16 Ιουλ 2010

Οι πρώτες διακοπές του παιδιού μακριά σας!

Το παιδάκι σας δεν είναι πια μωρό και αυτό το καλοκαίρι εσείς αποφασίσατε ή το ίδιο σας το ζήτησε να κάνει για λίγες μέρες διακοπές μακριά σας. Σίγουρα, μια τέτοια απόφαση μπορεί να σας προκαλεί άγχος ή ακόμα και δεύτερες σκέψεις, όμως μην ανησυχείτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προετοιμαστείτε εσείς, αλλά και να προετοιμάσετε και εκείνο κατάλληλα, για το σύντομο αυτό αποχωρισμό.
Οι ειδικοί λένε, πως το να κάνει το παιδί διακοπές για λίγο καιρό μακριά από εσάς δε θα πρέπει να σας προβληματίζει, μιας και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το ίδιο. Για πρώτη φορά, λοιπόν, φέτος θα κάνετε για λίγο καιρό διακοπές χωριστά, κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να αποκτήσει αυτονομία και να νιώσει ανεξάρτητο, μακριά από τη συνεχή επίβλεψη και φροντίδα σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να βιαστείτε να το αποχωριστείτε, για να μπορέσετε και εσείς να ξεκουραστείτε λιγάκι και να απολαύσετε στιγμές ξενοιασιάς. Πρέπει να είστε έτοιμοι να μείνετε μακριά του για το διάστημα αυτό, αλλά και εκείνο να είναι σε ηλικία που να μπορεί να σας αποχωριστεί και να εμπιστευτεί άλλους ανθρώπους. Θα λέγαμε, ότι μετά τα 3 μπορεί να μείνει με τη γιαγιά και τον παππού, μετά τα 6 να πάει κατασκήνωση και μόλις κάνει τους πρώτους κολλητούς φίλους στο σχολείο να παραθερίσει μαζί τους στο εξοχικό τους. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να είναι σε ηλικία να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί πλήρως, ώστε να μπορεί να συμβιώνει και με άλλους εκτός από τους γονείς του, να ακολουθεί κανόνες, κ.λπ.

Εσείς δεν έχετε παρά να αποβάλετε το άγχος και να δείξετε εμπιστοσύνη τόσο σε εκείνους που θα το φιλοξενήσουν όσο και στο ίδιο το παιδί. Αν σας διευκολύνει, ετοιμάστε μια λίστα με όσα χρειάζεται να έχει μαζί του, φτιάξτε τη βαλίτσα του και οι διακοπές του ξεκινούν!

Στο σπίτι των παππούδων

Σίγουρα, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο σπίτι τους και αυτό οπωσδήποτε είναι θετικό, μιας και ο χώρος είναι αρκετά οικείος, ώστε να νιώθει ασφαλές. Η γιαγιά και ο παππούς είναι τα αγαπημένα του πρόσωπα και έτσι οι διακοπές μαζί τους μόνο ιδανικές μπορούν να φαντάζουν στο μυαλό του. Εκείνοι με τη σειρά τους χαίρονται που θα το έχουν κοντά τους το διάστημα αυτό, η γιαγιά έχει ήδη στρώσει φρέσκα σεντόνια στο κρεβάτι που θα κοιμάται το εγγόνι της, ενώ ο παππούς του έχει αγοράσει καινούριο ποδηλατάκι. Υπάρχει, λοιπόν, τίποτα καλύτερο από διακοπές γεμάτες ξενοιασιά και άφθονη αγάπη κοντά στον παππού και τη γιαγιά; Η πραγματικότητα είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Οι παππούδες πάντα επιθυμούν να έχουν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται κοντά τους το αγαπημένο τους εγγόνι και ανυπομονούν να του κάνουν όλα του τα χατίρια: να του φτιάχνουν τα αγαπημένα του φαγητά, να του δίνουν δροσιστικά αναψυκτικά, να του παίρνουν κάθε απόγευμα λαχταριστό παγωτό, να βλέπει περισσότερη ώρα τηλεόραση και να κοιμάται πιο αργά, ώστε να είναι ευχαριστημένο. Η ιδέα και μόνο σας τρομάζει! Προφανώς και θέλετε όσο είναι μακριά σας να περάσει ευχάριστα και διασκεδαστικά τις διακοπές του και εννοείται πως θεωρείτε την προσοχή και τη φροντίδα των παππούδων δεδομένη. Σίγουρα όμως δε θέλετε στο τέλος των διακοπών του να επιστέψει “κακομαθημένο” και να πρέπει να το βάλετε πάλι εσείς σε μια τάξη.
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό:
  • Να δώσετε στον παππού και στη γιαγιά να καταλάβουν, ότι δε θα πρέπει να γίνονται “χαλί να τους πατήσει” και να του κάνουν όλα τα χατίρια χωρίς δεύτερη σκέψη.

