22 Απρ 2010

Στην παιδική χαρά ασφαλώς!



Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίξουν και να εξερευνήσουν. Η ζωή σε μια μεγαλούπολη βέβαια δεν τους δίνει πολλές επιλογές για να ικανοποιήσουν την ανάγκη αυτή, αφήνοντας μία και μοναδική λύση: τις παιδικές χαρές.



Στο χώρο της παιδικής χαράς, όπου τα παιδιά εκτονώνονται και απελευθερώνονται, είναι φυσιολογικό να ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος.  Οι παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση ατυχήματος είναι τόσο τα κατασκευαστικά προβλήματα στο χώρο της παιδικής χαράς, όσο και η ελλιπής επίβλεψη από την πλευρά των γονιών.

Παρά τις οργανωμένες προσπάθειες που έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς στη χώρα μας, πολλές είναι οι παιδικές χαρές που χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή σχεδιασμό και οργάνωση χώρου αλλά και κακή συντήρηση των οργάνων του εξοπλισμού τους.



Και αν αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε να αλλάξετε εύκολα, υπάρχουν άλλες παράμετροι που μπορείτε να ελέγξετε ώστε τα παιδιά σας να μη χτυπήσουν.

Χωρίς, λοιπόν, να περιορίσετε την ελευθερία των παιδιών και την έκφραση των συναισθημάτων τους μέσα από το παιχνίδι, μπορείτε να φροντίσετε για τη σωματική τους ακεραιότητα με 2 τρόπους:

  • να είστε σωστά ενημερωμένοι για το πως πρέπει να συμπεριφέρεστε στο χώρο της παιδικής χαράς όταν επιβλέπετε τα παιδιά.

  • να εκπαιδεύτε με τη σειρά σας σωστά τα παιδιά έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό σωστά.

Τι πρέπει να προσέχετε.

Κάθε φορά που πάτε στην παιδική χαρά καλό είναι να ελέγχετε εάν.....

  • ...στο έδαφος υπάρχουν επικίνδυνα αντικείμενα όπως σπασμένα γυαλιά, καρφιά, κομμάτια ξύλων, σύρματα κλπ.

  • ....τα παιχνίδια είναι καλά στερεωμένα στο έδαφος και οι βίδες βρίσκονται στη θέση τους.

  • ....οι ξύλινες επιφάνειες είναι λείες και δεν υπάρχουν προεξοχές ξύλου ή οποιουδήποτε άλλου υλικού που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τα παιδιά.

  • ...τα μεταλλικά στοιχεία στα παιχνίδια είναι ανοξείδωτα, εάν είναι βαμμένα με μη τοξικά χρώματα και το σημαντικότερο, εάν υπάρχουν ορατά σημεία σκουριάς.

  • ...τα σχοινιά που χρησιμοποιούνται σε διάφορα παιχνίδια είναι πολύ καλά στερεωμένα στο σκελετό του παιχνιδιού και δεν έχουν φθαρεί. Η πλέξη στα δίχτυα θα πρεπει να είναι είτε πολύ σφικτή είτε πολύ αραιή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού του κεφαλιού των παιδιών ανάμεσα τους.

  • ...τα παιχνίδια είναι εκτεθειμένα στον ήλιο καθώς πρέπει να ελέγχετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας τους προτού παίξουν τα παιδιά. Ίσως δεν τα έχετε ποτέ σκεφτεί, αλλά μια μεταλλική τσουλήθρα μπορεί να αναπτύξει αρκετά υψηλή θερμοκρασία ώστε να προκαλέσει έγκαυμα.

  • ...η παιδική χαρά είναι περιφραγμένη και αποτρέπει τα παιδιά να έχουν ευκολη πρόσβαση στο δρόμο.

  • ...η είσοδος είναι κλειστή μόνιμα με πόρτα με σούστα και σύρτη που δεν μπορούν να ανοίξουν με ευκολία.

  • ....δεν υπάρχουν ακαθαρσίες ζώων.

  • ....το έδαφος απορροφά την ενέργεια μιας πτώσης και δεν είναι φτιαγμένο με υλικά όπως σκυρόδεμα, πέτρες, άσφαλτο, τούβλα, ξύλο ή οποιοδήποτε άλλο άκαμπτο υλικό που δεν αποσβένει τις κρούσεις στο έδαφος. Εάν το έδαφος είναι χωμάτινο, ελέγξτε εάν είναι μαλακό έτσι ώστε μην χτυπήσει στην περίπτωση που πέσει. Οι πιο ασφαλείς επιστρώσεις είναι με δάπεδο απορρόφησης κρούσεων.

  • ...στις αποστάσεις μεταξύ των τμημάτων των οργάνων δεν μπορεί αν χωρέσει το κεφαλάκι του παιδιού, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού του κεφαλιού του. Ελέγξτε επιπλέον εάν κινδυνεύουν να παγιδευτούν η κνήμη, τα δάκτυλα αλλά και τα ρούχα του. Συνήθως παγιδεύονται τα κασκόλ, τα κουμπιά, τα κολιέ και τα ρολόγια.

Επιπλέον.

  • Επιβλέπετε συνεχώς τα παιδιά όταν βρίσκονται πάνω στα όργανα της παιδικής χαράς και φροντίστε να μην συμπεριφέρονται επικίνδυνα όπως να κρέμονται ανάποδα από τις τσουλήθρες, να στέκονται όρθια στις κούνιες, να σέρνουν τα πόδια τους στο έδαφος την ώρα που γυρίζει ο μύλος κλπ.

  • Συμβουλέψτε τα μικρά σας να μην ακολουθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και να μην τα αντιγράφουν.

  • Μάθετε τους πως εάν υπάρχει συνωστισμός πρέπει να έχουν υπομονή και να περιμένουν τη σειρά τους.

Μάθετε πως.....

Το Μάϊο του 2009 εξαγγέλθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές των παιδικών χαρών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των παιδιών αλλά και η ενίσχυση των δήμων προκειμένου να ανακατασκευάσουν αλλά και να δημιουργήσουν νέες. Με το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο οι παιδικές χαρές γίνονται πιο ασφαλείς και το σημαντικότερο, πιστοποιούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης.

Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στην παιδική χαρά που επισκέπτεστε με τα παιδιά σας ή παρατηρήσετε πως η συγκεκριμένη παιδική χαρά δεν εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών, απευθυνθείτε άμεσα στη δημοτική αρχή στην οποία ανήκει η παιδική χαρά στην οποία πηγαίνετε.



Ποια είναι τα συχνότερα ατυχήματα.

Ένα στα δύο ατυχήματα αφορά πτώση από εξοπλισμό και κυρίως από τις κούνιες, που ναι μεν αποτελούν το πιο παραδοσιακό και πιο δημοφιλές όργανο στην ελληνική παιδική χαρά, αλλά παράλληλα είναι και ιδιαίτερα επίφοβες για την πρόκληση ατυχήματος.

Ακολουθεί το ατύχημα από "χτύπημα από άλλο παιδί", κάτι που τονίζει από τη μια την ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό του χώρου της παιδικής χαράς προς αποφυγή συνωστισμού, αλλά και την ανάγκη ιδιαίτερης επίβλεψης από την πλευρά σας.



Η πιο επικίνδυνη ηλικία.

Τα ατυχήματα που προκύπτουν στην παιδική χαρά είναι αρκετά, καθώς αυτοί οι τόποι ανέμελου παιχνιδιού μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε παγίδες. Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο-και απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και επίβλεψη από τους γονείς-είναι τα παιδιά 3 έως 8 ετών.



Πηγή: περιοδικό Παιδί και νέοι γονείς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!