9 Απρ 2010

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου



Ο τράχηλος της μήτρας.

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο σημείο της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο. Ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό τμήμα του υπάρχει μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, ευάλωτη σε αλλαγές στις διάφορες περιόδους της ζωής της γυναίκας, όπως στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση. Από αυτό το σημείο ξεκινά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος, μετά τον καρκίνο του μαστού, και προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες ηλικίας 15 ως 44 χρόνων. Η ευρεία εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου είχε αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ανωμαλιών του τραχήλου σε αρχικό στάδιο, με συνέπεια τη μείωση της συχνότητας του.





Τι είναι ο ιός HPV και πως συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου;

Ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 70% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθούν κάποια στιγμή της ζωής τους με έναν τύπο του ιού HPV. Έχουν αναγνωριστεί αρκετοί τύποι του ιού, αλλά δεν είναι όλοι επικίνδυνοι. Από τους τύπους που θεωρούνται υψηλού κινδύνου οι τύποι 16 και 18 ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του 70% των καρκίνων του τραχήλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση υποχωρεί αυτόματα, όμως αν παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει τραχηλικές αλλοιώσεις που ίσως οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου. Η ανίχνευση του ιού γίνεται με το HPV τεστ, το οποίο γίνεται συμπληρωματικά με το τεστ Παπανικολάου.



Τα καλά νέα.

Τα τελευταία χρόνια το εμβόλιο κατά του ιού HPV χρησιμοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας. Υπάρχουν δύο είδη εμβολίων:

  • Το ένα (ονομάζεται τετραδύναμο) προφυλάσσει από τους επικίνδυνους τύπους 16 και 18, αλλά και τους 6 και 11, που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων.

  • Το δεύτερο είναι διδύναμο και δρα εναντίον των τύπων 16 και 18. 

Στη χώρα μας τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία στις γυναίκες εώς 26 ετών.



Μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

Το εμβόλιο έχει στόχο άτομα τα οποία δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, σε κορίτσια δηλαδή που δεν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή. Όμως, αν και το εμβόλιο στοχεύει κυρίως κορίτσια 9-15 ετών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από γυναίκες εώς 26 ετών, που δεν εμβολιάστηκαν σε νεότερη ηλικία.



Δεν ξεχνάμε ότι:

  • Το κάπνισμα, το στρες και η κακή διατροφή κάνουν πιο ευάλωτο τον οργανισμό μας στον ιό.

  • Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η επαφή χωρίς προφυλακτικό αυξάνουν τις πιθανότητες να προσβληθεί μια γυναίκα από τον ιό HPV.

  • Το εμβόλιο είναι προληπτικό και όχι θεραπευτικό.

  • Ο τακτικός προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι πάντα απαραίτητος.

  • Το εμβόλιο χορηγείται σε 3 δόσεις. Μετά την πρώτη δόση ακολουθεί δεύτερη ύστερα από δύο μήνες και η τρίτη ύστερα από άλλους τέσσερις. Έτσι, η πρώτη από την τρίτη δόση απέχουν 6 μήνες. Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στο μπράτσο.

Πηγή: περιοδικό Επιθυμίες

1 σχόλιο:

  1. xairomai pou vlepw oti o kosmos exei xipnisei se oti afora ton karkino toy traxilou tis mitras. prepei na enimerwnomaste kai na prosexoume. einai to swma mas kai prepei na to frontizoume. prepei na stirizoume organismous opws to agkaliazw pou enimerwnoun tis gynaikes gia tous kindynous tis arrwstias kathws kai pws boroun na to prolavoun http://www.agaliazo.gr/lorealparis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!