16 Μαΐ 2010

Θα πρέπει οι γονείς να μιλούν στη γλώσσα του μωρού;



Οι μητέρες και τα άλλα άτομα που ασχολούνται με τη βρεφική φροντίδα χρησιμοποιούν μία ιδιαίτερη γλώσσα όταν μιλάνε στο μωρό. Η γλώσσα αυτή, που πολλές μητέρες μιλούν αυτόματα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με το μωρό σας. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει ακόμα το νόημα των λόγων σας, ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο μιλάνε οι μαμάδες μπορεί να κάνει τη γλώσσα πιο προσιτή στο μωρό.



Ο τόνος της φωνής και οι εκφράσεις του προσώπου

Τα περισσότερα μωρά βρίσκουν εκ φύσεως πιο ελκυστικές τις φωνές σε υψηλότερους τόνους. Γενικότερα, ο τόνος μιας γυναικείας φωνής είναι υψηλότερος από τον τόνο μιας ανδρικής φωνής. Όταν μιλάνε στο μωρό τους, πολλές μητέρες υψώνουν τον τόνο (όχι την ένταση) της φωνής τους ακόμα περισσότερο. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, οπότε δοκιμάστε να του μιλήσετε σε χαμηλότερους τόνους για να δείτε τι προτιμάει το μωρό σας.



Η υπερβολική εκφραστικότητα είναι άλλη μια πτυχή της «γλώσσας των μαμάδων». Τα μωρά ανταποκρίνονται στις υπερβολικές εκφράσεις του προσώπου. Δοκιμάστε να ανοίξετε διάπλατα τα μάτια σας για να δείξετε χαρά ή έκπληξη ή να υπερβάλετε στην εκφορά μερικών λέξεων. Για το νεογέννητο μωρό σας, το περιεχόμενο των λόγων σας δεν είναι σημαντικό. Μέσω της οπτικής επαφής και του κατάλληλου τόνου φωνής θα διατηρήσετε το ενδιαφέρον του μωρού σας για οτιδήποτε κι αν μιλάτε.



Πώς να μιλάτε τη «γλώσσα των μαμάδων»

Δοκιμάστε να συζητήσετε σα να μπορούσατε να μιλήσετε και οι δυο. Ρωτήστε κάτι το μωρό σας, κάνετε μια παύση σαν να περιμένετε την απάντησή του (κοιτάζοντας το μωρό σας και περιμένοντας να απαντήσει) και στη συνέχεια δώστε εσείς την απάντηση. Π.χ. «Θέλεις λίγο νερό;» (παύση). «Θέλεις;» (παύση). «Φυσικά μπορείς να πιεις λίγο νερό!» Μερικές φορές, το μωρό θα σας απαντήσει βγάζοντας κάποιο ήχο. Ακούστε την απάντησή του και επαναλάβετέ τη.



Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μικρότερες λέξεις και απλούστερες προτάσεις. Μιλήστε για πράγματα που αποτελούν μέρος των εμπειριών του μωρού σας. Με αυτό τον τρόπο, καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα μπορεί να διακρίνει τους επαναλαμβανόμενους ήχους και τις γνώριμες λέξεις.



Η αλλαγή και η απλοποίηση της κάθε λέξης (π.χ. «άτα» αντί για «βόλτα») όταν μιλάτε στο μωρό σας δεν είναι απαραίτητη. Φυσικά, καθώς το μωρό σας βγάζει ήχους και συνδέει ορισμένους ήχους με συγκεκριμένες έννοιες, μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμά του. Αν φωνάζει «μπάμπα» το λούτρινο ζωάκι του, μπορείτε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο όρο.



Μην παραμορφώνετε τη γλώσσα για να μιμηθείτε την ομιλία του παιδιού (π.χ. «κλεβάτι» αντί για «κρεβάτι»). Το παιδί πρέπει να ακούει τη σωστή εκφορά των λέξεων ώστε να μπορέσει τελικά να τις προφέρει σωστά.



Η «γλώσσα των μαμάδων»περιλαμβάνει γενικότερα μια μικρή παράκαμψη των γραμματικών κανόνων, κάτι που πολλές μητέρες κάνουν ενστικτωδώς. Οι αντωνυμίες δε χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα. Η φράση «η μαμά θα κουβαλήσει το φορτηγάκι του Πέτρου» γίνεται πιο εύκολα κατανοητή στο μωρό από τη φράση «Άφησέ με να σου το κουβαλήσω».



Ακολουθήστε το παράδειγμα του παιδιού

Αν το μωρό φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον για συζήτηση, για παράδειγμα αν χασμουριέται ή κοιτάζει αλλού, μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσετε να μιλάτε. Η ουσία στη «γλώσσα των μαμάδων», όπως και σε κάθε άλλη γλώσσα, είναι η αμφίδρομη επικοινωνία. Απαντώντας στα «σήματά» του θα δώσετε στο μωρό σας να καταλάβει ότι μπορεί να σας επικοινωνήσει τη διάθεση και τις ανάγκες του.



Καθώς το παιδί σας αρχίζει να καταλαβαίνει περισσότερο, μπορείτε να ανεβάσετε το επίπεδο της συζήτησης και να χρησιμοποιήσετε πιο σύνθετη γραμματική. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσετε να διαμορφώνετε ένα μοντέλο ομιλίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανταποκριθείτε στην ικανότητά του να καταλαβαίνει.



Πηγή: www.fisher-price.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!