26 Φεβ 2010

Είδη νταντάδων



Οι Νταντάδες (ειδικότερα αυτές που μένουν μέσα στο σπίτι, μαζί με την οικογένεια) είναι συνήθως η προτιμότερη επιλογή για την φροντίδα των παιδιών.





Μια νταντά μπορεί να δώσει στο παιδί ή στα παιδιά σας την προσοχή που χρειάζονται. Και αν είστε αρκετά τυχεροί, ώστε να βρείτε κάποια που θα μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί η ίδια να γίνει ένα ακόμη μέλος της οικογένειας σας.



Οι νταντάδες έχουν την ευθύνη να ταΐζουν, να πλένουν, να ντύνουν, να διαβάζουν και να απασχολούν ευχάριστα τα παιδιά σας. Πρέπει να τους προσφέρουν ένα περιβάλλον αγάπης και ασφάλειας και να σχεδιάζουν δραστηριότητες, που τα βοηθούν στην εκπαίδευση και την εξέλιξη τους. Οι νταντάδες δεν είναι υπεύθυνες για τη γενική φροντίδα του σπιτιού ή τις δουλειές της ημέρας, παρόλο που θα πρέπει να φροντίζουν για τη δική τους καθαριότητα και για την καθαριότητα των παιδιών.



Το Κόστος



Η απάντηση, όπως είναι αναμενόμενο, είναι ότι εξαρτάται από την περίπτωση. Οι τιμές κυμαίνονται, ανάλογα με το πού μένετε, αν τα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα είναι ένα ή περισσότερα, την ηλικία των παιδιών σας, καθώς και τις λεπτομέρειες σχετικά με τη φροντίδα που επιθυμείτε να λάβουν τα παιδιά σας.



Οι περισσότερες νταντάδες δε θα δεχθούν λιγότερα χρήματα, από το μισθό που έπαιρναν από τους προηγούμενους εργοδότες τους. Ρωτήστε τις ίδιες πόσο χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους και ποιες ώρες δουλεύουν, προκειμένου να κάνετε και εσείς την προσφορά σας αναλόγως. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε μαζί τους για τις τυχόν επιπλέον απολαβές (bonus), τα ρεπό και τις αργίες (διακοπές).



Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος



Αν αποφασίσετε να προσλάβετε μια νταντά «εσωτερική» (δηλαδή που θα μένει μέσα στο σπίτι), θυμηθείτε ότι αυτό θα σας κοστίσει περισσότερο:



Θα αυξηθούν οι λογαριασμοί του σπιτιού και τα έξοδα για φαγητό.



Θα πρέπει να καλύψετε τα έξοδα της ασφάλειας οδήγησης (εφόσον η νταντά οδηγεί).



Ώρες εργασίας



Οι περισσότερες νταντάδες εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα. Συνήθως, μια νταντά που απασχολείται ημερησίως δε θα δεχθεί να εργαστεί για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα. Και θα πληρωθεί επιπλέον αν φροντίσει το παιδί σας για ένα ή δύο απογεύματα μέσα στην εβδομάδα.



Η βοηθός της μητέρας (Mother’s help)



Οι βοηθοί της μητέρας είναι συνήθως νταντάδες που δεν έχουν ιδιαίτερη πείρα και δουλεύουν (μαθαίνοντας) πλάι στη μητέρα, χωρίς να έχουν εκείνες την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών. Οι βοηθοί των μαμάδων μπορεί να συνεργάζονται με γονείς που δουλεύουν από το σπίτι ή με γονείς που εργάζονται με ημι-απασχόληση και συνδυάζουν τη δουλειά στο σπίτι με τη φροντίδα των παιδιών.



Καθήκοντα:



Οι βοηθοί των μαμάδων συνήθως κάνουν πολύ πιο ελαφριές δουλειές από αυτές των νταντάδων. Εκτός του ότι φροντίζουν για τα παιδιά, υπό την επίβλεψη της μαμάς, βοηθούν λιγάκι στις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια. Είναι η ιδανική λύση για τις μαμάδες που χρειάζονται απλώς ένα χέρι βοήθειας και δεν ζητούν από τη βοηθό να έχει την αποκλειστική ευθύνη των παιδιών. Καθώς οι βοηθοί αποκτούν εμπειρία, υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και τελικά να αναλάβουν αποκλειστικά τη φροντίδα των παιδιών. Μερικές γυναίκες ξεκινάνε τη δουλειά τους ως βοηθοί μητέρων και αποκτούν έτσι αρκετή εμπειρία, ώστε στην επόμενη δουλειά τους είναι έτοιμες να εργαστούν ως νταντάδες.



