7 Απρ 2010

Baby shower για μέλλουσες μαμάδες!



Η γέννηση ενός μωρού είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για μια γυναίκα, αλλά και το μέλλοντα μπαμπά, και σε πολλούς πολιτισμούς γιορτάζεται με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικές στιγμές.



Η πρώτη φορά που αντίκρισα τον όρο baby shower ήταν σε ξένα περιοδικά και ομολογώ, πως μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Μέχρι τότε γνώριζα μόνο για τα bachelor/ette parties, που γίνονταν πριν το γάμο για να γιορτάσουν οι μέλλοντες σύζυγοι, και για πρώτη φορά διάβαζα για ένα είδος πάρτι που γίνεται προς τιμήν της μέλλουσας μαμάς και του μωρού που κυοφορεί, λίγο καιρό πριν γεννήσει.



Αργότερα, παρακολουθώντας το “Sex & the city” ένα βράδυ, είδα και στην πράξη πολλά απ' όσα είχα διαβάσει. Η Σάρλοτ έπεισε τελικά τη Μιράντα, ότι έπρεπε να γιορτάσει με το σωστό τρόπο τον ερχομό του μωρού της και έτσι, πήρε την πρωτοβουλία να της οργανώσει ένα baby shower στο σπίτι της. Η Κάρι και η Σαμάνθα χτυπάνε το κουδούνι κρατώντας δώρο μια “τούρτα” από πάνες, ενώ και οι συνάδελφοι της Μιράντα φέρνουν τα δικά τους μωρουδιακά δώρα. Όλες μαζί κάθονται στο σαλόνι, συζητάνε και ανοίγουν τα δώρα. Να, λοιπόν, πως είναι ένα baby shower!



Πότε και πως, όμως, ξεκίνησε αυτή η συνήθεια; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγραφές που να αναφέρονται στην ιστορία του baby shower, γίνονται όμως κάποιες αναφορές στην αρχαία Αίγυπτο και τη Ρώμη, όπου οι καλεσμένοι έφερναν στη μητέρα χειροποίητα δώρα για το μωρό, ρουχαλάκια, κουβέρτες ή ακόμα και φαγητό.



Στην Αμερική για πολλά χρόνια μια τέτοια γιορτή αποτελούσε συνήθεια μόνο των εύπορων οικογενειών και αφού το μωράκι είχε γεννηθεί. Τα baby showers έγιναν αρκετά δημοφιλή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και καλούνταν μόνο γυναίκες, αφού επικρατούσε η αντίληψη ότι ήταν μια καθαρά γυναικεία υπόθεση.



Στη χώρα μας, ένα τέτοιο πάρτι ήταν μάλλον άγνωστο και σπάνια τα δώρα από φίλους προηγούνταν της γέννησης του μωρού. Το αντίθετο μάλιστα, καμία επίσκεψη με ή χωρίς δώρο δεν επιτρεπόταν μέχρι και 40 μέρες αφότου γεννιόταν το μωρό.



Οι περισσότερες προκαταλήψεις, όμως, σιγά - σιγά “ξεθωριάζουν” και πολλά σύγχρονα ζευγάρια δημιουργούν τους δικούς τους όρους, μέσα στους οποίους υπάρχει και το baby shower.

Οργανώνοντας ένα baby shower



Το baby shower οργανώνεται με σκοπό να συγκεντρώσει η μέλλουσα μαμά όλα όσα μπορεί να χρειαστεί τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα και παράλληλα είναι μια ευκαιρία να συναντηθεί με όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα και να γιορτάσουν μαζί για το μωράκι που θα έρθει.

Σήμερα, το baby shower πραγματοποιείται περίπου 1 - 2 μήνες πριν από την αναμενόμενη ημέρα της γέννας. Στο διάστημα αυτό, μέχρι να γεννήσει, η μητέρα μπορεί να αλλάξει ενδεχομένως κάποια από τα δώρα που δέχτηκε.

Το baby shower μπορεί να γιορτάζεται για κάθε μωράκι της οικογένειας, δεν απευθύνεται μόνο στο πρώτο παιδί.

Οι μέρες που ενδείκνυνται είναι συνήθως το Σαββατοκύριακο, μακριά από τις καθημερινές υποχρεώσεις, και συνήθως η διάρκειά του είναι 2 με 3 ώρες.

Το πάρτι οργανώνει ένα κοντινό πρόσωπο της μέλλουσας μητέρας: μια πολύ καλή φίλη, η αδελφή ή η κουμπάρα της. Το άτομο αυτό αναλαμβάνει εξολοκλήρου την οργάνωση του πάρτι. Μπορεί να αναλάβει και όλα τα έξοδα ή να τα μοιραστεί με τις υπόλοιπες κοντινές φίλες.

Το άτομο που θα οργανώσει το shower διαλέγει ένα θέμα, βάσει του φύλου του μωρού, αλλά και το γούστο της μητέρας, το οποίο χαρακτηρίζει τις προσκλήσεις, τα σερβίτσια, τη διακόσμηση, ακόμα και το φαγητό.

