21 Μαΐ 2010

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα δοντάκια του.

Προστατέψτε το χαμόγελο του παιδιού σας και κάντε την καθιερωμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο..... παιχνίδι.



Ξέρετε ότι τα κάτασπρα δοντάκια του μωρού σας κάποια μέρα θα τα πάρει.... η καλή νεράϊδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσείς θα προσπεράσετε τόσο εύκολα το ζήτημα της καλής υγείας τους. Τα υγιή δοντάκια είναι θα λέγαμε απαραίτητο "προσόν" για το μωρό σας, γιατί το βοηθούν να μασάει σωστά, να μιλάει καθαρά και να χαμογελάει με αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε ότι τα πρώτα δοντάκια του (νεογιλά) είναι εκείνα που εξασφαλίζουν ότι τα επόμενα, που είναι και τα μόνιμα, θα αναπτυχθούν σωστά.





Παρόλο που οι γονείς προσέχουν την υγεία του "θησαυρού"  τους και τρέχουν στο γιατρό με το παραμικρό πρόβλημα υγείας που παρουσιάζει, συχνά παραβλέπουν τη στοματική υγιεινή του. Μεγάλος λάθος! Οι παθήσεις των δοντιών είναι πολύ συχνές. Σύμφωνα με αναφορά του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατά το 2008 παρουσιάστηκε αύξηση σε παθήσεις δοντιών για τα μικρά παιδιά, ενώ το 28% των παιδιών αυτών έχει χαλασμένα δόντια από τη βρεφική ηλικία. Για το δικό σας παιδί αυτό μπορεί να σημαίνει μια..... τρομακτική επίσκεψη και εμπειρία στον οδοντίατρο. Ηρεμήστε, υπάρχει και η θετική πλευρά. Μπορείτε να φροντίσετε να μη χαλάσουν τα δοντάκια του, με την προϋπόθεση να τα προσέχετε σαν τα μάτια σας.



Ώρα για εξέταση.

Αν το μωρό σας είναι 1 έτους και δεν έχει πάει ακόμη στον οδοντίατρο, κλείστε αμέσως ένα ραντεβού. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τονίζουν ότι η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις βγει το πρώτο δόντι του. Δεν θα κρατήσει πολλή ώρα, αλλά ο παιδοδοντίατρος μπορεί πολύ εύκολα να ανακαλύψει οποιαδήποτε σημάδια οδοντικής πλάκας ή άλλα προβλήματα. Θα επιβεβαιώσει επίσης ότι η οδοντοστοιχία (αν έχουν αρχίσει να βγαίνουν και τα υπόλοιπα νεογιλά), το στόμα, ο λαιμός και η αναπνευστική δίοδος αναπτύσσονται σωστά. Προτιμήστε έναν ειδικευμένο παιδοδοντίατρο αντί για το δικό σας οδοντίατρο. Η φιλική προς τα παιδιά ατμόσφαιρα που επικρατεί στο παιδοδοντιατρείο, τα παιχνίδια, τα βίντεο και τα μικροσκοπικά καρεκλάκια θα μετριάσουν το φόβο του κάνοντας την επίσκεψη μια πιο ευχάριστη εμπειρία.



Ο παιδοδοντίατρος θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο να σας εξηγήσει για τη στοματική υγιεινή του μωρού σας και θα καταπιαστεί με κάθε ανησυχία σας (πρησμένα ούλα ή την ταχύτητα που βγαίνουν τα δοντάκια του). Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα, ο οδοντίατρος πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να τη σταματήσει μέχρι την ηλικία των δύο ετών, για να μην έχει πρόβλημα στο μάσημα των τροφών.



Μην περιμένετε το παιδί σας να συμπεριφερθεί σαν αγγελούδι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. "Η πλειοψηφία των παιδιών χάνει την υπομονή του, οπότε ο οδοντίατρος πρέπει ουσιαστικά να ξεκλέψει γρήγορες ματιές καθώς το παιδί κάνει τον κόσμο άνω κάτω με τις φωνές του" υποστηρίζει η Jamie Johnson, D.D.S, δημιουργός του DVD Smiles for a lifetime (Χαμόγελα για μια ζωή), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μετριάζει τους φόβους των παιδιών όταν επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Αν κάνετε μαζί εξάσκηση πως να ανοίγει το στόμα του πριν από την εξέταση, τότε ο φόβος του μπορεί να μετριαστεί, ενώ τα πράγματα σίγουρα θα είναι πιο εύκολα κατά την επόμενη επίσκεψη.



