25 Απρ 2010

Μετακόμιση και παιδί



Η μετεγκατάσταση σε ένα τόπο που δεν γνωρίζουμε και εχει ως αποτέλεσμα την ριζική αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο έχουμε μάθει να ζούμε, είναι από τα πιο αγχωτικά γεγονότα που μπορούν να μας συμβούν -και πολύ περισσότερο στα παιδιά. Αποτελεί, ωστόσο, μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδαχθούν, πώς να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να αποκτήσουν δεξιότητες, που θα τους φανούν χρήσιμες αργότερα στη ζωή.



Κάθε αλλαγή στη ζωή μας συνοδεύεται από άγχος, αβεβαιότητα και φόβο για το άγνωστο. Η μετεγκατάσταση σε ένα τόπο που δεν γνωρίζουμε και εχει ως αποτέλεσμα την ριζική αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο έχουμε μάθει να ζούμε, είναι από τα πιο αγχωτικά γεγονότα που μπορούν να μας συμβούν -και πολύ περισσότερο στα παιδιά.



Η μετακίνηση σε μια νέα γειτονιά, νέα πόλη, χωριό ή άλλη χώρα , θα απαιτήσει να αλλάξουν το σπίτι, το σχολείο, και τους φίλους. Παράλληλα αποτελέι να και μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδαχθούν τα παιδιά, πώς να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να αποκτήσουν δεξιότητες, που θα τους φανούν χρήσιμες αργότερα στη ζωή.



Για να κυλήσει ομαλά η μετακόμιση και να μετατραπεί σε συναρπαστική εμπειρία:



Ακούστε τα παιδιά σας και ενθαρρύνετέ τα να σας μιλούν ανοικτά. Δείξτε ευαισθησία στους φόβους, την αγωνία και τα συγκεχυμένα συναισθήματα τους.



Συμπεριλάβετε τα στον σχεδιασμό της μετακόμισης



Βοηθήστε τα να μάθουν για τη νέα περιοχή.



Αφήστε τα παιδιά σας να αποφασίσουν, πώς θα διακοσμήσουν τα νέα δωμάτια τους



Προετοιμάστε τα για τις νέες καταστάσεις που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν με τη μετάβαση από μια προαστιακή περιοχή σε μια αγροτική (ή το αντίστροφο).





Δείξτε τους πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι μια μετακόμιση, βλέποντας μία ταινία κινουμένων σχεδίων ή διαβάζοντας ένα βιβλίο με θέμα τη μετακόμιση.



Μετά τη μετεγκατάσταση στο νέο τόπο, είναι μια καλή ιδέα,να περάσετε συνειδητά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά - παίζοντας και συζητώντας μαζί τους. Αυτό θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν καλύτερα, καθώς θα καταλάβουν, ότι η σχέση και η επαφή με τους γονείς δεν έχουν μεταβληθεί.



Ωθείστε τα σε εξωσχολικές δραστηριότητες, προκειμένου να αποκτήσουν επαφή με περισσότερα παιδιά της ηλικίας τους.



Πηγαίνετε στο πλησιέστερο πάρκο μαζί τους. Συστηθείτε στους γονείς και βοηθείστε τα παιδιά σας να κάνουν νέους φίλους. Με την γνωριμία των γονιών "σπάει ο πάγος" και τα παιδάκια ενθαρρύνονται να παίξουν μαζί.



Συνοδέψτε τα παιδιά σας στο σχολείο τις πρώτες ημέρες



Στο νέο σχολείο, συζητείστε με τον/την παιδαγωγό και ζητείστε της να βοηθήσει τα παιδιά να εγκατασταθούν στην τάξη. Αν νιώθει, ότι έχει τη συμπαράσταση της δασκάλας το παιδί θα προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα στο νέο περιβάλλον.



Αφιερώστε χρόνο μετά την μετακόμιση, για να ακούσετε ότι έχουν να σας πουν για το νέο τους σχολείο και τους νέους φίλους. Αυτό θα σας βοηθήσει, να καταλάβετε γρήγορα, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα προσαρμογής.



Πηγή: www.mychild.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!