Προσόντα- Προϋποθέσεις:



Η βοηθός μιας μητέρας πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 έτη. Μπορεί να μη διαθέτει τυπικά προσόντα, αλλά πρέπει να έχει αρκετή πείρα (να έχει ασχοληθεί αρκετά) με παιδιά.



Ώρες Εργασίας



Η βοηθός μιας μητέρας εργάζεται – το μέγιστο- 8 ώρες τη μέρα.



Η βρεφοκόμος



Μια βρεφοκόμος (babykeeper) είναι υπό απασχόληση όλο το εικοσιτετράωρο, για 6 μέρες την εβδομάδα. Ο ρόλος της είναι να βοηθάει τις μητέρες σε οτιδήποτε αφορά τη φροντίδα του νεογέννητου: από το θηλασμό, μέχρι την καθημερινή περιποίηση και το μπάνιο του, ενώ παράλληλα βοηθούν την ίδια τη μητέρα να «σταθεί ξανά στα πόδια της».



Οι βρεφοκόμοι κοιμούνται μόνο λίγες ώρες τη νύχτα. Στα διαστήματα που μένουν ξύπνιες, είτε φέρνουν το μωρό στη μητέρα για να το θηλάσει ή το ταΐζουν εκείνες με το μπιμπερό, επιτρέποντας έτσι στην ταλαιπωρημένη μητέρα να ξεκουραστεί από τη γέννα. Η βρεφοκόμος βρίσκεται στο πλευρό της μητέρας για να της προσφέρει ασφάλεια στις δύσκολες, πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα. Για τις μητέρες που στερούνται οικογενειακής υποστήριξης, που έχουν γεννήσει δίδυμα ή που έχουν υποβληθεί σε καισαρική (επέμβαση), η βοήθεια της βρεφοκόμου μπορεί να είναι πολύτιμη.



Προσόντα



Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η βρεφοκόμος είναι μια νοσοκόμα που ειδικεύεται στη φροντίδα των νεογέννητων. Αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση. Στην πλειοψηφία τους, οι βρεφοκόμοι είναι νταντάδες που διαθέτουν πολύ μεγάλη πείρα. Παρ’ όλα αυτά, μερικές από αυτές είναι επισήμως αναγνωρισμένες νοσοκόμες, πρώην μαίες ή ιατρικοί επισκέπτες.



Καθήκοντα



Η βρεφοκόμος φροντίζει τη μητέρα και το μωρό, δίνει πληροφορίες για το θηλασμό και για κάθε σχετικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Μαθαίνουν τις νέες μητέρες πώς να κάνουν μπάνιο το μωρό και τις βοηθάνε να εξοικειωθούν μαζί του. Τις βοηθούν επίσης να οργανώσουν ένα ημερήσιο πρόγραμμα για τη φροντίδα του μωρού και τους προσφέρουν ηθική υποστήριξη όποτε τη χρειάζονται. Οι βρεφοκόμοι ασχολούνται επίσης με την καθαριότητα του βρέφους, πλένουν τα ρουχαλάκια του, αποστειρώνουν το μπιμπερό του και ετοιμάζουν ελαφριά γεύματα για τη μητέρα, αν εκείνη δεν είναι σε θέση να το κάνει. Οι βρεφοκόμοι φροντίζουν για την κοινωνικοποίηση του βρέφους με τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας, όμως δεν είναι υποχρέωση τους να φροντίζουν και τα αδέλφια του μωρού. Βρίσκονται στο χώρο για τη φροντίδα της μητέρας και του βρέφους.



Κόστος



Η αμοιβή των βρεφοκόμων κυμαίνεται από 350 € την εβδομάδα, όταν είναι μαθητευόμενες, μέχρι και περισσότερα από 500 € την εβδομάδα όταν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και την απαιτούμενη εμπειρία (μπορεί να αμείβονται και περισσότερο αν έχουν να φροντίζουν δίδυμα.



