23 Απρ 2010

Βάφτιση: Έτοιμο για τη μεγάλη μέρα;



Η βουτιά στην κολυμπήθρα είναι ιδιαίτερη εμπειρία-όχι πάντα ευχάριστη-για το μικρό νεοφώτιστο. Επειδή όμως εκείνο είναι το τιμώμενο πρόσωπο, λάβετε τα μέτρα σας ώστε η μέρα της βάφτισης να κυλήσει ομαλά.



Η βάφτιση αποτελεί σημαντική στιγμή στη ζωή του παιδιού σας, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη κοσμική του εμφάνιση. Εκείνη την ημέρα είναι πρωταγωνιστής, όλοι έρχονται για να το τιμήσουν με την παρουσία τους και να γιορτάσουν τόσο την επισημοποίηση του ονόματος του όσο και την ένταξη του στη χριστιανική θρησκεία. Ωστόσο, το πρόσωπο της ημέρας είναι εκείνο που αντιλαμβάνεται... λιγότερο τι συμβαίνει, αφού είναι ακόμη μωράκι. Θα πρέπει λοιπόν να το προετοιμάσετε κατάλληλα και να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας ώστε η εμπειρία αυτή να είναι ευχάριστη για το παιδί σας. Άλλωστε, για το μικρό νεοφώτιστο δεν γίνονται όλα;





Και η... βουτιά έχει την ηλικία της.

Άλλοι γονείς βαφτίζουν το παιδί στη βρεφική ηλικία, μέχρι να σβήσει το πρώτο του κεράκι, ενώ άλλοι προτιμούν να περιμένουν να γίνει 2-3 ετών. Η κάθε ηλικία έχει τα δικά της.... μικροπροβληματάκια και η επιλογή της χρονικής στιγμής που θα γίνει η βάφτιση, είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση.



Έως 6 μηνών: Ένα μικρό μωράκι είναι εύκολο στη μεταφορά του, ενώ δεν θα κουράσει κανέναν όχι μόνο του χαμηλού του βάρους αλλά κι επειδή δεν μπορεί να αντιδράσει και να διαμαρτυρηθεί έντονα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα μεγαλύτερος κίνδυνος να κρυολογήσει την ώρα που θα είναι εκτεθειμένο γυμνό ή να κολλήσει κάποια ίωση. Επίσης, αν έχετε πολύ ζωηρό μωρό υπάρχει περίπτωση να.... ουρλιάζει καθ' όλη τη διάρκεια του Μυστηρίου.

6-12 μηνών: Το μικρό σας έχει αρχίσει να... βαραίνει, ωστόσο, στηρίζει πλέον καλά το σώμα του και κάθεται καλύτερα στην αγκαλιά του νονού ή των γονιών. Όμως, τώρα είναι πιο δραστήριο και πολύ πιθανόν να νευριάσει που δεν το παίρνει αγκαλιά η μαμά του και είναι αναγκασμένο να βρίσκεται στα χέρια του νονού.

12-24 μηνών: Το μωρό σας δεν είναι πια τόσο... μωράκι και ίσως να του αρέσει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υπάρχει όμως και μεγάλη πιθανότητα να δυσανασχετήσει που θα πρέπει να είναι τόση ώρα στην αγκαλιά ενώ θα προτιμούσε να περπατήσει και να παίξει. Επίσης, το άγχος του αποχωρισμού βρίσκεται στο αποκορύφωμα του, με αποτέλεσμα να αποζητά ακόμη περισσότερο την αγκαλιά της μαμάς. Όσο για το νονό, πιθανόν να ταλαιπωρηθεί λιγάκι με ένα πιο βαρύ παιδί στην αγκαλιά του-ειδικά αν αυτό πασχίζει να κατέβει.

Μεγαλύτερο παιδί: Αν βαφτίσετε το παιδί σας σε ηλικία 2-3 ετών, έχετε το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί και να είναι πιο συνεργάσιμο. Φροντίστε λοιπόν να του μιλήσετε με ενθουσιασμό για την ημέρα της βάφτισης και να το εξοικειώσετε εγκαίρως με το χώρο της εκκλησίας και τον παπά.



Το Μυστήριο στην...... ώρα του.

