12 Απρ 2010

Όταν οι γουλίτσες "γυρνούν" πίσω!



Ο κύριος "ένοχος"

Ο σφιγκτήρας που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο του μωρού σας είναι για κάποιους μήνες της ζωής του "ανώριμος" και παραμένει χαλαρός. Αποτέλεσμα: τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο και κατ' επέκταση στο στόμα του σε μορφή γουλίτσας ή εμετού. Συνήθως, μια φυσιολογική παλινδρόμηση στα βρέφη σταματά στην ηλικία των 12 έως 18 μηνών, όταν σφίγγει ο σφιγκτήρας και έτσι σταματούν τα συμπτώματα.





Το βασικό σύμπτωμα.

Το μωρό σας εμφανίζει λεκέ στο ρούχο του όχι μόνο μετά το γεύμα, αλλά και όταν είναι όρθιο, το κρατάτε αγκαλιά ή το έχετε βάλει να ξαπλώσει στο κρεβάτι του. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:



  • Παραμένει φυσιολογική όταν συμβαίνει κάποιες φορές μέσα στην ημέρα-κυρίως μετά το γεύμα του-και δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του παιδιού.

  • Χρήζει αντιμετώπισης όταν τρέχει από τα χείλη μια μεγάλη γουλιά γάλα ή κάνει εμετό πολλές φορές την ημέρα-ακόμη και εάν βρίσκεται σε όρθια θέση-με αποτέλεσμα να μην παίρνει βάρος και να εμποδίζεται η ανάπτυξη του. Επίσης, η αντιμετώπιση της παλινδρόμησης είναι απαραίτητη εάν το μωρό εκφράζει πόνο, δυσφορία κατά τη σίτιση, άρνηση του μπιμπερό, ακόμη και βήχα κατά τη διάρκεια ή έπειτα από ένα γεύμα του. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου προκειμένου να βρείτε την ενδεδειγμένη λύση για το προβληματάκι που αντιμετωπίζει.

  • Στην πιο δυσάρεστη εξέλιξη της η έντονη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα. Όταν το πολύ καυστικό περιεχομένου του στομάχου επιστρέφει μέσω της διαδικασίας της παλινδρόμησης στον οισοφάγο, δημιουργούνται καούρες, που μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί έντονη ενόχληση και πόνο. Στην πιο προχωρημένη της μορφή η οισοφαγίτιδα εκφράζεται και με την επιστροφή όχι μόνο γάλατος, αλλά και μιας μικρής ποσότητας αίματος. Η παλινδρόμηση μπορεί επιπλέον να προκαλέσει και συριγμό, δηλαδή ένα σφύριγμα στην αναπνοή που θυμίζει εκείνο του άσθματος.

Οι λύσεις που υπάρχουν.

Είναι σημαντικό να ζητάτε τη γνώμη του ειδικού, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες που θα βοηθήσουν στη μείωση έως και εξάλειψη των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνήθως, ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά, ο γιατρός συστήνει ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης τα μικρά και συχνά γεύματα. Εάν, για παράδειγμα, το μικρό σας πίνει 90ml γάλατος, πρέπει να του δώσετε το μισό, στη συνέχεια να το κρατάτε σε όρθια θέση για περίπου ένα τέταρτο για να ρευτέι και μετά να συνεχίσετε με την υπόλοιπη μισή ποσότητα. Επιπλέον, εκτός από την όρθια θέση μπορείτε να το ξαπλώσετε γέρνοντας το κορμί του προς τα δεξιά, καθώς πολλές φορές οι έρευνες που έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως η δεξιά πλάγια θέση βοηθάει το στομάχι να κενώνεται πιο γρήγορα.

  • Εάν αυτή η τεχνική σίτισης του μικρού σας δείτε πως δεν φέρνει αποτελέσματα, τότε η δεύτερη λύση είναι η χρήση ειδικού θεραπευτικού αντιαναγωγικού γάλακτος. Το γάλα αυτό είναι πιο παχύρευστο από το κανονικό γάλα και δρα σαν τις ημιστερεές τροφές, όπως η κρέμα, που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης.

  • Εάν και αυτή η λύση δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε ο γιατρός θα χορηγήσει ένα ειδικό θεραπευτικό σιρόπι.

Ήπιας ή βαριάς μορφής, η παλινδρόμηση μπορεί να καταπολεμηθεί με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους. Στην περίπτωση που το μωρό παρουσιάσει αλλεργία στο γάλα αγελάδας, τότε ο ειδικός θα σας συστήσει ένα ειδικό υποαλλεργικό γάλα.



Ο ρόλος της διατροφής.

Ίσως έχετε ακούσει πως πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό συγκεκριμένες ομάδες τροφών-και κυρίως όξινες τροφές- καθώς εντείνουν τα συμπτώματα και δυσχεραίνουν την  κατάσταση. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Καμία τροφή δεν ευθύνεται για το πρόβλημα αυτό. Οι ξινές τροφές μπορεί να αυξάνουν το όξινο του στομάχου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συμβάλλουν στο να επιστρέφει ευκολότερα το περιεχόμενο του στομάχου στον οισοφάγο. Για αυτό, μην μπαίνετε στη διαδικασία να αναλύετε εάν μια τροφή προκαλεί παλινδρόμηση. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να του δίνετε μια τροφή, είναι όταν παρουσιάζει κάποια αλλεργική αντίδραση.



Όσο περνάει ο καιρός... τόσο καλύτερα.

Μετά τον έκτο μήνα, που γίνεται ο απογαλακτισμός του μικρού σας, δηλαδή η γνωριμία με τις στερεές τροφές, τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μειώνονται σημαντικά. Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία το μωρό μπορεί πια να ελέγχει το σώμα του και να κάθεται, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ώρες που είναι ξαπλωμένο, μια στάση που συμβάλλει σημαντικά στο να "γυρίζει" το γάλα πίσω και να προκαλείται παλινδρόμηση.



Εξετάσεις, αν χρειαστεί.

Συνήθως, εάν ένα βρέφος με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν χάνει βάρος, δεν συστήνονται εξετάσεις. Στην περίπτωση όμως που χάνει βάρος και:

  • Βήχει, έχει δυσφορία ή εμφανίζει συριγμό τότε: συστήνεται μια 24ωρη καταγραφή του pH του οισοφάγου έτσι ώστε να υπολογιστεί η συχνότητα που τα όξινα υγρά του στομάχου παλινδρομούν στο οισοφάγο.

  • Κάνει συνεχώς εμετούς ή επιστρέφουν γουλίτσες τότε: συστήνεται μια ειδική ακτινογραφία που ελέγχει την ανατομία του ανώτερου πεπτικού συστήματος (η οποία ονομάζεται βαριούχος διάβαση του ανώτερου πεπτικού).

  • Παρουσιάζει αίμα στον εμετό τότε: συστήνεται γαστροσκόπιση η οποία θα δείξει εάν υπάρχει οισοφαγίτιδα, ή εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε άλλα αίτια, όπως είναι κάποια τροφική αλλεργία.

Πηγή: περιοδικό Παιδί και νέοι γονείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!