Ώρες



Οι ώρες εργασίας δικαιολογούν την υψηλή αμοιβή τους. Η δουλειά τους να απαιτεί την 24ωρη απασχόληση τους για τις έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας, αλλά φυσικά, πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα ρεπό κάθε βδομάδα.



Baby Sitter



Η babysitter φροντίζει τα παιδιά σας περιστασιακά (όποτε εσείς το ζητήσετε) ίσως κάποιο απόγευμα ή ένα βράδυ που θα θελήσετε να βγείτε έξω. Το να διαλέξετε μια baby sitter είναι εξίσου σημαντικό με το να διαλέξετε κάποια νταντά ή βρεφοκόμο. Θα έχει την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών σας και ακόμη και αν την απασχολήσετε για μια ή δύο ώρες, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι ικανή να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα της.



Είναι προτιμότερο, η babysitter να είναι πάνω από 18 ετών. Αν αφήσετε τα παιδιά σας σε κάποια ανήλική, τότε εσείς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη για οτιδήποτε κακό συμβεί. Αν αφήσετε τα παιδιά υπό την επίβλεψη μιας κοπέλας που δεν είναι η κατάλληλη, κάποια που – παραδείγματος χάρη – δεν μιλάει καλά την ελληνική γλώσσα – ώστε να συνεννοηθεί σε περίπτωση κινδύνου ή κάποια νεαρή κοπέλα, μπορεί να κατηγορηθείτε για αμέλεια.



Βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να προσλάβετε μια babysitter



Ελέγξτε τις συστάσεις τους, όπως ακριβώς θα κάνατε πριν προσλάβετε μια νταντά. Ελέγξτε ότι ξέρουν τα βασικά από τις πρώτες βοήθειες και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα κατάσταση. Ενημερώστε την babysitter για το που πηγαίνετε και αν είναι δυνατό, δώστε της ένα σταθερό και ένα κινητό τηλέφωνο (για να σας καλέσει σε περίπτωση ανάγκης).



Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε όλα τα στοιχεία και τη διεύθυνση της babysitter, έτσι ώστε να επικοινωνήσετε αμέσως μαζί της σε περίπτωση που επιστρέψετε στο σπίτι και διαπιστώσετε ότι κάποιο από τα παιδιά σας είναι άρρωστο ή έχει αναστατωθεί για κάποιο λόγο.



Κόστος:



Το κόστος της απασχόλησης μιας baby sitter διαφέρει ανάλογα την περιοχή και το σύνολο των ωρών φύλαξης. – οι τιμές κυμαίνονται από € 7 έως € 15 την ώρα.



Είστε υπεύθυνοι για τα έξοδα ταξιδίου της καθώς και την πληρωμή του ταξί αν χρειαστεί να φύγει αργά από το σπίτι σας.



Η Βρεφονηπιαγωγός (babynursery)



Μεριμνά για την ψυχοσωματική υγεία, ψυχοσωματική εξέλιξη, τη διαπαιδαγώγηση και την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων, παιδιών δηλαδή ηλικίας 0 – 6 ετών. Τους προσφέρει αγωγή, ψυχαγωγία, γροντίδα, (φαγητό, καθαριότητα) συμφώνα με τις αρχές της Βρεφοκομίας και της Παιδαγωγικής.



Βοηθά το παιδί να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες, να αναπτύξει ευαισθησία, φαντασία, αισθητική, δημιουργική ικανότητα, ικανότητα έκφρασης, παρατηρητικότητα και αυτονομία, γενικά να διευρύνει τον εσωτερικό του κόσμο, να ωριμάσει συναισθηματικά και ψυχοκινητικά.



Φροντίζει – με την κατάλληλη προσέγγιση – για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες όλων ανεξαρτήτως των παιδιών και γενικά για τη δημιουργία ατμόσφαιρας στοργής, αποδοχής, ασφάλειας και χαράς.



Εφαρμόζει πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ευθύνεται για κάθε αμέλεια ή παράλειψη που μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία των παιδιών



Πηγή: www.superntantades.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!