7 Ιουν 2010

Βασική εκπαίδευση!

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει κάποιες καθημερινές ευθύνες ώστε να αποκτήσει περισσότερες δεξιότητες αλλά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Για να διδάξει ένας γονιός το παιδί του πρέπει να κάνει τα βασικά στην καθημερινή ζωή του απαιτείται χρόνος, υπομονή και προσοχή, σε μια εποχή όπου γονείς και παιδιά έχουν πολύ πιεστικό πρόγραμμα. Μόλις το παιδί φτάσει σε ηλικία που το στάδιο της ανάπτυξης του του επιτρέπει πλέον να μάθει να κάνει μόνο του διάφορα πράγματα, το πρόγραμμα του φορτώνεται με πολλή σχολική μελέτη για το σπίτι και πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες διαφόρων ειδών (μαθήματα μουσικής, εικαστικών, αθλητισμός κλπ). Το πρόγραμμα των γονιών είναι εξίσου πιεστικό.

Όμως, το μόνο που θέλουμε είναι να μεγαλώσουν τα μικρά μας και να γίνουν υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι ενήλικες. Το πρώτο, και σημαντικότερο, βήμα για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι να αναπτύξουν τα παιδιά αυτονομία και αυτοπεποίθηση ανακαλύπτοντας, χρησιμοποιώντας και βελτιώνοντας τις διεξιότητες τους, όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι. Ξεκινήστε από μερικά μικρά και εντελώς απαραίτητα για την καθημερινή ζωή των παιδιών.



Από το μπουκάλι στο ποτήρι.

Ας γεμίσει το παιδί μόνο του το ποτήρι του με χυμό. Θα χυθεί και λίγος, αλλά αξίζει τον κόπο.

Πριν από μερικά χρόνια τα μικρά παιδιά δεν έπρεπε να μπαίνουν στην κουζίνα. Σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο. Όσο πιο προσιτή είναι η οργάνωση μιας κουζίνας γαι τα παιδιά τόσο το καλύτερο, ώστε να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται. Φροντίστε να βρίσκονται οι χυμοί, τα τυριά και τα φρούτα τοποθετημένα στο ψυγείο σε σημεία όπου τα παιδιά να τα βλέπουν και να τα φτάνουν. Οργανώστε τα ντουλάπια έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να πάρουν μόνα τους τα δημητριακά και τα μπισκότα. Την επόμενη φορά που το παιδί σας ζητήσει να φάει κάτι, δείξτε του που βρίσκονται τα μήλα και πως να πλύνει ένα. Χρειάζεται υπομονή από μέρους σας. Μην παρεμβαίνετε βλέποντας το εξάχρονο παιδάκι σας να γεμίζει ένα μπολ με δημητριακά σκορπίζοντας κάμποσα τριγύρω ούτε αν χύσει γάλα έξω από το μπολ ούτε αν διαλέξει λάθος κουτάλι για να τα φάει. Σταθείτε παράμερα, έτοιμη να του δώσετε το σφουγγάρι και το χαρτί κουζίνας για να καθαρίσει τις ζημιές όταν τελειώσει με το σερβίρισμα. Προσοχή: Αν πρόκειται για κάποιο φαγητό που απαιτεί χρήση τοστιέρας, κλασικού φούρνου ή μικροκυμάτων, μην αφήσετε το παιδί να το ετοιμάσει δίχως τη δική σας, στενή, επίβλεψη πριν γίνει τουλάχιστον 10 χρονών.



Όταν χτυπάει το τηλέφωνο.

Μην πετάγεστε όποτε το παιδί βρίσκεται πλάι στο τηλέφωνο που κουδουνίζει. Ξέρει τι να κάνει.

Μεταξύ 6 και 8 χρονών ένα παιδί μπορεί θαυμάσια να απαντήσει ευγενικά στο τηλέφωνο, να κάνει ένα τηλεφώνημα μόνο του και να ολοκληρώσει μια τηλεφωνική συζήτηση. Όχι όμως επειδή απλώς σας παρατηρεί όταν το κάνετε εσείς. Διαθέστε ένα απόγευμα για να του δείξετε και να επαναλάβετε αρκετές φορές στην πράξη πως θέλετε να απαντά το παιδί στο τηλέφωνο όταν το σηκώνει. "Λέγετε, παρακαλώ;" είναι ο απλούστερος τρόπος. Μάθετε του να ρωτά ποιος τηλεφωνεί και να αφήνει το ακουστικό χωρίς να το χτυπάει, όπως και να σας φωνάζει χωρίς να ουρλιάζει. Κάντε μερικές φορές "πρόβα" μαζί του για το τι θα πει όταν εσείς δεν μπορείτε να απαντήσετε στο τηλέφωνο. Η φράση "Θα σας τηλεφωνήσει η μαμά μου σε λίγο" είναι υπεραρκετή. Μην ξεχνάτε τις επείγουσες καταστάσεις. Δείξτε στο παιδί πως καλούν την αστυνομία ή την πυροσβεστική (με ένα τηλέφωνο χωρίς μπαταρία ή που το έχετε βγάλει από την πρίζα) και εξηγήστε του πότε πρέπει να πάρει κανείς τον έναν ή τον άλλον αριθμό και πότε όχι. Επίσης, βοηθήστε το παιδί να απομνημονεύσει τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού, της δουλειάς σας και του κινητού σας.



Τι ρούχα να βάλω, μαμά;

Αφήστε το ίδιο το παιδί να διαλέξει τι θα φορέσει το πρωί.

Οργανώστε τη ντουλάπα του παιδιού έτσι ώστε να μπορεί να βρει εύκολα ότι χρειάζεται. Προσθέστε συρτάρια, ράφια, κρεμάστρες σε ύψη που να τα φτάνει το παιδί. Μπορείτε να γράψετε σε ετικέτες τι περιέχει κάθε συρτάρι και να φροντίσετε ώστε τα ρούχα να μη στριμώχνονται αλλά να τοποθετούνται κατά ομάδες η μια πλάι στην άλλη, για να μπορεί να βλέπει το παιδί που βρίσκεται αυτό που ψάχνει.



Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!