Συνήθως η βάφτιση τελείται Σάββατο απόγευμα ή Κυριακή πρωί για να δίνεται στους καλεσμένους η δυνατότητα να παρευρεθούν χωρίς να αναστατώσουν το πρόγραμμα τους, ιδιαίτερα όταν έχουν παιδιά. Ωστόσο, η ώρα που θα κλείσετε την εκκλησία εξαρτάται αρκετά από το πρόγραμμα του δικού σας παιδιού. Αν για παράδειγμα, έχει συνηθείσει να κοιμάται γύρω στις 8-9 το βράδυ, μάλλον πρέπει να ξεχάσετε την απογευματινή βάφτιση. Αν όμως επιμένετε να γίνει το απόγευμα και να ακολουθήσει δεξίωση το βράδυ, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να κοιμηθεί καλά το μωρό το μεσημέρι ή να αναλάβει τη φροντίδα του μια μπειμπι σιτερ την ώρα της γιορτής. Πάντως, επειδή τα περισσότερα παιδιά είναι πιο συνεργάσιμα όταν είναι ξεκούραστα, δηλαδή κατά τις πρωινές ώρες, οι πιο πολλοί γονείς προτιμούν να γίνεται η βάφτιση πρωί και να ακολουθεί η δεξίωση το μεσημέρι.



Προσαρμόστε το πρόγραμμα.

Η ρουτίνα του μωρού θα αλλάξει την ημέρα της βάφτισης, θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, θα ζήσει μια περίεργη εμπειρία μέσα και έξω από την κολυμπήθρα. Φροντίστε λοιπόν να του κάνετε τη ζωή πιο εύκολη: Αφήστε το να κοιμηθεί αρκετές ώρες πριν από το Μυστηρίο, για να είναι ξεκούραστο και χαλαρό, φροντίστε να έχει φάει περίπου μία ώρα πριν πάτε στην εκκλησία. Επίσης, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας το γεύμα του μωρού (εκτός αν είναι μικρό και θηλάζει αποκλειστικά), ένα μπιμπερό με νερό, την τσάντα-αλλαξιέρα (γεμάτη πάνες και μωρομάντιλα), την πιπίλα του, μια αλλαξιά ρούχα (για να νιώσει πιο άνετα αφού καμιά φορά τα βαφτιστικά είναι λίγο άβολα για τα μωρά), μερικά αγαπημένα παιχνίδια, μια ζακέτα, μια κουβερτούλα (μήπως πάρει έναν υπνάκο στο καρότσι του).



Νονέ, κράτα γερά!

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, είναι σημαντικό το μικρό σας να έχει αποκτήσει μια καλή σχέση με το νονό ή τη νονά του και να έχει εξοικειωθεί με την παρουσία του ώστε να μην αισθάνεται άβολα στην αγκαλιά τους κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Το ίδιο άλλωστε και ο άναδοχος, που θα πρέπει να γνωρίζει πως να επικοινωνήσει με το παιδί να το αντιμετωπίσει κατάλληλα ακόμη και στις πιο άβολες στιγμές. Φροντίστε, λοιπόν, να γνωρίζονται καλά πριν από τη βάφτιση και να έχουν περάσει χρόνο μαζί παίζοντας. Και επειδή τα περισσότερα μωρά γίνονται ακόμη πιο γκρινιάρικα όταν τα ντύνουν, βοηθήστε το νονό-ειδικά αν δεν έχει δικά του παιδιά.



Όλα όσα θα συμβούν στο μωρό.

Η ακολουθία του βαφτίσματος είναι μια ολόκληρη διαδικασία που διαρκεί αρκετή ώρα, χρόνος που για ένα μωρό μπορεί να φανεί...... ατέλειωτος. Αρχικά, θα πρέπει ο νονός να σταθεί με το μωρό στην είσοδο της εκκλησίας όπου πραγματοποιούνται οι εξορκισμοί και οι τελετές της απόταξης του Σατανά και της σύνταξης του νεοφώτιστου με το Χριστό, ενώ στη συνέχεια απαγγέλλει το Συμβολο της Πίστεως. Ακολουθεί η κυρίως τελετή τα βασικότερα σημεία της οποίας είναι ο καθαγιασμός του ύδατος, η επάλειψη του βαφτιζομένου με λάδι, η τριπλή κατάδυση στο νερό, το χρίσμα, η τριχοκουρία (κόψιμο των μαλλιών του βαφτιζομένου), η ένδυση με τα βαφτιστικά εσώρουχα και ρούχα και ο κύκλος γύρω από την κολυμπήθρα. Έπειτα ακολουθούν οι χαιρετισμοί, όπου οι καλεσμένοι συγχαίρουν τους γονείς, τον νοό και φυσικά το νεοφώτιστο.



Ωχ, πάλι γκρινιάζει.

