5 Φεβ 2010

Εγκυμοσύνη, καρκίνος παιδιών, ενηλίκων και διατροφή





Υπάρχει τώρα ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, είναι καλύτερα να έχουν μια θρεπτική διατροφή πλούσια σε λαχανικά της οικογένειας του μπρόκολου, του λάχανου και του κουνουπιδιού. Φαίνεται ότι μια τέτοια διατροφή, ίσως προσφέρει προστασία εναντίον του καρκίνου για τα παιδιά τους τόσο στη βρεφική ηλικία όσο και αργότερα κατά την ενήλικη τους ζωή.



Νέα έρευνα δείχνει ότι σε πειραματόζωα, φυτοχημικές ουσίες που υπάρχουν σε ορισμένα λαχανικά, προσφέρουν ψηλού βαθμού προστασία εναντίον λευχαιμίας και λεμφώματος σε ζώα νεαρής ηλικίας. Επίσης προσφέρουν σημαντική προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα κατά την ενήλικη ζωή.



Πρόκειται για μια από τις πρώτες εργασίες που δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο σε μια μάχη κατά του καρκίνου που αρχίζει και μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί ακόμη πριν από τη γέννηση ενός ανθρώπου. Επίσης δείχνει ότι οι ευεργετικές προστατευτικές επιδράσεις, είναι δυνατόν να διαρκούν κατά την ενήλικη ζωή.



Η έρευνα στον τομέα αυτό βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια. Όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα λόγω των δυνατοτήτων που πιθανόν να δημιουργήσει για την πρόληψη του καρκίνου στην παιδική και ενήλικη ζωή.Υπάρχουν ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι καρκίνοι της βρεφικής ηλικίας, πιθανόν να προκαλούνται από επιδράσεις καρκινογόνων στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.





Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων στην παιδική ηλικία μετά από τα ατυχήματα. Τα έμβρυα και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιδράσεις των τοξικών καρκινογόνων. Είναι πολύ σημαντικό εάν μπορέσουμε να επηρεάσουμε την κατάσταση αυτή διαμέσου της μητρικής διατροφής.



Προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την καρκινογόνο τους δράση, ορισμένα κοινά περιβαλλοντικά ρυπαντικά στοιχεία. Ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) που παράγονται από το κάπνισμα των τσιγάρων, την καύση οργανικών υλικών όπως ξύλα, άνθρακας, μαγειρικά έλαια ή καύσιμα ντίζελ.



Η έκθεση του εμβρύου στους ΠΑΥ βρέθηκε ότι είναι αιτία βλαβών στο DNA των βρεφών και συσχετίζεται με αυξημένη συχνότητα παιδικής λευχαιμίας. Επίσης υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος της ολικής έκθεσης σε ΠΑΥ και άλλων νοσηρών ρυπαντικών καρκινογόνων περιβαλλοντικών παραγόντων όπως τα πολυχλωριωμένα διφενύλια και οι διοξίνες, μεταφέρονται στο έμβρυο διαμέσου του πλακούντα και κατά το θηλασμό.



Σε πειραματικές εργασίες, χορηγήθηκε σε εγκύους ποντικούς, μία μόνο δόση ενός ΠΑΥ που ονομάζεται διβενζοπυρένιο το οποίο είναι ισχυρό καρκινογόνο. Το αποτέλεσμα ήταν 80% των ποντικιών που γεννήθηκαν να πεθάνουν εξαιτίας ενός επιθετικού λεμφώματος τύπου Τ που παρουσίασαν πολύ νωρίς στη ζωή τους. Τα ποντίκια που επιβίωσαν παρουσίασαν όλα κατά την ενήλικη ζωή τους καρκίνο των πνευμόνων.



Για σκοπούς σύγκρισης, χορηγήθηκε σε μια ομάδα εγκύων ποντικών, το ίδιο καρκινογόνο αλλά μαζί χορηγήθηκε η χημική προστατευτική ουσία I3C (Indole-3-Carbinol). Στην ομάδα αυτή οι θάνατοι λόγω λεμφώματος μειώθηκαν στο 50%. Στα ποντίκια που επιβίωσαν, η συχνότητα καρκίνων του πνεύμονα στην ενήλικη τους ζωή, μειώθηκε σημαντικά.



Διαφάνηκε καθαρά ότι στα ποντίκια, η ουσία I3C προσέφερε σημαντική προστασία από το λέμφωμα και τον καρκίνο των πνευμόνων στην ενήλικη ζωή. Επισημαίνεται ότι κανένα από τα ποντίκια δεν έλαβε την προστατευτική ουσία σε άλλη φάση της ζωής του. Την έλαβε μόνο κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Αυτό είναι εκπληκτικό και δείχνει ότι οι επιδράσεις που σημειώθηκαν χάρις σε αυτή την προστασία, διήρκεσαν για όλη τη ζωή.Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου για άνδρες και γυναίκες. Όμως, μόνο ένας καπνιστής σε κάθε δέκα παρουσιάζει καρκίνο του πνεύμονα.



Είναι πιθανόν ότι επηρεάζουν τους καπνιστές διατροφικοί και άλλοι παράγοντες επιπρόσθετα από το κάπνισμα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για εκδήλωση καρκίνου. Αυτό εξηγεί ότι ορισμένοι καπνιστές παρουσιάζουν καρκίνο ενώ άλλοι όχι.



Το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να αρχίζει από την εμβρυϊκή ζωή, με τα καρκινογόνα να διαπερνούν τον πλακούντα και με πιθανότητα σημαντικού επηρεασμού από τη διατροφή, δεν έχει μελετηθεί ικανοποιητικά.





Επισημαίνεται ότι στα πειράματα με ποντικούς που σας παρουσιάζουμε, οι δόσεις των καρκινογόνων και των προστατευτικών ουσιών που χορηγήθηκαν, ήσαν πολύ ψηλότερες από αυτές που δυνατόν να υπάρχουν στο περιβάλλον ή σε μια κανονική διατροφή.



Δεν γίνεται σύσταση για λήψη από εγκύους διατροφικών συμπληρωμάτων της προστατευτικής ουσίας I3C. Οι δράσεις της σε ψηλές δόσεις στις εγκύους δεν έχουν διερευνηθεί αρκετά. Υπάρχουν ανησυχίες ότι σε ψηλές δόσεις, πιθανόν να προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες του βρέφους όταν καταναλώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.



Γίνονται σήμερα εντατικές έρευνες για την ανακάλυψη ουσιών, βιταμινών, φυτοχημικών ενώσεων και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία να είναι σε θέση να μας προφυλάσσουν από τον καρκίνο. Η ουσία I3C μελετάται τώρα κατά πόσο θα μπορούσε να προφυλάσσει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.



Όμως αυτή η ουσία όπως και άλλες πολύτιμες φυτοχημικές ενώσεις, υπάρχουν στην οικογένεια των λαχανικών που περιλαμβάνει το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, το ραπανάκι, η κράμβη και άλλα πράσινα λαχανικά.



Μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα λαχανικά, είναι πιθανόν να προσφέρει το σύνολο των ουσιών για την προστασία του εμβρυϊκού DNA από βλάβες. Βέβαια αυτό στον άνθρωπο, χρειάζεται ακόμη να αποδειχθεί.







Πηγή: medlook.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!