12 Ιουλ 2010

Ταξίδι στην ονειροχώρα!

Η διακόσμηση του βρεφικού και παιδικού δωματίου είναι μια ευκαιρία για αν δημιουργήσετε!

Το βρεφικό δωμάτιο, που αργότερα θα γίνει παιδικό, είναι συνήθως από τους πιο όμορφους χώρους σε κάθε σπίτι. Ακόμη και αν τα οικονομικά σας δεν είναι αυτά που θα θέλατε, με πολλή αγάπη και φαντασία ένα δωμάτιο μπορεί να μετατραπεί σε μια παραμυθένια ονειροχώρα για το μωρό σας και αργότερα για το παιδί!





4 "χρυσοί" κανόνες.

Υπάρχουν 4 πολύ χρήσιμοι και σημαντικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση του βρεφικού αλλά και μελλοντικά του παιδικού δωματίου, ώστε να μην πελαγοδρομήσετε.



1. Δώστε του χώρο! Καθώς σχεδιάζετε το βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο φροντίστε να εξοικονομήσετε αρκετό χώρο για να το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρασυρθείτε αγοράζοντας περίτεχνα έπιπλα, παρά μόνο τα απαραίτητα (κούνια, αλλαξιέρα, συρταριέρα). Πρέπει να έχετε υπόψη ότι το μωρό και αργότερα το νήπιο χρειάζεται χώρο για μπουσούλημα, περπάτημα και παιχνίδι. Αν δεν του τα παρέχει το δωμάτιο του, θα τα αναζητήσει αλλού!



2. Ένας ωραίος, εντυπωσιακός και προσωπικός διάκοσμος δεν απαιτεί κραυγαλέα και ακριβά αντικείμενα. Αυτό θα σας γλιτώσει από περιττά έξοδα! Για παράδειγμα, ζωγραφίζοντας ένα απλό αλλά όμορφο δέντρο σε έναν από τους τοίχους του δωματίου, αμέσως αποκτάτε έναν υπέροχο διάκοσμο χωρίς περιττά έξοδα!



3. Φροντίστε για την ασφάλεια του δωματίου. Είναι σημαντικό να δώσετε μεγάλη προσοχή στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το βάψιμο του δωματίου, το είδος των επίπλων, πως θα τοποθετηθούν οι πρίζες, καθώς και πόσο ασφαλείς θα είναι οι μπαλκονόπορτες.



4. Συνδυάστε την αισθητική με τη λειτουργικότητα. Αυτό ο κανόνας είναι πολύ χρήσιμος για το μετέπειτα παιδικό δωμάτιο. Όταν δηλαδή θα μετατρέψετε το βρεφικό σε παιδικό θα πρέπει να αφήσετε χώρο τόσο για το παιχνίδι όσο και για τη μελέτη του παιδιού.



Η επιλογή του δωματίου.

Η επιλογή του δωματίου που θα φιλοξενήσει το νέο μέλος της οικογένειας σας είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο σωστός προσανατολισμός, το φως και οι μελλοντικές του δυνατότητες όταν το μωρό μεγαλώσει είναι βασικά κριτήρια για την επιλογή σας. Έτσι, το βρεφικό δωμάτιο πρέπει να είναι κοντά στο δωμάτιο των γονιών για μεγαλύτερη ασφάλεια, να βρίσκεται κατά προτίμηση στα νοτιοανατολικά του σπιτιού ώστε να έχει την καλύτερη ποιότητα φυσικού φωτός και να είναι καλά αεριζόμενο, όντας απάνεμο.



Το παιδικό δωμάτιο.

Κάνοντας μια ανακαίνιση, κυρίως σε ότι αφορά τα χρώματα των τοίχων και αλλάζοντας τα έπιπλα, το βρεφικό δωμάτιο μετατρέπεται σε παιδικό. Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας;



  • Αυτό που χρειάζεται να μελετηθεί εξαρχής είναι η δυνατότητα να αποθηκευτούν τα ρούχα, τα βιβλία και τα πολυάριθμα πια παιχνίδια, καθώς και η διαμόρφωση ενός χώρου για διάβασμα.

  • Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός του δωματίου είναι επαρκής και σωστός. Το φυσικό φως είναι πάντα το καλύτερο και στην περίπτωση του γραφείου πρέπει να πέφτει από τα αριστερά για να βοηθάει το παιδί. Προτιμήστε λάμπες οικολογικές που έχουν μακρά διάρκεια ζωής και δεν παράγουν περιττή θερμότητα.

  • Η προσαρμοστικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν διακοσμείτε δωμάτια παιδιών σχολικής ηλικίας ή όταν η οικογένεια συνεχώς διευρύνεται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι καλό εάν σκέπτεστε να διακοσμήσετε με κάποιο ζωγραφικό θέμα έναν τοίχο του παιδικού δωματίου, προτιμήστε ένα μοτίβο που θα έχει διάρκεια στο χρόνο. Με άλλα λόγια αποφύγετε να επιλέξετε θέματα "μόδας", καθώς μετά από ένα χρόνο είναι πιθανό τα παιδιά να σας ζητήσουν άλλο. Γενικά θέματα, όπως αυτοκίνητα για τα αγόρια και φύση για τα κορίτσια, μπορούν να τα... συντροφεύσουν για αρκετά χρόνια.

  • Ζητήστε τη γνώμη των παιδιών για τη διακόσμηση. Άλλωστε είναι ένα δωμάτιο όπου το παιδί θα περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του!

Έξυπνες ιδέες!



  • Τοποθετήστε μεγάλα προλύχρωμα μαξιλάρια στο πάτωμα, ώστε όταν το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλάει, για να βρίσκει ένα μαλακό και ασφαλές καταφύγιο αλλά και για να δώσετε χρώματα και ύφος στο δωμάτιο.

  • Αποφύγετε τη μοκέτα στο βρεφικό ή παιδικό δωμάτιο. Έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, και για το άσθμα των παιδιών. Προτιμήστε παιδικά χαλάκια σε εξαιρετικές ποιότητες και πλενόμενα.

Πηγή: περιοδικό "Γονείς εν δράση!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!