16 Απρ 2010

Παιδικός σταθμός: Δημόσιος ή ιδιωτικός;



Που θα παίζει και θα μαθαίνει το μικρό σας; Που θα πάρει τα πρώτα μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς; Που θα γίνει η πρώτη του επαφή με τις ξένες γλώσσες και που θα κάτσει για πρώτη φορά σε ένα αληθινό σχολικό θρανίο; Ο οδηγός που ακολουθεί θα σας βοηθήσει στην αναζήτηση βρεφονηπιακού σταθμού, νηπιαγωγείου ή δημοτικού, δημόσιου ή ιδιωτικού, για το μικρό σας και στην τελική επιλογή σας.





Για μια θέση στο..... δημόσιο.

  • Σε ποιο σταθμό να απευθυνθείτε: Απευθυνθείτε στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής σας ώστε να μάθετε σε ποιο σταθμό-με κανονικό ωράριο ή ολοήμερο-υπάγεται η διεύθυνση της κατοικίας σας. Όταν πρόκειται για δημοτικό σταθμό, δεν έχετε τη δυνατότητα επιλογής γιατί κάθε σταθμός δέχεται με προτεραιότητα τα παιδιά των δημοτών.

  • Δικαιολογητικά για την εγγραφή: Για την εγγραφή του μικρού σας θα χρειαστείτε την ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας του παιδιού, πιστοποιητικό γέννησης του, πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, βεβαίωση εργασίας για τους δύο γονείς ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, δήλωση του Ν. 1599/86 του γονέα ή κηδεμόνα περί αποδοχής του κανονισμού λειτουργίας του παιδικού σταθμού. Επίσης θα πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση που θα σας χορηγήσει ο σταθμός.

  • Πότε γίνονται οι εγγραφές: Στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς οι εγγραφές γίνονται περίπου από τις 25 Μαϊου έως τις 20 Ιουνίου για τη νέα σχολική χρονιά. Για να μη χάσετε την προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών, απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σας.

  • Είναι δημοτικοί, αλλά όχι δωρεάν: Εκτός αν πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες, αυτές με πολύ χαμηλό εισόδημα ή άτομα με ειδικές ανάγκες ή και άλλες κατηγορίες πολιτών (απευθυνθείτε στο Δήμο για περισσότερες πληροφορίες). Πρέπει να γνωρίζετε ότι δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός δεν σημαίνει δωρεάν παιδικός σταθμός και ότι ακόμα και αν είστε δημότες δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας μια θέση στο βρεφονηπιακό σταθμό στον οποίο υπάγεται η περιοχή κατοικίας σας. Αναλόγως με τις διαθέσιμες θέσεις-κατά κανόνα δίνεται προτεραιότητα σε άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα-θα κριθεί αν το παιδάκι σας θα μπορέσει να εγγραφεί στο σταθμό. Από το εισόδημα σας θα κριθεί και το ποσό που θα πληρώνετε μηνιαίως, που κυμαίνεται από 50 έως 140 ευρώ (για δύο παιδιά από 70 έως 200 ευρώ). Σε ορισμένους Δήμους της χώρας οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί διαθέτουν σχολικά λεωφορεία και το κόστος τους επίσης αλλάζει ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα των γονέων (περίπου 20-30 ευρώ το μήνα).

Ειδικά προγράμματα για δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα τελευταία χρόνια στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας τρέχει το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βρεφονηπιακών σταθμών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που ονομάζεται "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής".

Για λεπτομέρειες που αφορούν στο δικαίωμα συμμετοχής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά απευθυνθείτε στα κεντρικά γραφεία του ΟΕΕ (Αγησιλάου 10, Αθήνα, τηλ: 210 5216600) ή μάθετε πληροφορίες από την ιστοσελίδα του οργανισμού, www.oee.gr



Ιδιωτικές πρωτοβουλίες.



Βρεφονηπιακοί σταθμοί/νηπιαγωγεία

  • Πότε γίνονται οι εγγραφές: Ξεκινάνε στα τέλη Μαϊου και συνεχίζονται έως τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, σε μικρότερους παιδικούς σταθμούς μπορείτε να βρείτε θέσεις ακόμη και τον Ιούλιο, αν και καλύτερα να φροντίσετε νωρίτερα για την εξασφάλιση της θέσης.

  • Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή: Θα χρειαστείτε σίγουρα πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση από τον παιδίατρο σας ότι το παιδί είναι υγιές και φωτοτυπίες από το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ώστε να ελεγχθεί αν έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια για την ηλικία του.

