9 Ιουλ 2010

26-Επιμείνετε σε μια τροφή ακόμη και αν δεν του αρέσει με την πρώτη. Μπορεί να χρειαστούν πολλές δοκιμές μέχρι να συνηθίσει την καινούργια γεύση, αλλά η υπομονή σας αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθεί.



27-Τοποθετήστε την τηλεόραση στο σαλόνι. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιο τους κοιμούνται λιγότερο, ζυγίζουν περισσότερο, παίρνουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και οι κοινωνικές τους δεξιότητες είναι λιγότερο ανεπτυγμένες (σ.σ οι γονείς με τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα τους κάνουν λιγότερο σεξ!).





28-Παραδεχτείτε τα λάθη σας. Δώστε στο παιδί σας το καλό παράδειγμα και μάθετε του πότε και πως να ζητάει "συγγνώμη", αναγνωρίζοτνας πρώτα απ' όλα τα δικά σας σφάλματα.



29-Αξιολογήστε τη σοβαρότητα του "παραπτώματος". Τα παιδιά δεν μπορούν να συγκρατήσουν χίλιους δύο κανόνες στο μυαλό τους, σαν να είναι ρομποτάκια. Για αυτό, μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας-και του παιδιού σας- για ψύλλου πήδημα, ακόμη κι αν του ξεφεύγουν κακές λέξεις μια στο τόσο ή αρνείται να φορέσει το ολοκαίνουργιο μπλουζάκι που του αγοράσετε. Πότε αξίζει τον κόπο να επέμβετε; Όταν πει ψέματα, όταν σηκώσει χέρι να χτυπήσει ή όταν φερθεί με αγένεια.



30-Προστατέψτε το παιδί σας. Στο σπίτι, εγκαταστήστε τα ειδικά "στοπ" σε όλα τα παράθυρα, τα ντουλάπια και τα συρτάρια, καλύψτε τις πρίζες, βεβαιωθείτε ότι όλα τα δωμάτια στα οποία έχει πρόσβαση το παιδί σας είναι απολύτως ασφαλή και μην αφήνετε ποτέ τα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) μόνα τους στην μπανιέρα. Στο αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα είναι καλά στερεωμένο. Και όταν το παιδί σας μεγαλώσει, επιμείνετε να φοράει πάντα κράνος πάνω στο ποδήλατο.



31-Να θυμάστε ότι πειθαρχία δεν σημαίνει τιμωρία. Τα όρια και οι κανόνες δεν έχουν άλλο σκοπό παρά μόνο να μάθουν στα παιδιά πως να συμπεριφέρονται στην κοινωνία, να τα βοηθήσουν να γίνουν άνθρωποι σωστοί και ικανοί, με αυτοέλεγχο αλλά και ευαισθησία.



32-Μην κακομαθαίνετε τα παιδιά σας. Για να μην παρασύρεστε σε υπερβολές, να έχετε πάντα κατά νου ότι, αν και κάθε παιδί είναι ένα μικρό θαύμα, κανένα δεν είναι το κέντρο του κόσμου! Βεβαιωθείτε ότι το καταλαβαίνουν και τα παιδιά σας αυτό.



33-Εξηγήστε τους γιατί οι ηθικές αξίες έχουν σημασία..... Και πείτε το με απλά λόγια. Όταν είμαστε ευγενικοί, ειλικρινείς, γενναιόδωροι και ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων, κάνουμε τους γύρω μας να αισθάνονται καλύτερα. Αλλά αυτό που είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αισθανόμαστε και εμείς καλύτερα!



34-Μην είστε αυστηρές με τον εαυτό σας. Τι κι αν αναγκαστήκατε να παραγγείλετε μια φορά απ' έξω επειδή ήσασταν πολύ κουρασμένη για να μαγειρέψετε; Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε κακές μητέρες.



35-Δημιουργήστε αναμνήσεις που θα θυμούνται μια ζωή. Κατά πάσα πιθανότητα, τα παιδιά σας δεν θα θυμούνται μετά από χρόνια τα γλυκόλογα που ψιθυρίζατε στα αυτάκια τους όταν ήταν μικρά. Θα θυμούνται όμως όλα τα όμορφα πράγματα που κάνατε μαζί σαν οικογένεια, όπως τα παραμύθια πριν από τον ύπνο, το πικνικ στο βουνό κάθε Καθαρά Δευτέρα και τα μελομακάρονα που φτιάχνατε μαζί τα Χριστούγεννα.



36-Σεβαστείτε τη μέθοδο διαπαιδαγώγησης του συζύγου. Υποστηρίξτε τις βασικές αρχές ανατροφής με τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να μεγαλώσετε τα παιδιά σας (εκτός βέβαια και αν είναι ακραίες). Οι συζυγικοί καυγάδες και η συνεχής κριτική θα κάνουν περισσότερο κακό στο γάμο σας-αλλά και στο παιδί σας-από ότι η αποδοχή πως δεν υπάρχει μόνο ένα αλλά πολλά, εξίσου καλά, στυλ διαπαιδαγώγησης.



37-Να ακούτε το γιατρό σας. Αν ο παιδίατρος σας πιστεύει ότι ο πυρετός του παιδιού σας οφείλεται σε ιό, μην τον πιέσετε οπωσδήποτε να σας γράψει αντιβιοτικά. Το καλύτερο φάρμακο σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάλλιστα να είναι η ξεκούραση, άφθονα υγρά και μπόλικη φροντίδα. Η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στο παιδί σας, ενώ ταυτόχρονα "εκπαιδεύει" τους ιούς να αντιστέκονται στη φαρμακευτική αγωγή!



