε απεγνωσμένες πράξεις.



Ποιες είναι οι μορφές οικογενειακής βίας;

Σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση, οι οποίες ασκούνται πάνω στα παιδιά, στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες ασκούνται όλες οι μορφές βίας, σε άλλες μόνο μία μορφή και σε κάποιες άλλες συναντάμε τη βία να γίνεται αποδεκτή ως "κανόνας".

Τα χαραχτηριστικά των οικογενειών μέσα στις οποίες παρατηρείται κακοποίηση είναι συνήθως:α) έλλειψη σχέσεων στοργής, β) κατάχρηση της δύναμης του "ισχυρού" επάνω στον "αδύναμο".



Ποια είναι τα κοινά χαραχτηριστικά των ατόμων που ασκούν βία;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθημα ανεπάρκειας

Πιστεύουν στην υπεροχή των ανδρών και στον στερεότυπο ανδρικό ρόλο μέσα στην οικογένεια.

Κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη

Ζηλεύουν παθολογικά

Επιθετικότητα

Έλλειψη στοργής και ενσυναίσθησης

Αίσθηση έλλειψης βοήθειας και υποστήριξης (δείχνουν θύματα, κανείς δεν τους καταλαβαίνει…)

Συχνά χρησιμοποιούν το σεξ σαν μία βίαιη πράξη για να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους

Πιθανότατα το ίδιο το άτομο που κακοποιεί να έχει κακοποιηθεί στην παιδική του ηλικία.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα άτομα που ασκούν βία είναι χρήστες αλκοόλ, ουσιών, ή άτομα με χαμηλή νοημοσύνη.



Ποια είναι τα κοινά χαραχτηριστικά των κακοποιημένων γυναικών;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Στο σπίτι είναι οι παραδοσιακές γυναίκες - νοικοκυρές που πιστεύουν πολύ στην οικογενειακή ενότητα και στα στερεότυπα του γυναικείου ρόλου.

Παίρνουν την ευθύνη για τη βία που τους ασκείται

Είναι ενοχοποιημένες και καλύπτουν το φόβο και το θυμό που νιώθουν

Παθητικές προς το κοινωνικό περιβάλλον

Χρησιμοποιούν το σεξ ως μέσο για τη διατήρηση των σχέσεων τους

Εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα

Πιστεύουν πως κανένας δεν μπορεί να τις καταλάβει και να τις βοηθήσει.

Πολλές φορές η κακοποιημένη γυναίκα φτάνει στο σημείο να "λυπάται" το σύντροφό της, θεωρεί ότι του χρειάζεται βοήθεια και εάν η ίδια μείνει κοντά του θα μπορέσει να τον βοηθήσει. Μετά από ένα επεισόδιο βίας συνήθως έρχεται μία περίοδος ηρεμίας και τρυφερότητας που συνοδεύεται με υποσχέσεις πως αυτό δε θα επαναληφθεί, έτσι ώστε η "αδύναμη" γυναίκα να ελπίζει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί και έτσι θα ζήσει σε μία οικογένεια όπως ίσως την ονειρευόταν. Ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση όπου η γυναίκα αντιδρά και στην απόφασή της να φύγει από το γάμο έρχεται αντιμέτωπη με απειλές και ικεσίες του συζύγου της, με αποτέλεσμα αυτό να τη σταματά, να τον λυπάται, να τον συγχωρεί και ταυτόχρονα να ονομάζει τον εαυτό της "θύμα".



Το ζευγάρι που ζει σε μία τέτοια βίαιη σχέση καταντά να συμβιώνει. Ο ένας είναι τόσο εξαρτημένος από τον άλλο, ώστε όταν ο ένας επιχειρεί να φύγει επηρεάζεται δραστικά η ζωή και των δύο.



Ποια είναι η λύση του προβλήματος;

Οι κακοποιημένες γυναίκες πρέπει να αλλάξουν τη στάση της αναμενόμενης αποτυχίας και τις αρνητικές τους αντιλήψεις. Πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει επιτυχία, να αυξηθούν τα κίνητρά τους, οι φιλοδοξίες τους, να δοκιμάζουν νέες και πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις, ώστε να μπορούν να ελέγξουν τη ζωή τους. Θα πρέπει να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και να μειώσουν την ανασφάλειά τους ώστε να απεγκλωβιστούν από τα αισθήματα κατάθλιψης και αδυναμίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας όπου οι γυναίκες αυτές θα μάθουν να ελέγχουν τη ζωή τους και να μη διατηρούν τη στάση του θύματος.



Πηγή: www.minou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!