27 Ιαν 2010

Οδηγός για τον θηλασμό





Το τάισμα του μωρού σας πρέπει να είναι μία υγιεινή και χαρούμενη εμπειρία γι αυτό, η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα ταΐζετε το μωρό σας είναι αποκλειστικά δική σας. Γνωρίζοντας όσο περισσότερα μπορείτε για το θηλασμό και το μπιμπερό, θα μπορέσετε αν αποφασίσετε πιο εύκολα πως θα ταΐζετε το μωρό σας.







Πλεονεκτήματα του θηλασμού







Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη βρεφική τροφή. Τα τελειότερα θρεπτικά συστατικά στις σωστότερες ποσότητες παράγονται από τον οργανισμό σας για όσο καιρό χρειάζεται το μωρό σας. Υπάρχουν όμως ανεκτίμητα οφέλη και για την δική σας υγεία. Λόγοι για να θηλάζετε το μωρο:







Το μωρό σας παίρνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται



Το μητρικό γάλα χωνεύετε εύκολα



Δίνει στο μωρό σας όλα τα αντισώματα που χρειάζεται για να πολεμήσει τις λοιμώξεις, και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.



Σας βοηθά να χάσετε το επιπλέον βάρος που θα έχετε πάρει στην εγκυμοσύνη.



Ξεκινήστε με μητρικό γάλα







Βάζοντας το μωρό στο στήθος όσο πιο νωρίς γίνεται μετά την γέννα, ο οργανισμός σας παίρνει την εντολή να παράγει γάλα. Το πρωτόγαλα παράγεται πριν κατέβει το γάλα και αποτελεί το φαγητό του μωρού σας για τις πρώτες 3 με 4 ημέρες της ζωής του. Περιέχει πρωτεΐνες και φυσικά αντισώματα που προστατεύουν από τις μολύνσεις - ότι ακριβώς χρειάζεται το μωρό σας. Το πρωτόγαλα μετατρέπεται σε γάλα 4 με 5 ημέρες μετά την γέννα.







ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ : Όταν το στήθος σας αρχίσει να παράγει γάλα ίσως το αισθάνεστε ευαίσθητο και πρησμένο. Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γιατί σε λίγες μέρες θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Καλό είναι να φοράτε σουτιέν θηλασμού για να αισθάνεστε λιγότερο άβολα και πολύ προσεκτικά να βγάζετε λίγο γάλα πριν ταΐσετε το μωρό για να ανακουφιστείτε.







Μάθετε να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο







Αν θέλετε να επιστρέψετε στην δουλειά σας ή σκοπεύετε να βρεθείτε μακριά από το μωρό σας, το θήλαστρο είναι ένας τρόπος να συνεχίσει το μωρό σας να τρέφεται με γάλα. Ακολουθείστε τις συμβουλές μας:



Αν στην αρχή δυσκολευτείτε με το θήλαστρο θα πρέπει να επιμείνετε. Γίνεται πιο εύκολο με το χρόνο.



Μπορείτε να το κάνετε με το χέρι, χρησιμοποιώντας όμως ένα θήλαστρο όσο γίνεται ευκολότερο.



Καλό είναι να μην προσπαθήσετε να βγάλετε μόνη σας το γάλα τις πρώτες εβδομάδες, γιατί καμιά από τις παραπάνω μεθόδους δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο αυτή όπου το μωρό ρουφάει μόνο του το γάλα.



Αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό τότε είναι δύσκολο να βγάλετε αρκετή ποσότητα γάλακτος με μία φορά. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο περισσότερες από μία φορά προκειμένου να έχετε αρκετή ποσότητα για να το καταψύξετε.



Μόλις βγάλετε το γάλα θα πρέπει να το καταψύξετε αμέσως. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 48 ώρες. Μπορείτε να το καταψύξετε σε αποστειρωμένο σκεύος για 3 μήνες - να θυμάστε να τοποθετήσετε στο σκεύος ετικέτα με ημερομηνία.







Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κάντε πιο εύκολη τη ροή του γάλακτος με τις παρακάτω συμβουλές:



Μπορείτε να κάνετε ένα ντους ή ζεστό μπάνιο



Να αναπαυτείτε και να ηρεμήσετε



Να έχετε το μωράκι σας δίπλα σας και να το σκέφτεστε ή να ξεφυλλίζετε άλμπουμ με φωτογραφίες του μωρού σας



Να προσπαθήσετε να βγάλετε το γάλα αμέσως μετά το φαγητό – νωρίς το πρωί είναι συνήθως καλύτερα καθώς το στήθος είναι γεμάτο.



Πηγή: mothercare.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!