38-Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν το φαγητό της ημέρας. Μια φορά την εβδομάδα, επιτρέψτε τους να διαλέξουν τι θα τους μαγειρέψετε!



39-Εμπιστευτείτε το μητρικό σας ένστικτο. Κανείς δεν ξέρει το παιδί σας καλύτερα από εσάς, για αυτό καλό είναι να ακολουθείτε το ένστικτο σας όταν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Για να έχετε αυτή την εντύπωση, τότε μάλλον υπάρχει λόγος...



40-Επαινέστε με το σωστό τρόπο. Αντί να πείτε απλώς "μπράβο", γίνετε πιο συγκεκριμένες και επαινέστε αυτό που έκανε το παιδί σας εξηγώντας του το λόγο που η συμπεριφορά του αξίζει τον έπαινο. Πείτε: "Ξέρω ότι περίμενες πολύ ώρα να τελειώσω το τηλεφωνήμα μου για να ζητήσεις να φας τη σοκολάτα. Έδειξες μεγάλη υπομονή και αυτό μου άρεσε πολύ".



41-Καθιερώστε τον "κύκλο ευχαριστιών" κάθε βράδυ. Έχετε δει στις ταινίες που κάθεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και κάθε μέλος εκφράζει με τη σειρά του την ευγνωμοσύνη του για το φαγητό που τρώνε, το κρασάκι που πίνουν κοκ; Πριν απορρίψετε την ιδέα ως.... αμερικανιά, να ξέρετε ότι μια παραλλαγή του "κύκλου ευχαριστιών" κάθε βράδυ θα σας βοηθήσει να κλείσετε τη μέρα σας γλυκά. Ευχαριστήστε ο καθένας με τη σειρά του τους ανθρώπους που σας βοήθησαν ή σας πρόσφεραν χαρά εκείνη την ημέρα και θα δείτε ότι θα αισθανθείτε όλοι καλύτερα!



42-Ζήστε τη στιγμή. Ναι, η δουλειά του γονέα είναι πράγματι η πιο κουραστική από όλες και δεν τελειώνει ποτέ! Το σπίτι είναι αχούρι, τα άπλυτα βουνό και ο Ρεξ τα έκανε πάλι στο χαλί του σαλονιού. Η μπεμπούλα σας όμως μόλις σας χαμογέλασε! Απολαύστε το! Τα χρόνια κυλούν γρήγορα και είναι κρίμα να ζείτε στον αυτόματο πιλότο.



43-Αποκτήστε συμμάχους. Εξηγήστε στο σύζυγο, τη γιαγιά, την μπειμπι σιτερ (ή σε οποιονδήποτε άλλο ασχολείται με το παιδί σας) με ποιες αξίες θέλετε να μεγαλώσετε το παιδί σας και πως θέλετε να συμπεριφέρεται, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σας.



44-Τοποθετήστε το αντιηλιακό δίπλα στην οδοντόκρεμα.... έτσι ώστε να το βλέπει το παιδί σας κάθε πρωί και να θυμάται να το χρησιμοποιεί καθημερινά, με την ιδια ευλάβεια όπως την οδοντόβουρτσα.



45-Μην ανέχεστε την ασεβή συμπεριφορά. Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να φέρεται με αγένεια ή να μιλά άσχημα τόσο σε εσάς όσο και στους άλλους. Σε περίπτωση που δείξει ασέβεια, ξεκαθαρίστε του με αυστηρό τρόπο ότι δεν θα ανεχτείτε τη συμπεριφορά του.



46-Επιβραβεύστε το καλό. Δείξτε στο παιδί σας ότι σας ευχαριστεί όταν κάνει κάτι καλό, όταν βοηθάει τους άλλους ή φέρεται όμορφα. Έτσι θα το ενθαρρύνετε να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά και στο μέλλον.



47-Επικοινωνήστε. Κανείς μας δεν γεννιέται καλός συνομιλητής. Μάθετε στο παιδί σας την τεχνη του διαλόγου κάνοντας του καθημερινές ερωτήσεις όπως: "Πέρασες καλά στο σχολείο;" "Με ποιο παιδάκι έπαιξες στο πάρτι;" ή "Που θέλεις να πάμε εκδρομή;"



48-Πείτε "αντίο" στο γιογιό τη σωστή στιγμή. Όταν το μικρό σας είναι σε θέση να καταλάβει πότε του έρχεται να κάνει κακά ή πιπί και όταν ζητά να του αλλάξετε την πάνα, τότε είναι έτοιμο να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα!



49- Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει ένας υπεύθυνος πολίτης. Μέσα από τον εθελοντισμό, το παιδί σας θα γίνει πιο υπεύθυνο, αλλά θα αποκτήσει και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αναζητήστε λοιπόν τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει τους άλλους, όχι μονο στις γιορτές αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.



50-Να θυμάστε το παλιό γνωμικό. Τα παιδιά σας δεν σας ανήκουν, απλώς τα "δανείζεστε" για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους... Και η δουλειά σας ως γονείς δεν είναι άλλη από το να μεγαλώσετε καλούς ανθρώπους!



Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!