Οι γκρίνιες και τα κλάματα είναι αναμενόμενα στη διάρκεια του Μυστηρίου, ειδικά τη στιγμή που γίνεται η βύθιση στην κολυμπήθρα. Αλλά και μετά τη βάφτιση, το ντύσιμο, οι χαιρετισμοί, τα φιλιά και τσιμπήματα στο μάγουλο από αγνώστους, η ατέλειωτη φωτογράφηση (καλό θα είναι να μην το παρακάνετε με τις πόζες) αποτελούν ταλαιπωρία για το μικρό σας. Είναι λοιπόν πιθανό να μην μπορεί να ηρεμήσει. Φροντίστε να απομονωθείτε παρέα για λίγη ώρα πριν τη δεξίωση ώστε να δώσετε την ευκαιρία στο παιδί να χαλαρώσει και να νιώσει και πάλι ασφάλεια.



SOS: Αρρώστησε!

Δυστυχώς, οι ιώσεις δεν έχουν εποχή και απειλούν πάντα τα μικρά παιδιά. Αν λοιπόν ατυχήσετε και την ημέρα της βάφτισης το μωράκι σας ανεβάσει πυρετό, επισκεφτείτε τον παιδίατρο και συζητήστε το θέμα μαζί του. Αν πρόκειται για μια απλή ίωση, δεν χρειάζεται να ακυρώσετε τη βάφτιση. Ενημερώστε από πριν τον ιερέα ώστε να μην μακρηγορήσει και να μην ταλαιπωρήσει περισσότερο το παιδί. Στη συνέχεια, έχετε μαζί το καρότσι και βάλτε το να ξεκουραστεί ή προσλάβετε μια μπειμπι σιτερ να το κρατήσει στο σπίτι μέχρι το τέλος της δεξίωσης. Ωστόσο, αν ο παιδίατρος κρίνει ότι πρόκειται για μια πιο σοβαρή λοίμωξη, καλύτερα να ακυρώσετε τη βάφτιση, αφού η εξάντληση από την ένταση της ημέρας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του.



Όμορφη και άνετη μαμά.

Σίγουρα θα θέλετε μια ξεχωριστή εμφάνιση για μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή, αφού όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο μωρό και κατ' επέκταση στους γονείς. Ωστόσο, επειδή σε αυτή την κοσμική εκδήλωση θα έχετε έναν λιλιπούτειο συνοδό, καλό θα είναι να επιλέξετε ένα ντύσιμο που θα σας επιτρέπει να κινείστε άνετα. Αποφύγετε τα κοσμήματα που μπορεί αν πιαστούν στα ρούχα του μωρού και προτιμήστε να μην πέφτουν τα μαλλιά στο πρόσωπο σας, ώστε να μην μπορεί το μικρό σας να τα τραβήξει. Λάβετε υπόψη σας ότι ο λαδωμένος νεοφώτιστος θα... απειλεί το νέο σας συνολάκι, επομένως διαλέξτε χρώματα και υφάσματα που δεν θα κινδυνεύουν τόσο από τους λεκέδες. Για καλό και για κακό, πάντως, φροντίστε να έχετε στο αυτοκίνητο μια κρεμάστρα με ένα ακόμη σύνολο, μήπως χρειαστεί να αλλάξετε για τη δεξίωση.



Χαρούμενα και..... ευτράπελα.

Στην εκκλησία όλα όσα διαδραματίζονται παραξενεύουν το μωρό σας: ο κύριος με τη μακριά γενειάδα, οι ψαλμοί, οι πολλοί άνθρωποι που στέκονται γύρω του, η βουτιά στο νερό, η επάλειψη με λάδι, το κούρεμα, το πέρασμα από τα χέρια της μαμάς στα χέρια του ιερέα και μετά στα χέρια του νονού. Σε κάθε περίπτωση, μην αγχώνεστε και κυρίως μην ντρέπεστε για τις αντιδράσεις του μικρού σας. Άλλωστε, τα μωρά είναι τόσο χαριτωμένα που ότι κι αν κάνουν δικαιολογούνται απόλυτα! Εσείς απλώς θα πρέπει να βρίσκεστε πάντα σε.... ετοιμότητα:

  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας μωρομάντηλα και πάνες ακόμη και μέσα στην εκκλησία, καθώς ορισμένα μωρά, την ώρα που τα γδύνουν, κάνουν κακά τους.

  • Αν το μωρό επιχειρήσει (και τα καταφέρει) να πιάσει και να τραβήξει τη γενειάδα του παπά, επέμβετε και βοηθήστε την κατάσταση.

  • Αν αρνείται πεισματικά να παραμείνει στην αγκαλιά του νονού, σταθείτε μπροστά του και αποσπάστε του την προσοχή με νεύματα, γκριμάτσες και αστειάκια.

Πηγή: περιοδικό Παιδί και νέοι γονείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!