  • Από την άλλη θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί, αυτό όμως δε σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι συνεχώς από πίσω του με το φόβο μην πάθει κάτι. Εξάλλου το παιδί θέλει να παίζει και να έχει ανέμελες στιγμές στην καθημερινότητά του.

  • Να δώσετε κάποιες κατευθύνσεις στους γονείς σας, για το πως θα πρέπει περίπου να διαμορφώνεται το πρόγραμμά του, π.χ. τι ώρα να πηγαίνει στη θάλασσα, τι ώρα συνήθως κοιμάται το βράδυ, αν κοιμάται το μεσημέρι, κ.λπ..

  • Να τους ενημερώσετε για κάποιες αγαπημένες συνήθειες που έχει, όπως: πόσο του αρέσει να μαζεύει κοχύλια στην αμμουδιά, να κάνει ποδήλατο το απόγευμα, να ζωγραφίζει, κ.λπ.

Μη μείνετε όμως σε υποδείξεις μόνο προς εκείνους, αλλά συμβουλεύστε και το παιδί:
  • Να μη ζητάει συνέχεια χάρες από τη γιαγιά και τον παππού και να μην γκρινιάζει αν δεν του κάνουν όλα του τα χατίρια.

  • Να μην τους κουράζει και να τους βοηθά στο βαθμό που μπορεί στις δουλειές του σπιτιού.

  • Να σέβεται το πρόγραμμά τους και να μην τους παρακούει. Εξάλλου, εσείς θα τηλεφωνείτε καθημερινά και θα μαθαίνετε τα νέα.

Στο εξοχικό φίλων

Τώρα που μεγάλωσε λιγάκι και έκανε τους πρώτους κολλητούς του φίλους, θέλει να περάσει κάποιες ημέρες από τις φετινές του διακοπές στο εξοχικό τους. Θα του το αρνηθείτε; Η πρώτη απάντηση που θα βγει από τα χείλη σας, όταν σας το ζητήσει, είναι το πιο πιθανό “Όχι, δε θα πας”. Εκείνο θα στεναχωρηθεί και φυσικά θα σας το δείξει και εσείς θα το σκεφτείτε ξανά και ξανά, θα το συζητήστε 2 και 3 φορές με τον μπαμπά, θα τηλεφωνήσετε στους γονείς που θα το φιλοξενήσουν για να βεβαιωθείτε ότι δε θα τους επιβαρύνει και τελικά θα καταλήξετε στο “Ναι, μπορείς να πας”, για να δείτε την απογοήτευση να εξαφανίζεται από το πρόσωπό του και να τρέχει να μοιραστεί τα νέα με τον / την φίλο / η του. Και όσο θα πλησιάζουν οι ημέρες τόσο πιο ανυπόμονο θα είναι να μοιραστεί μαζί του / της ανέμελες στιγμές με κολύμπι, παιχνίδι στον κήπο και την αυλή, βόλτα στη θάλασσα ή το βουνό, κ.ά. Ωστόσο, πολύ πριν την ημέρα του αποχαιρετισμού, θα πρέπει να κάνετε μαζί μια συζήτηση με συμβουλές και οδηγίες για το πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται και να σέβεται τους ανθρώπους και το χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί.
  • Συμβουλεύστε το να μην κάνει αταξίες, να συγυρίζει τα πράγματά του και να μη βρωμίζει το σπίτι. Φυσικά, αν το έχετε μάθει να συμπεριφέρεται με προσοχή και σεβασμό στο δικό σας σπίτι, το ίδιο θα κάνει και όταν φιλοξενηθεί κάπου αλλού.

  • Πρέπει να ακολουθεί το πρόγραμμα της οικογένειας και τις συνήθειες που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους και να μη δημιουργεί προβλήματα. Π.χ. αν εκείνοι έχουν καθορισμένες ώρες φαγητού και ύπνου για το παιδί τους, δε θα πρέπει να διαμαρτύρεται.

  • Ενημερώστε τους γονείς που θα το φιλοξενήσουν για ενδεχόμενες αλλεργίες που μπορεί να έχει ή για κάποιες συνήθειες που το ακολουθούν παντού, π.χ. κοιμάται πάντα παρέα με το αγαπημένο του αρκουδάκι, κ.λπ.

