8 Ιουλ 2010



Ποια είναι τα μυστικά της σωστής διαπαιδαγώγησης; Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα πενήντα από τις πιο πολύτιμες συμβουλές σε ένα χρήσιμο οδηγό που συνοψίζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μεγαλώσετε χαρούμενα και υγιή παιδιά.


1-Παίξτε με τα παιδιά σας. Αφήστε τα να επιλέξουν αυτό το παιχνίδι και μην επιβάλετε κανόνες… Απλώς διασκεδάστε!


2-Βάλτε το μωρό σας στο κρεβάτι όταν αρχίσει να νυστάζει, αλλά όσο είναι ακόμη ξύπνιο. Με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσετε να μάθει να αποκοιμιέται μόνο του, αποφεύγοντας έτσι τις νυχτερινές….. επιδρομές στο δικό σας κρεβάτι!


3-Πάρτε τα ηνία. Δείξτε την αγάπη σας θέτοντας όρια, έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τον κόσμο με ασφάλεια.



4-Κάντε το σύστημα να τρώτε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα οικογενειακά. Με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, η ώρα που θα καθίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας γύρω από το τραπέζι και θα απολαύσουν το φαγητό τους σε χαλαρή ατμόσφαιρα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν τα νέα της ημέρας και να ανταλλάξουν απόψεις. Επιπλέον, η καθημερινή «ιεροτελεστία» του οικογενειακού γεύματος/δείπνου βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.


5-Μη σαμποτάρετε το παιδί σας. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας έχουν μονάχα μια αποστολή σε αυτή τη ζωή, να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους! Μην προβάλετε λοιπόν εμπόδια στις προσπάθειες τους. Όταν το μικρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά για να ντύνεται μόνο του, να μαζεύει τα παιχνίδια του και να σηκώνει το πιάτο του από το τραπέζι, αφήστε το να το κάνει. Και να θυμάστε ότι αναθέτοντας στο παιδί σας καθήκοντα το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση!


6-Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά για να διαβάζετε βιβλία παρέα. Αρχίστε να διαβάζετε ιστορίες στο μωρό σας από την πρώτη κιόλας μέρα (τα μωρά λατρεύουν να ακούν τη φωνή των γονιών τους). Καθιερώνοντας την «ώρα του παραμυθιού» στο σπίτι όχι μόνο θα δεθείτε πιο πολύ με το παιδί σας, αλλά θα του μάθετε επιπλέον να αγαπάει το διάβασμα.


7-Να είστε σχολαστικές με τα εμβόλια του παιδιού σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας και μην τα αμελείτε.


8-Δείξτε κατανόηση και μην «ακυρώνετε» τα συναισθήματα του. Όταν το παιδί σας ηρεμήσει μετά από ένα επεισόδιο που του προκάλεσε θυμό ή αναστάτωση, ρωτήστε το: «Πως ένιωσες; Τι πιστεύεις ότι θα σε έκανε να αισθανθείς καλύτερα;», και στη συνέχεια ακούστε προσεκτικά την απάντηση του. Είναι πιο εύκολο να ξεπεράσει το πρόβλημα και να προχωρήσει παρακάτω αν το συζητήσει πρώτα μαζί σας.


9-Να αγαπάτε όλα τα παιδιά σας το ίδιο, αλλά να μην τους φέρεστε σαν να είναι ίδια. Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα.


10-Πείτε «σ’ αγαπώ» κάθε φορά που το αισθάνεστε, όσο συχνά και αν το αισθάνεστε. Είναι μύθος ότι θα κακομάθετε τα παιδιά σας αν εκφράζετε συχνά την αγάπη σας. Αγκαλιάστε τα και φιλήστε τα ελεύθερα.


11-Οργανώστε μια κοινή δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει αυτό που του αρέσει και κάντε το μαζί (πχ φτιάξτε ένα παζλ, ζωγραφίστε κοκ). Και μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε παρά μόνο 10-15 λεπτά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ασχοληθείτε με κάτι παρέα, χωρίς ενοχλήσεις από τρίτους, και να το ευχαριστηθείτε! Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε.


12- Βοηθήστε το ντροπαλό παιδί σας να γίνει πιο θαρραλέο. Παίξτε μαζί του το εξής παιχνίδι: ζητήστε του να παρατηρεί το χρώμα των ματιών των ανθρώπων που γνωρίζει. Για να το κάνει αυτό θα αναγκαστεί να κοιτάζει τους άλλους στα μάτια, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι πιο θαρρετό από ότι στην πραγματικότητα. Και το καλύτερο; Η «άσκηση» αυτή θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει όντως πιο θαρρετό!


13-Δώστε το σωστό παράδειγμα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη συμπεριφορά των γονιών τους. Ένα υγιές πρότυπο είναι πολύ καλύτερος δάσκαλος από τις αόριστες συμβουλές και παραινέσεις.


