3 Ιουν 2010

Μερικές αλήθειες για τις πάνες.

Πως να επιλέξω το σωστό μέγεθος για το μωρό μου;

Τα μεγέθη πάνας βασίζονται στο βάρος του μωρού. Επιλέξτε ένα μέγεθος πάνας όπου το βάρος του μωρού σας τοποθετείται περίπου στη μέση του εύρους τιμών βάρους. Παρατηρείτε διαρροές; Δοκιμάστε μεγαλύτερο μέγεθος.



Η ηλικία του μωρού θα βοηθήσει επίσης να καταλήξετε στην κατάλληλη πάνα. Τα μεγαλύτερα παιδιά παράγουν περισσότερα ούρα κάθε φορά, αλλά δεν κάνουν τα τσίσα τους τόσο συχνά όσο τα βρέφη, επομένως χρειάζονται πάνες κατάλληλες για μεγαλύτερες ποσότητες και πίεση και οι οποίες είναι μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο βάρος τους.





Πότε πρέπει να αγοράσω το επόμενο μεγαλύτερο μέγεθος;

Όταν μια πάνα δεν χωράει να περάσει στο κάτω μέρος της πλάτης του μωρού, όταν τρίβει το δέρμα του ή όταν αφήνει σημάδια γύρω από τη μέση του μωρού, σημαίνει ότι είναι πολύ μικρή. Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε πιστά το βάρος που αναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας. Εάν παρατηρήσετε διαρροές από την πάνα, δοκιμάστε μεγαλύτερο μέγεθος. Εννιά στις δέκα φορές, αυτό πετυχαίνει.



Γενικά, έχουμε την τάση να εστιάζουμε ιδιαίτερα στο βάρος. Όσο τα μωρά μεγαλώνουν, δεν αυξάνεται απλά ο όγκος (και το βάρος τους), αλλά αναπτύσσονται και οι σωματικές τους λειτουργίες. Για παράδειγμα, ένα μεγαλύτερο παιδί θα ουρεί λιγότερο συχνά από ένα μωρό, αλλά θα παράγει κάθε φορά μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Μερικές φορές τα πολύ δραστήρια παιδιά δεν έχουν χρόνο να ουρήσουν, καθώς τρέχουν και παίζουν συνεχώς, και το κάνουν όταν κοιμούνται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε διαφορετικό τύπο πάνας, που δεν έχει να κάνει απολύτως με το βάρος του μωρού. Δοκιμάστε άλλα μεγέθη.



Πόσο συχνά κάνουν κακά τα μωρά;

Τα κακά των μωρών που θηλάζουν είναι συνήθως νερουλά, κιτρινωπά και κοκκώδη και έχουν ελαφρώς όξινη μυρωδιά. Η συχνότητα των κενώσεων ενός μωρού ποικίλλει σημαντικά. Μερικά μωρά κάνουν κακά τους σε κάθε πάνα, ενώ άλλα μόνο μία φορά την εβδομάδα.



Τα κακά των μωρών που θηλάζουν από μπιμπερό είναι πρασινωπά, και εάν παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου, είναι σχεδόν μαύρα.



Εάν τα κακά του είναι πολύ σκληρά, μάλλον το μωρό σας είναι δυσκοίλιο. Εάν κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις γύρω από τον ομφαλό του μωρού σας, θα το βοηθήσει. Μερικές φορές ίσως χρειαστεί να δώσετε στο μωρό καθαρτικό. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή στην παιδιατρική κλινική.



Τι αποτρέπει τη διαρροή της πάνας;

Καταρχάς, ο εξαιρετικά απορροφητικός πυρήνας, που μπορεί να απορροφήσει πολύ περισσότερα ούρα απ’ ό,τι το μωρό μπορεί να παραγάγει κάθε φορά. Αυτό το υψηλό επίπεδο απορρόφησης, μαζί με καμπυλωτά, εύκαμπτα ελαστικά στα πόδια και τα πτερύγια προστασίας από διαρροές της πάνας σημαίνουν ότι ο κίνδυνος για διαρροές είναι που μικρός. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα χαρακτηριστικά αυτά.



Είναι απαραίτητο οι πάνες να είναι τόσο μαλακές;

Είναι σημαντικό να φροντίζετε με πολλή προσοχή το δέρμα στον ποπό του μωρού που είναι μικρός και ευαίσθητος. Κάθε τμήμα της πάνας, περιλαμβανομένων των ελαστικών ταινιών της μέσης και των ποδιών, είναι μαλακό και εύκαμπτο.



Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω την πάνα του μωρού;

Τα μικρά μωρά κάνουν τα τσίσα τους συχνότερα απ’ ό,τι τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, επομένως πρέπει να αλλάζετε την πάνα τους πέντε ή έξι φορές την ημέρα ή μερικές φορές και συχνότερα, οκτώ ή εννιά φορές. Πρέπει να αλλάζετε πάντα την πάνα όταν το μωρό έχει κάνει κακά του.



Θα ήταν καλό να κοιτάζετε την πάνα πριν και μετά το γεύμα του μωρού. Ελέγχετε πάντα αν το μωρό σας είναι στεγνό όταν το βάζετε να κοιμηθεί.



Τη νύχτα πρέπει να του αλλάζετε πάνα μόνο εάν έχει κάνει κακά του ή εάν υπάρχουν διαρροές από την πάνα. (Σε αυτήν την περίπτωση, μάλλον έχετε λάθος μέγεθος πάνας. Δοκιμάστε μεγαλύτερη.)



Μπορείτε να επιλέξετε την πάνα σύμφωνα με την ηλικία του μωρού.

Προφανώς θα ήταν πολύ εύκολο εάν το μέγεθος του μωρού εξαρτιόταν αποκλειστικά από το βάρος του, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Έχει, επίσης, να κάνει με την ηλικία του.



Όσο τα μωρά μεγαλώνουν, δεν αυξάνεται απλά το μέγεθός τους αλλά αναπτύσσονται και οι σωματικές τους λειτουργίες. Για παράδειγμα, ένα μεγαλύτερο παιδί θα ουρεί λιγότερο συχνά από ένα μωρό, αλλά θα παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Μερικές φορές τα πολύ δραστήρια παιδιά δεν έχουν χρόνο να ουρήσουν, καθώς τρέχουν και παίζουν συνεχώς, και το κάνουν όταν κοιμούνται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε διαφορετικό είδος πάνας.



Επομένως, όταν επιλέγετε πάνα, ξεκινήστε επιλέγοντας μία που είναι κατάλληλη για το βάρος του μωρού. Εάν δεν εφαρμόζει καλά, μήπως είναι πολύ μεγάλη; Δοκιμάστε μικρότερο μέγεθος. Εάν εφαρμόζει καλά, αλλά παρατηρήσετε διαρροές, δοκιμάστε μεγαλύτερο μέγεθος.



Πηγή: www.paidikes-panes.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!