Το μέρος που συνήθως γίνεται ένα baby shower είναι το σπίτι του ατόμου που το οργανώνει και όχι κάποιος εξωτερικός χώρος (αν και αυτό δεν είναι απαγορευτικό), για να είναι όλοι χαλαροί και άνετοι, κοντά σε ό,τι χρειαστεί.

Η οργανώτρια του baby shower μπορεί να στείλει προσκλήσεις στις καλεσμένες, αν δεν επιθυμεί να το κάνει τηλεφωνικά. Μια τέτοια πρόσκληση ενδείκνυται να έχει κάποιο χαρούμενο, παιδικό σχέδιο, που θα παραπέμπει στο πάρτι.

Η αποστολή των προσκλήσεων πρέπει να γίνει 2 - 3 βδομάδες πριν από το shower.

Τα πρόσωπα που θα προσκληθούν είναι φίλες της μέλλουσας μητέρας, συγγενείς και συνάδελφοι. Ο αριθμός τους ποικίλει ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο και το budget εκείνης που το οργανώνει.

Τα δώρα που θα φέρουν οι καλεσμένες αφορούν το μωράκι. Συνήθως, είναι καθημερινά χρηστικά αντικείμενα για το παιδί, όπως πάνες, υγρά μαντηλάκια καθημερινής περιποίησης, ρουχαλάκια, κουβερτούλες, πετσέτες, σεντονάκια, σερβίτσια φαγητού, πιπίλες και μπιμπερό, κ.λπ.

Το δώρο μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, κάτι χειροποίητο, αλλά και κάτι ακριβό.

Μπορεί να υπάρξει λίστα δώρων που θα κατευθύνει με προτάσεις τις καλεσμένες, αρκεί να εσωκλείεται στο φάκελο της πρόσκλησης.

Η οργανώτρια και οικοδέσποινα του πάρτι μπορεί να σχεδιάσει κάποια παιχνίδια ή θέματα συζητήσεων μεταξύ των καλεσμένων, που θα κάνουν το πάρτι ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Πρέπει, επίσης, να φροντίσει να υπάρχουν ποτά, καφές και χυμοί, καθώς και γευστικές, υγιεινές λιχουδιές, γλυκές και αλμυρές.

Μια ωραία ιδέα είναι να μοιραστούν στο τέλος του shower αναμνηστικά δωράκια στις καλεσμένες ή να τους σταλούν την επόμενη ευχαριστήριες καρτούλες για την παρουσία τους στο event.



Η διακόσμηση του baby shower



Όπως κάθε πάρτι, έτσι και το baby shower για να είναι πιο ενδιαφέρον και ατμοσφαιρικό, θέλει και την ανάλογη διακόσμηση. Υπάρχουν πολλά σχέδια για το θέμα του, όλα πολύ γλυκά και χαρούμενα, όπως ακριβώς ταιριάζει στην περίσταση. Το Best Baby Moments (www.bbm.gr) και το Μerry Moments (www.merrymoments.gr) διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερων προτάσεων, που θα καταπλήξουν!



Για ένα πλήρως εξοπλισμένο shower χρειάζεστε: πιάτα και ποτήρια, τραπεζομάντιλο και χαρτοπετσέτες, ενώ για το χώρο εξαιρετικές ιδέες διακόσμησης αποτελούν τα μπαλόνια ηλίου, κρεμαστά διακοσμητικά και χάρτινα πανό, ακόμα και μια ταμπέλα που θα κρεμάσετε στην είσοδο του σπιτιού.



Η διακόσμηση του τραπεζιού μπορεί να γίνει με παιδικούς, μαλακούς κύβους, που έχουν γράμματα και άλλα σχέδια σε κάθε πλευρά τους ή με μικρά παιδικά στολίδια, που θα παραπέμπουν στο θέμα του πάρτι.



Δεν πρέπει να ξεχάσετε τις προσκλήσεις, τα κουτάκια ή σακουλάκια αναμνηστικών δώρων, ευχαριστήριες κάρτες για τις καλεσμένες και, γιατί όχι, ένα βιβλίο ευχών, όπου θα γράψουν λίγα λόγια για το πώς πέρασαν, αλλά και ευχές για τη μαμά και το μωράκι που έρχεται.



Προτεινόμενα θέματα για το πάρτι, που θα αποτυπώνονται στον εξοπλισμό και τη διακόσμηση μπορεί να είναι: πουλάκια, αγγελάκια, βρεφικά καροτσάκια, πατουσίτσες, μωράκια, αρκουδάκια και άλλα ζωάκια σε χρώματα που σχετίζονται με το φίλο του παιδιού -τα κλασικά γαλάζιο και ροζ- ή ουδέτερα, όπως πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, κλπ.



Τέλεια ιδέα είναι να δώσετε σε κάποιες από τις λιχουδιές (τα σαντουιτσάκια, τα παστάκια, τα κεκάκια) σχέδια που παραπέμπουν στο θέμα.