  • "Ελάχιστες παροχές" και ωράριο: Οι περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία λειτουργούν από τις 8:00 έως τις 14:30-15:00. Θα βρείτε αρκετούς που λειτουργούν έως τις 16:30 και ελάχιστους που παραμένουν ανοιχτοί έως τις 18:00-19:00. Στα περισσότερα βρεφονηπιαγωγεία προσφέρεται πρωινό και μεσημεριανό φαγητό και σε αυτά που λειτουργούν και το απόγευμα υπάρχουν χώροι για τον ύπνο των μικρότερων παιδιών. Στους περισσότερους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία της Ελλάδας εφαρμόζεται πλέον ένα βασικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα μουσικοκινητικής, χειροτεχνία και κατασκευές, ξένες γλώσσες, κυρίως τα αγγλικά. Η συχνότητα και η ποιότητα διδασκαλίας φυσικά ποικίλουν. Τα περισσότερα συνεργάζονται με κάποιον τρόπο με παιδιάτρους και παιδοψυχολόγους και διαθέτουν σχολικά λεωφορεία.

Δημοτικά σχολεία

  • Πότε γίνονται οι εγγραφές: Παρ' ότι η επίσημη περίοδος εγγραφής ξεκινάει το Μάϊο, στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να στείλετε το παιδί σας σε πρότυπο και δημοφιλές ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε αίτηση πολύ νωρίς, ακόμη και λίγους μήνες αφότου γεννηθεί! Στα εν λόγω σχολεία η προτεραιότητα δίνεται πάντα στα παιδιά τα αδέρφια των οποίων ήδη φοιτούν ή έχουν φοιτήσει στο σχολείο, καθώς και στα παιδιά των αποφοίτων. Επίσης, στα εκπαιδευτήρια που διαθέτουν βρεφονηπιακό σταθμό ή νηπιαγωγείο οι θέσεις καλύπτονται και από τα παιδιά που τελειώνουν τα προσχολικά τμήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές οι θέσεις για την εκάστοτε σχολική χρονιά δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστες και μοιράζονται με σειρά προτεραιότητας. Σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών σχολείων οι υπόλοιπες θέσεις μοιράζονται με κλήρωση. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να φροντίσετε αρκετά πιο πριν για την επιλογή σχολείου και να ενδιαφερθείτε να μάθετε τουλάχιστον ένα χρόνο πριν πότε θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την εγγραφή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να σας προταθεί να κάνετε μια αίτηση προεγγραφής.

  • Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή: Σε γενικές γραμμές είναι τα ίδια με τους παιδικούς σταθμούς.

  • "Ελάχιστες παροχές" και ωράριο: Εκτός από το καθαυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα παρακολούθησης σειράς δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη μουσική, μουσικοκινητική, άλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο κλπ), αθλητικές δραστηριότητες και χορό, εξωσχολικές δραστηριότητες (επισκέψεις σε θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις). Όσον αφορά τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, τα προγράμματα διαφέρουν, ενώ υπάρχουν και αρκετά σχολεία στα οποία το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ξένες γλώσσες στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού. Τα περισσότερα λειτουργούν έως τις 15:00-16:30 και προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα μελέτης των μαθημάτων με τη βοήθεια δασκάλων εντός του σχολείου. Το σχολικό λεωφορείο επίσης συμπεριλαμβάνεται στο ελάχιστο πακέτο προσφορών που θα βρείτε σε ένα ιδιωτικό σχολείο.

 Κόστος.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: Θα σας κοστίσει τουλάχιστον 250 ευρώ το μήνα. Η μέση τιμή για την Αθήνα και την Αττική κυμαίνεται από 350-400 ευρώ. Το κόστος μπορεί να αυξηθεί αν επιλέξετε επιπλέον δραστηριότητες ή παροχές που δεν συγκαταλέγονται στο βασικό "πακέτο" της προσφοράς. Επίσης επιβαρύνεστε με έξοδα εγγραφής (150-250 ευρώ) και θα πληρώνετε τον παιδικό σταθμό και για τον Αύγουστο παρόλο που όλοι σχεδόν οι σταθμοί αυτό τον μήνα είναι κλειστοί.



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Οι τιμές ανέρχονται σε 5.000-9.000 ευρώ ετησίως, αναλόγως το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τις παροχές και δραστηριότητες που θα επιλέξετε για το παιδάκι σας. Το κόστος εγγραφής ανέρχεται στα 850-1.500 ευρώ.



ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Συνήθως το κόστος του ανέρχεται στο 10% των διδάκτρων που πληρώνετε μηνιαίως για το σχολείο. Τα ετήσια έξοδα για το σχολικό μπορεί να φτάσουν και τα 2.000 ευρώ.



Χρήσιμες διευθύνσεις.



Για να μάθετε περισσότερα για τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό παιδικό σταθμό ή ίδρυμα που έχετε επιλέξει, για να ενημερωθείτε για το αν λειτουργεί νόμιμα ή παράνομα, καθώς και για άλλες σχετικές πληροφορίες, απευθυνθείτε στις παρακάτω υπηρεσίες και συλλόγους.

  • Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, τηλ: 210 3442505, www.ypepth.gr 

  • Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ.): Πανεπιστημίου 44, Αθήνα, τηλ: 210 3600520, www.pasips.com

  •  Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων: Γ΄ Σεπτεμβρίου 75, Αθήνα, τηλ: 210 8228234, www.privatesschools.gr

Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!