4 Μαρ 2010

Εμμηναρχή από τα 9, λόγω παχυσαρκίας



Η παιδική παχυσαρκία, όπως ήδη γνωρίζουμε σήμερα, προκαλεί μία σειρά σωματικών, αναπτυξιακών, αλλά συχνά και ψυχολογικών προβλημάτων στα άτομα, αφού όχι μόνο δείχνουν να «διαφέρουν» εξωτερικά από τους συνομηλίκους τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν «υποθηκεύσει» και την υγεία τους ως ενήλικοι.



Δίπλα σε αυτές τις…ιδιότητες ωστόσο της παχυσαρκίας, Ισπανοί επιστήμονες ήρθαν να προσθέσουν ακόμη μία καταστροφική συνέπεια, η οποία και σχετίζεται με την πρόωρη εμφάνιση της εμμήνου ρήσης στα κορίτσια.



Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας της Παχυσαρκίας και της Διατροφής (Ciberobn) τα κορίτσια που έχουν υπερβάλλον βάρος για την ηλικία τους, ενδέχεται να παρουσιάσουν έως και τέσσερα χρόνια νωρίτερα έμμηνο ρήση.



«Τα παχουλά κορίτσια, και ιδιαίτερα όσα φθάνουν στα 45 κιλά πολύ πιο μικρές, ενδέχεται να εμφανίσουν έμμηνο ρήση ακόμη και στην ηλικία των εννέα ετών. Δηλαδή έως και τρία με τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τις συνομήλικές τους με φυσιολογικό βάρος…» επισημαίνει ο Basilio Moreno Esteban, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελέτης της Παχυσαρκίας και Διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Gregorio Marañon, της Μαδρίτης.



Οι ειδικοί, αν και δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν το ακριβή μηχανισμό που ευθύνεται για αυτή τη σχέση βάρους- ήβης, προσανατολίζουν τις έρευνές τους στις λεγόμενες «κισπεπτίνες» (kisspeptins), ορμόνες που ρυθμίζουν την αναπαραγωγή.



Πειράματα, μάλιστα, που ήδη έχουν γίνει σε θηλυκά ποντίκια έδειξαν ότι αν μπλοκάρουμε τις κισπεπτίνες που εκκρίνονται στον υποθάλαμο (μία μικρή, αλλά πολύ σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα) μπορούμε να επιτύχουμε και καθυστέρηση εμφάνισης της ήβης.



Πηγή: www.mednutrition.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!