To Best Baby Moments και το Merry Moments, εκτός από τις υπέροχες προτάσεις σε θεματικά σετ, αναλαμβάνουνι να οργανώσουν το baby shower, κατόπιν παραγγελίας.

Παιχνίδια στο baby shower



Το baby shower συνήθως διαρκεί 2 με 3 ώρες. Για να είστε σίγουρες, ότι καμία από τις καλεσμένες δε θα βαρεθεί και ο χρόνος θα περάσει ευχάριστα, μπορείτε να οργανώσετε κάποια απλά παιχνίδια, που φυσικά θα σχετίζονται με τη περίσταση. Εμείς, ψάξαμε, ρωτήσαμε και σας προτείνουμε μερικά από αυτά.



Ονομάστε όσα περισσότερα βρεφικά είδη μπορείτε

Το μόνο που χρειάζεστε για το παιχνίδι αυτό είναι χαρτιά και στυλό, τα οποία θα μοιραστούν στις καλεσμένες, καθώς και ένα ρολόι για να μετράτε το χρόνο. Κάθε μια από τις παρευρισκόμενες θα πρέπει να γράψει σε ένα καθορισμένο χρονικό περιθώριο, όσα περισσότερα προϊόντα τις έρχονται στο μυαλό και αφορούν μωράκια (π.χ. μπιμπερό, πιπίλα, πάνες, κ.λπ.). Κερδίζει εκείνη, που στη λήξη του χρόνου θα έχει γράψει τα περισσότερα.



Μαντέψτε τα δώρα

Όταν μαζευτούν όλες οι καλεσμένες, η μέλλουσα μητέρα μπορεί να ανοίξει ένα - ένα τα δώρα, αφού θα ζητάει πρώτα απ' όλες τις φίλες της να μαντέψουν τι κρύβεται μέσα. Προσοχή, εκείνη που έχει κάνει το δώρο που κρατάει εκείνη την ώρα η μέλλουσα μαμά, δε θα συμμετέχει.



Βρείτε όνομα για το μωράκι

Αν οι μέλλοντες γονείς δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για το όνομα του μωρού τους, μπορείτε μαζί να βρείτε ιδέες με αγαπημένα ή πρωτότυπα ονόματα, είτε για αγοράκι είτε για κοριτσάκι, αν γνωρίζετε το φύλο του παιδιού. Αν πάλι δε γνωρίζετε το φύλο... το παιχνίδι απλώς θα διαρκέσει περισσότερο!

Γράψτε σε ένα χαρτί υποψήφια ονόματα και ψηφίστε, για να καταλήξετε στα πιο δημοφιλή!



Ποια θα ντύσει γρηγορότερα μια κούκλα - μωρό

Στο παιχνίδι αυτό το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κούκλα μωρό με τα ρουχαλάκια της και όλα τα αξεσουάρ. Κάθε μια θα πάρει σειρά για να ντύσει την κούκλα και κερδίζει εκείνη που θα της φορέσει σωστά όλα τα ρουχαλάκια.



Μαντέψτε τα χαρακτηριστικά του μωρού

Η μέλλουσα μαμά σίγουρα θα έχει φανταστεί τα χαρακτηριστικά, που μπορεί να έχει το μωράκι της. Εξάλλου, πολλές φορές λένε, “Αν πάρει το χρώμα των μαλλιών μου και τα μάτια του μπαμπά...”. Πως έχει φανταστεί η μαμά το μωράκι; Τυπώστε σε κόλλες χαρτί ένα πινακάκι με 3 στήλες: α) χαρακτηριστικά, β) μαμά και γ) μπαμπάς. Κάθε παρευρισκόμενη πρέπει να συμπληρώσει με ένα Χ στο κενό των στηλών β ή γ, που πιστεύει ότι θα έχει φανταστεί η μαμά να πάρει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της πρώτης στήλης το παιδάκι. Στο τέλος, η μαμά θα πει τις δικές της απαντήσεις και όποια έχει μαντέψει πιο σωστά κερδίζει!

Αναμνηστικά δωράκια για τις καλεσμένες



Στο τέλος του πάρτι μοιράζονται συνήθως αναμνηστικά δωράκια στις καλεσμένες, που σχετίζονται με το θέμα του baby shower και μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για εκείνες.



Κάποιες από τις προτάσεις είναι: αρωματικά κεριά, σημειωματάρια, σελιδοδείκτες, μαγνητάκια,muffins, βαζάκια με γλυκό του κουταλιού, μικρά τενεκεδένια κουτάκια για τσίχλες και καραμέλες, αφρόλουτρο και κρέμα σε συσκευασίες ταξιδίου, ζαχαρωτά και πολλές ακόμα υπέροχες ιδέες.



Όμως, για να θυμίζουν τα δωράκια αυτά το baby shower, θα πρέπει να τυπώσετε στις συσκευασίες τους σχέδια από το θέμα του ή να τα χαρίσετε απλώς μέσα σε κουτάκια και σακουλάκια από το θέμα.



Πηγή: yeskid.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!