28 Μαΐ 2010



από την Μαρία Μπούρη







Στην ηλικία των πέντε έως δώδεκα μηνών το μωρό αρχίζει να είναι πιο κινητικό, να βάζει αντικείμενα στο στόμα του, να μπουσουλάει και, σιγά-σιγά, να κάνει τα πρώτα του βήματα. Στο στάδιο αυτό, χρειάζεται να τροποποιήσουμε κάπως το χώρο μας, ώστε να κάνουμε ασφαλέστερη την …κατάκτηση του απέραντου κόσμου μας, την οποία πραγματοποιεί θριαμβευτικά το μωράκι μας κάθε μέρα και περισσότερο!



Με σωστό προγραμματισμό και λίγα απλά μέτρα, το σπίτι μας μπορεί να γίνει ασφαλές για τις πρώτες «τολμηρές» μετακινήσεις του βρέφους μας.



• Αφαιρούμε από το χώρο τα αιχμηρά, γυάλινα ή μεταλλικά αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό, καθώς και αντικείμενα με μικρά κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν εισρόφηση και πνιγμό.



• Αφαιρούμε τα τραπεζομάντιλα που μπορεί να τα τραβήξει το παιδί και να παρασύρει ό,τι βρίσκεται πάνω τους.



• Απομακρύνουμε ή στερεώνουμε τα ελαφρά έπιπλα (π.χ. μικρά τραπεζάκια) που μπορεί να αναποδογυρίσουν και να το πλακώσουν. Απομακρύνουμε έπιπλα με αιχμηρές γωνίες ή χρησιμοποιούμε τα ειδικά προστατευτικά για τις γωνίες των επίπλων. Αν υπάρχουν έπιπλα με ντουλάπια και συρτάρια, ασφαλίζουμε με τα ειδικά προστατευτικά τα ανοίγματά τους. Αν υπάρχουν ψηλά έπιπλα, π.χ. βιβλιοθήκες, θα πρέπει να τα στερεώνουμε στον τοίχο, ώστε να μην πέσουν (μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα!) οπότε θα τραυματίσουν το παιδί ή θα αποκλείσουν την έξοδο από το χώρο.



• Ασφαλίζουμε τις πρίζες με τα ειδικά πώματα και φροντίζουμε να μην προεξέχουν τα καλώδια των φωτιστικών και άλλων συσκευών, ώστε να μην μπορεί να τα τραβήξει το παιδί. Στερεώνουμε κατάλληλα τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και φροντίζουμε να μην είναι άμεσα προσβάσιμες από το παιδί.



• Αν υπάρχουν εσωτερικές (ή εξωτερικές) σκάλες, τοποθετούμε τις ειδικές πόρτες ασφαλείας που βρίσκουμε στα καταστήματα παιδικών ειδών. Χρησιμοποιούμε, επίσης, τα ειδικά στοπ για τις πόρτες που τις εμποδίζουν να κλείσουν απότομα και να πιάσουν τα δάχτυλα του παιδιού.



• Τοποθετούμε το ειδικό προστατευτικό για το τζάκι, ακόμη και όταν είναι σβηστό. Όταν το τζάκι είναι αναμμένο, δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά σε κοντινή απόσταση και χωρίς επιτήρηση.



• Αποφεύγουμε τη χρήση στράτας, καθώς έχει συνδεθεί με πτώσεις και άλλα ατυχήματα μέσα στο σπίτι.



• Φυλάσσουμε τα φάρμακα, καλλυντικά, απορρυπαντικά, κ.λπ. σε κλειδωμένο συρτάρι ή ντουλάπι ή σε κάποιο ψηλό ράφι που δεν μπορεί να φτάσει το παιδί. Σπίρτα και αναπτήρες, καθώς και αιχμηρά αντικείμενα θα πρέπει, επίσης, να φυλάσσονται σε θέση όπου δεν έχουν πρόσβαση παιδιά.





• Προμηθευόμαστε το ειδικό «κλείδωμα» για την πόρτα του ψυγείου και τα προστατευτικά για τις εστίες της κουζίνας, που βρίσκουμε στα καταστήματα παιδικών ειδών. Όταν μαγειρεύουμε, προσέχουμε τα χερούλια των σκευών να μην είναι γυρισμένα προς τα έξω, ώστε να μη μπορεί να τα τραβήξει το παιδί και να αδειάσει το βραστό περιεχόμενο πάνω του. Προσέχουμε ώστε οι διάφορες μικροσυσκευές (βραστήρες, τοστιέρες, ηλεκτρικό σίδερο) να είναι σε μέρος που δε φτάνει το παιδί, ειδικά όταν λειτουργούν. Επίσης, προσέχουμε να μην περισσεύουν τα καλώδιά τους, ώστε να μη μπορεί να τα τραβήξει το παιδί και έτσι π.χ. καεί από το νερό του βραστήρα. Καλύτερα να αφαιρούμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.



• Τα παιχνίδια του παιδιού θα πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας για την ηλικία του. Παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά κάτω των 3-4 ετών δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν μικρά, αποσπώμενα τμήματα, γιατί μπορεί να εισροφηθούν και να προκαλέσουν πνιγμό.



• Φροντίζουμε το παιδί να κάθεται στο κατάλληλο για την ηλικία και τα κιλά του καρεκλάκι φαγητού, το οποίο να έχει σταθεροποιηθεί σωστά. Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε πάντα τα ζωνάκια στήριξης.



• Οι πόρτες που οδηγούν στη βεράντα ή τον κήπο θα πρέπει να ασφαλίζουν. Αν υπάρχουν τζάμια στις εξωτερικές πόρτες (ή και τις εσωτερικές), μπορούμε να βάλουμε τα ειδικά προστατευτικά διαφανή αυτοκόλλητα που δεν αφήνουν το τζάμι να αποκολληθεί, όταν σπάσει.



• Το ύψος στα κάγκελα της βεράντας θα πρέπει να είναι περί τα 1,5-1,8 μέτρα για να αποτραπεί η τυχαία πτώση. Αν υπάρχουν μεγάλα κενά στα κάγκελα, θα ήταν καλύτερο να τοποθετηθεί το ειδικό προστατευτικό πλέγμα στο κατάλληλο ύψος και να στερεωθεί καλά!



Πηγή: www.mammycool.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!