14-Μην μπουκώνετε το παιδί σας. Τα υγιή παιδιά γνωρίζουν ενστικτωδώς πόσο πρέπει να φάνε, για αυτό δεν υπάρχει λόγος να πιέζετε το βλαστάρι σας να τελειώσει το φαγητό του με το ζόρι.


15-Βοηθήστε το να αναπτύξει οικολογική ευαισθησία. Ανακυκλώστε, μην πετάτε φαγητά αλόγιστα, υιοθετήστε τις πάνινες τσάντες για τα ψώνια και προσέξτε το ρεύμα που καταναλώνετε. Δώστε στο παιδί σας το καλό παράδειγμα δείχνοντας σεβασμό για το περιβάλλον μέσα από την καθημερινότητα σας.


16-Να είστε ειλικρινείς. Στο κάτω-κάτω, έτσι δεν θέλετε να είναι και το παιδί σας;


17-Μάθετε να λέτε «όχι». Όταν σας ζητήσει μια συνάδερφος να κάνετε τη βάρδια της γιατί έχει κανονίσει να πάει θέατρο, όταν ο σύλλογος γονέων σας προτείνει να αναλάβετε τη σχολική γιορτή ή όταν η γειτόνισσα σας παρακαλέσει να βγάλετε το σκύλο της βόλτα γιατί δεν προλαβαίνει πείτε απλώς «όχι»! Πιστέψτε μας, δεν θα μετανιώσετε ποτέ που αρνηθήκατε, προκειμένου να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας.


18-Πείτε «ναι» στη στοματική υγεία…..παροτρύνοντας το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του επιμελώς πρωί και βράδυ.


19-Εξηγήστε στο παιδί σας τι σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος. Ξεκινήστε όσο είναι ακόμη μικρό, όταν για παράδειγμα του διαβάζετε παραμύθια πριν από τον ύπνο. Αφού τελειώσετε την ιστορία, ζητήστε του να σας πει ποιος ήρωας φέρθηκα καλά και ποιος όχι, και γιατί.


20-Μην προσπαθείτε να λύσετε όλα του τα προβλήματα. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να βρει μόνο του τη λύση. Δείξτε συμπαράσταση και κατανόηση, αλλά μην σπεύδετε αμέσως να διορθώσετε την κατάσταση. Έτσι θα μάθετε στο παιδί σας να στηρίζεται στις δυνάμεις του και να αντιμετωπίζει με υγιή τρόπο τις απογοητεύσεις.


21-Πείτε τον καλό λόγο ευθέως, αλλά και… πλαγίως. Είναι γεγονός ότι δίνουμε περισσότερη σημασία σε αυτά που λέγονται για μας πίσω από την πλάτη μας παρά σε όσα μας λένε οι άλλοι κατά πρόσωπο. Εκμεταλλευτείτε το λοιπόν δίνοντας την ευκαιρία στο μικρό σας να κρυφακούσει δήθεν άθελα σας όταν το επαινείτε σε τρίτους (πχ στη γιαγιά του, στον μπαμπά ή ακόμη και τον αγαπημένο του αρκούδο).


22-Αγκαλιάστε και φιλήστε το σύζυγο μπροστά στα παιδιά. Ο γάμος σας αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα συντροφικής σχέσης για τα παιδιά σας. Οι κώδικες επικοινωνίας που μοιράζεστε με το συζυγο σας, η φρασεολογία και η γενικότερη συμπεριφορά σας είναι αυτά που θα δείξουν στα παιδιά σας πως είναι μια συντροφική σχέση στην πράξη. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τους δίνετε το καλό παράδειγμα.


23-Μάθετε στο μωρό σας να επικοινωνεί με τη….. νοηματική γλώσσα. Τι κι αν είναι πολύ μικρό για να μιλήσει; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πράγματα να πει! Βοηθήστε το παιδί σας να εκφράσει τις ανάγκες του (ή ακόμη και τα συναισθήματα του) με απλά νεύματα και χειρονομίες.


24-Ενθαρρύνετε το σύζυγο να αφιερώνει χρόνο στα παιδιά σας. Είναι γεγονός: ο πιο εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής των παιδιών σας είναι το παιχνίδι με τον μπαμπά, από τα πρώτα κιόλας χρόνια και όσο πιο συχνά γίνεται. Τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο με τον μπαμπά τους έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, βρίσκουν πιο εύκολα λύσεις σε τυχόν προβλήματα και γενικά αντιμετωπίζουν τις ανατροπές της ζωής με μεγαλύτερη επιτυχία.


25-Ενθαρρύνετε τη σωματική άσκηση. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εγκεφαλική ανάπτυξη μπορεί να συνδέεται με τη σωματική άσκηση. Όταν το παιδί σας είναι ακόμη μωρό, να το ξαπλώνετε μπρούμυτα αρκετές φορές την ημέρα και όταν μεγαλώσει λίγο ενθαρρύνετε το να περπατάει αντί να χρησιμοποιείτε το καροτσάκι. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα μέχρι να βρει αυτό που αγαπά περισσότερο.



Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!