11 Μαΐ 2010

Η Υγεία μας και η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Η μείωση της έκθεσης των παιδιών στην μόλυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί έναν από του περιφερειακούς στόχους του ΠΟΥ στην Ευρωπαϊκή περιοχή.

Στις περισσότερες χώρες, η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι η μεγαλύτερη αιτία των ασθενειών ανάμεσα στα παιδιά. Σε άλλες χώρες έρχεται δεύτερη, αφού πρώτη αιτία είναι η μόλυνση του νερού.



Μια αύξηση της τάξης του 1% στην θνησιμότητα των παιδιών οφείλεται σε αναπνευστικές αιτίες, που έχουν να κάνουν με την έκθεση των παιδιών σε μολυσμένες ατμόσφαιρες. Επειδή η έκθεση είναι τόσο συνήθης, αυτή η μικρή αύξηση οδηγεί σε μεγάλους αριθμούς παιδιών που θέτονται σε κίνδυνο και αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος» που έχει να κάνει με τα επεισόδια άσθματος, καθώς  και με τα περιστατικά βήχα και βρογχίτιδας.



Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με θανάτους και ασθένειες στα παιδιά αποδεικνύονται να οφείλονται σε αναπνευστικές μολύνσεις. Μελέτες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη δείχνουν ότι τα περιστατικά οξειών αναπνευστικών μολύνσεων είναι κατά 50% υψηλότερα στα παιδιά που ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές.

Η έκθεση στον μολυσμένο αέρα οδηγεί και στην εμφάνιση συμπτωμάτων στο άνω και κάτω αναπνευστικό σύστημα. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των άλλων περιβαλλοντολογικών κινδύνων τονίσουν την ανάγκη να επικεντρωθούμε στα παιδιά, όχι μόνο για να διατηρήσουμε τις ζωές τους, αλλά και για να διασφαλίσουμε και την κοινωνία με το να έχουν οι ενήλικες μια καλή υγεία.



Στα παιδιά, η μόλυνση της ατμόσφαιρας σχετίζεται με μολύνσεις της κατώτερης αναπνευστικής οδού, με το άσθμα, με το χαμηλό βάρος γέννησης και με τις δυσλειτουργίες των πνευμόνων.



Νερό και ασθένειες που σχετίζονται με τις τροφές

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών είναι περισσότερο ευάλωτα στις ασθένειες που σχετίζονται με το νερό και τις τροφές.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ για την περίοδο 1993-1998 δείχνουν ότι στην Ευρώπη το 42% των ασθενειών αποκτιούνται στα σπίτια. Ο παιδικός σταθμός και οι καντίνες των σχολείων έχουν ένα ποσοστό της τάξης του 9%. Σε ορισμένες ανατολικές χώρες, αυτά τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα, αγγίζοντας το 70%.

Τα πιθανά αποτελέσματα στην υγεία των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και των χημικών που βρίσκονται στο περιβάλλον, στο νερό και στις τροφές, συμπεριλαμβάνουν και τα ανοσολογικά αποτελέσματα, την ενδοκρινολογική διαταραχή, τις νευρο-τοξικές διαταραχές και τον καρκίνο.

Το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών που οφείλονται στην κακή ποιότητα του πόσιμου νερού, ανήκει στα παιδιά ηλικίας 6-11 μηνών, την πιο ευάλωτη περίοδο της ζωής ενός παιδιού. Τα συστήματα ελέγχου που είναι διαθέσιμα σήμερα δεν επιτρέπουν την διαφοροποίηση του βάρους της ασθένειας ανάμεσα στα μωρά και στα παιδιά, αλλά δείχνουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας από ασθένειες που έχουν να κάνουν με την διάρροια.

Για παιδιά ηλικίας από 0 έως 14 ετών στην Ευρωπαϊκή Περιοχή, το βάρος των ασθενειών με διάρροια που οφείλεται στην κακή ποιότητα νερού και στην υγιεινή, εκτιμάται στο 5.3% όλων των θανάτων. Η μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτό το ποσοστό έρχεται από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και από την κεντρική Ασία.



Άσθμα και αλλεργίες

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το άσθμα και οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη. Κατά μέσο όρο, το 10% των παιδιών υποφέρουν από ασθματικά συμπτώματα.

Στην δυτική Ευρώπη, το ποσοστό συμπτωμάτων είναι 10 φορές μεγαλύτερο από ότι στις ανατολικές χώρες. Για το 1995 έως το 1995 η Διεθνής Μελέτη για το Άσθμα και τις Αλλεργίες στα Παιδιά έδειξε ένα 11.5% ετήσιας επικράτησης συμπτωμάτων άσθματος σε παιδιά ηλικίας από 13 έως 14 ετών σε ολόκληρη της Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 2.6 – 4.4% στην Αλβανία, στην Ρουμανία, στην Γεωργία, στην Ελλάδα και στην Ρωσία έως 29.1% - 32.2% στην Ιρλανδία και στην Αγγλία. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής της δύσης συσχετίζεται με τις αλλεργικές ασθένειες στα παιδιά



Σωματική άσκηση

Λιγότερο από το ένα τρίτο των νεαρών ατόμων ασκούνται σωματικά. Η μη σωματική άσκηση και η μη σωστές διατροφικές συνήθειες έχουν οδηγήσει στην πρόσφατη επιδημία παχυσαρκίας, κάτι που παρατηρείται κυρίως στις δυτικές χώρες. Η μη σωματική άσκηση έχει και επιπτώσεις στην συμπεριφορά των ατόμων: μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που δεν ασκούνται, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καπνίσουν, να καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες.

Η κοινωνική ολοκλήρωση, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η ανεξαρτησία αποτρέπονται με την έλλειψη σωματικής άσκησης.



Για τα παιδιά και τα νεαρά άτομα, η σωματική άσκηση μιας ώρας ημερησίως και ιδιαίτερα το ζωηρό βάδισμα και το ποδήλατο, φαίνεται να βοηθούν περισσότερο από ότι τα ανταγωνιστικά αθλήματα, στην υγεία.

Η διαδρομή για το σχολείο αποτελεί ευκαιρία για την εδραίωση της συνήθειας του βαδίσματος ή του ποδηλάτου.



Πηγή: www.medinfo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!