Βούρτσισμα: Τα βασικά

Κάντε συνήθεια το βούρτσισμα των δοντιών του δύο φορές την ημέρα, μια μετά το πρωινό και άλλη μια πριν κοιμηθεί.Αν δεν έχει βγάλει ακόμη δοντάκια (μερικά παιδιά βγάζουν το πρώτο του δοντάκι ακόμη και σε ηλικία 17 μηνών), τυλίξτε μια βρεγμένη πετσέτα στο δάχτυλο σας και απαλά σκουπίστε τα ούλα του. Έτσι θα απομακρύνετε την πλάκα και το παιδί σας θα συνηθίσει στην ιδέα να έχει κάποιο ξένο αντικείμενο στο στόμα του. Όταν ξεπροβάλλουν τα δοντάκια του, χρησιμοποιήστε μια ειδική οδοντόβουρτσα για βρέφη. Βρέξτε τη, αλλά μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα μέχρι να κλείσει τα δύο.



Έχετε ξεμείνει από ιδέες και δεν ξέρετε πως να κάνετε το παιδί σας πιο συνεργάσιμο; Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Αφήστε το μωρό σας να διαλέξει μόνο του μια οδοντόβουρτσα από το φαρμακείο. Τραγουδήστε του κάτι για να του αποσπάσετε την προσοχή την ώρα του βουρτσίσματος ή ρωτήστε το μωρό σας αν θέλει να τα "βουρτσίσει" πρώτα μόνο του. Όταν αφήνετε το παιδί σας να παίξει με την οδοντόβουρτσα για κάποιο διάστημα, μετά του φαίνεται παιχνίδι και μάλιστα θα σας επιτρέπει πιο εύκολα να αναλάβετε εσείς το βούρτσισμα του. Ασχοληθείτε τουλάχιστον για ένα λεπτό με τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών και των ούλων.



Και, ναι, όσο κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, καλό θα ήταν να αρχίσετε και τη χρήση οδοντικού νήματος. Ξεκινήστε μόλις διαπιστώσετε ότι δύο δοντάκια του ενώνονται ακουμπώντας το ένα πλάϊ στο άλλο. Οι τραπεζίτες είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν και για αυτό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα.



Ύπουλοι εχθροί για τα παιδικά δοντάκια.

Είναι γνωστό ότι μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνει το μωρό σας προστατεύετε τα δοντάκια του. Και κάτι που μπορεί να σας εκπλήξει: αν το μωρό σας πίνει γάλα από το μπιμπερό επί μία ώρα, η φθορά στα δόντια είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα σημειωνόταν αν έτρωγε ένα μπαλάκι παγωτό! Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάθε φορά που το παιδί σας καταναλώνει μια τροφή που περιέχει ζάχαρη ή άμυλο, τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται εκκρίνουν οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Όσο περισσότερο παραμένει η τροφή στα δοντάκια του, τόσο περισσότερη ζημιά γίνεται. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αμερικανική Ένωση Παιδοδοντιάτρων συμβουλεύει τις μαμάδες να μη θηλάζουν το βράδυ με δική τους πρωτοβουλία (τα δόντια εκτίθενται σε επίθεση από ζυμώσιμους υδατάνθρακες).



Για να μειώσετε τον κίνδυνο διάφορων παθήσεων, δίνετε στο παιδί σας θρεπτικά σνακ (φρούτα ή λαχανικά) αντί για γλυκά. Αν διψάει ανάμεσα στα γεύματα, προτιμήστε νερό αντί για κάποιο χυμό. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα ίδια κουτάλια με το παιδί σας καθώς μπορεί να του μεταδώσετε βακτηρίδια με το σάλιο σας. Αν χρειάζεται να δοκιμάσετε το φαγητό του-ή αν θέλετε το παιδί σας να δοκιμάσει το δικό σας φαγητό-χρησιμοποιήστε ξεχωριστά κουτάλια.



Οδοντόκρεμα: Η σωστή ποσότητα.

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι η οδοντόκρεμα δυναμώνει και προστατεύει τα δόντια. Οπότε γιατί να μην την χρησιμοποιεί και το μωρό σας; Είναι απλό. Γιατί οτιδήποτε "καλό", σε μεγάλη ποσότητα αποδεικνύεται "κακό". Τα περισσότερα μωρά 1 έτους καταπίνουν την οδοντόκρεμα και η κατάποση μεγάλης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε φθορίαση, μια κατάσταση που βλάπτει το σμάλτο (αποχρωματισμός και δημιουργία ανομοιογενούς επιφάνειας) των μόνιμων δοντιών και τα καθιστά πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

Το παιδί σας θα είναι έτοιμο να τη χρησιμοποιήσει σε ηλικία 2 ή 3 ετών (όταν μάθει να μην την καταπίνει). Εν τω μεταξύ, σιγουρευτείτε ότι λαμβάνει αρκετό φθόριο από άλλες τροφές. Συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρο για την πιθανή χορήγηση κάποιου συμπληρωματικού φθορίου.



Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!