  • Αν κάποιο φαγητό δεν του αρέσει καθόλου, ενημερώστε τους ότι δε χρειάζεται να το φάει με το ζόρι ή να μην το μαγειρέψουν καθόλου. Αντί αυτού σε εκείνο το γεύμα μπορεί να φάει ένα σάντουιτς ή μια σαλάτα.

  • Μην είστε συνέχεια πάνω από το τηλέφωνο, για να βεβαιώνεστε ότι είναι καλά, περνάει όμορφα και φυσικά δεν προκαλεί προβλήματα. Αρκεί να επικοινωνείτε μαζί του καθημερινά 1 φορά την ημέρα, χωρίς να “ζαλίζετε” τους άλλους γονείς με τηλέφωνα. Αν το παιδί σας επιθυμεί συχνότερη επικοινωνία, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει.

Στην κατασκήνωση

Σας το ζήτησε το ίδιο, γιατί θα πάνε οι φίλοι του. Του το προτείνατε εσείς, γιατί θεωρείτε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ζήσει μοναδικές και αξέχαστες στιγμές κοντά στη φύση, παρέα με άλλα παιδιά. Η κατασκήνωση είναι για πολλά παιδιά η πρώτη τους εμπειρία διακοπών μακριά από τους γονείς και σχεδόν πάντα αξίζει τον κόπο του αποχωρισμού. Συμμετέχοντας σε μια κατασκηνωτική περίοδο το παιδί μόνο θετικά οφέλη μπορεί να αποκομίσει από αυτήν την εμπειρία. Του δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να βρεθεί στη φύση και να τη γνωρίσει ζώντας για κάποιο διάστημα εκεί, να μάθει να λειτουργεί ομαδικά, να συμμετέχει σε ενδιαφέροντα παιχνίδια και δραστηριότητες, να συνεργάζεται και να ακολουθεί κανόνες, τελικά να κοινωνικοποιείται και να γίνεται αυτόνομο και ανεξάρτητο. Η πρώτη κατασκηνωτική εμπειρία μπορεί να ξεκινήσει για ένα παιδί γύρω στα 6 χρόνια ή αργότερα. Νέοι φίλοι έρχονται στο προσκήνιο και εσείς μπορείτε να βρίσκεστε κοντά του σε κάθε επισκεπτήριο. Οπωσδήποτε είναι και για εσάς μια απόφαση λίγο - πολύ αγχωτική, μιας και το παιδί θα βρεθεί μακριά σας σε ένα ξένο περιβάλλον, όμως δε χρειάζεται να αγχώνεστε ή να πανικοβάλεστε! Τόσα και τόσα παιδιά πηγαίνουν κατασκήνωση και το απολαμβάνουν με όλη τους τη ψυχή, σε σημείο που κάθε χρόνο ανυπομονούν να το επαναλάβουν. Εσείς δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε για τις εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα, να ετοιμάσετε μαζί τα πράγματά του και όλα τα υπόλοιπα αφήστε τα στο εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα φροντίσει με κάθε τρόπο ώστε το παιδί σας να περάσει αξέχαστα και να αποκομίσει όλα τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω.
Αρκεί:
  • Να εξηγήσετε στο παιδί σας, ότι η κατασκηνωτική εμπειρία δεν είναι μόνο ένα ατέλειωτο παιχνίδι, χωρίς ευθύνες. Θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους κανόνες και να συνεργάζεται με όλους.

  • Να έχετε σταθερή επικοινωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει συνεχή επαφή με το τηλέφωνο. Δώστε του την ευκαιρία να νιώσει ανεξάρτητο. Φυσικά, όποτε νιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί σας, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει.

  • Να ενημερώσετε τους υπευθύνους και το γιατρό της κατασκήνωσης, εάν το παιδί σας ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, έχει αλλεργίες, κ.λπ.

  • Κάθε φορά που θα το επισκέπτεστε, να το ρωτάτε για ό,τι καινούριο έχει μάθει και σε τι δραστηριότητες έχει συμμετάσχει και μην το φορτίζετε συναισθηματικά την ώρα του αποχαιρετισμού. Σύντομα θα βρεθείτε και πάλι κοντά!

Πηγή: www.yeskid.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτό όμως το σημείο που γυρνάει σπίτι και κοιτάς πώς να το στρώσεις γιατί είναι αλλού για αλλού και έχει μάθει από παππού και γιαγιά να τα έχει όλα όταν τα ζητάει και όποτε τα ζητάει είναι απερίγραπτο!!!!!!!!! Τί κι αν έχεις χιλιοπεί κάποια πράγματα, ο παππούς και γιαγιά θα το έχουν για μερικές ημέρες οπότε θέλουν και να το ευχαριστηθούν ...οπότε θα γίνεις η κακιά;; μπαααα δεν παίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!