29 Σεπ 2010

Εκδρομή στο Σπήλαιο της Παιανίας!



Αποδράστε με τα παιδιά σας από τη ρουτίνα της πόλης και επισκεφθείτε ένα από τα ωραιότερα σπήλαια που υπάρχουν στο νομό Αττικής!





«Αρχαίες στήλες» και «Καρυάτιδες» και «Άγαλμα της Ελευθερίας» αλλά και «Λιοντάρι» και «Πύργος της Πίζας». Θα θέλατε να δείτε όλα αυτά μνημεία μαζεμένα, μπροστά στα μάτια σας; Δεν θα χρειαστεί να πάτε μακριά. Να, μέχρι το Κουτούκι, το περίφημο σπήλαιο της Παιανίας. Γιατί εκεί οι καταπληκτικοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες του δημιουργούν σχηματισμούς μοναδικούς, που εύκολα στη φαντασία ενός ζωηρού μυαλού μπορούν να πάρουν γνωστές μορφές διάσημων έργων τέχνης.

Διασχίστε το φιδίσιο δρόμο που οδηγεί στο σπήλαιο και προτού μπείτε μέσα αφιερώστε μερικά λεπτά για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά. Τα Μεσόγεια απλώνονται καταπράσινα στα πόδια σας. Συνεχίστε τώρα στο εσωτερικό του σπηλαίου. Εδώ θα δείτε πράματα και θάματα. Κι όταν βγείτε με το καλό εντυπωσιασμένοι, μην πάρετε αμέσως το δρόμο της επιστροφής. Τα Μεσόγεια το φθινόπωρο είναι πανέμορφα, αυτή άλλωστε είναι η εποχή τους, η εποχή του σταφυλιού και του κρασιού. Κάντε μια βόλτα και έπειτα κατεβείτε ως τη θάλασσα, όπου μπορείτε, αν θέλετε να οργανώσετε πικνίκ ή να καθίσετε κάπου για φαγητό ή αναψυκτικό. Αλλά ας πάμε πίσω στο Κουτούκι τώρα…

Το «Κουτούκι» είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα εξήντα (60) περίπου σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του κυρίως ορεινού όγκου του Υμηττού, σε υψόμετρο 510 μέτρων, και υπάγεται στον Δήμο Παιανίας. Πρώτος εξερευνητής του Σπηλαίου θεωρείται ο δημοσιογράφος Δ. Χατζόπουλος, ο οποίος, με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποίησε την πρώτη κάθοδο από την φυσική είσοδο του σπηλαίου, όπου προηγουμένως είχε πέσει ένα κατσίκι. Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις διαφόρων ομάδων φυσιολατρών, με σημαντικότερη εκείνη του Γιάννη και της Άννας Πετροχείλου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 1954, που έκαναν και τη χαρτογράφησή του.
Το Σπήλαιο εντάσσεται στο υπόγειο καρστικό σύστημα του Υμηττού. Η δημιουργία του οφείλεται στην υψηλή διαλυτότητα των ασβεστόλιθων στο νερό της βροχής. Αυτό είναι και η πρωταρχική αιτία γενέσεως των Σπηλαίων. Έτσι έχει δημιουργηθεί και το μεγαλύτερο μέρος του Σπηλαίου της Παιανίας, με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο, με ποικιλίες σταλακτιτικών σχηματισμών και υποβλητική ατμόσφαιρα, στοιχεία που ώθησαν στο να δοθούν διάφορα ονόματα στις αίθουσες, τους εξώστες, τις πλατείες και τους διαδρόμους. Την «Ολυμπιακή Δάδα» μπορούμε να διακρίνουμε, «Βωμούς», «Κοράλλια», ένα «Αρμόνιο», και τον «Κόκκινο Καταρράκτη» από τα οξείδια του σιδηρού που διεισδύουν στο εσωτερικό του σπήλαιο μαζί με το νερό από την επιφάνεια του εδάφους.

Το «Κουτούκι» είναι σπηλαιοβάραθρο με κατακόρυφο ύψος 38,5μ. και μήκος διαδρόμων 350 μ.. περίπου. Ο τεράστιος κεντρικός θάλαμος, διαστάσεων 60 x 60 μ. χωρίζεται με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και κολώνες σε άλλους μικρότερους. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι 17oC.
Η ιστορία του σπηλαίου Παιανίας

Tο μνημείο αποκαλύφθηκε τυχαία από βοσκούς το 1926 όταν ένα νεαρό πρόβατο έπεσε σε μία τρύπα που υπήρχε στο έδαφος. Για καλή του τύχη, το ερίφιο έπεσε στα μαλακά και επέζησε! Έτσι λοιπόν, λίγη ώρα αργότερα ο βοσκός άκουσε το βέλασμα του και ανακάλυψε μία μικρή χαραμάδα στα πετρώματα του βουνού. Για να το πιάσει μάλιστα, ζήτησε τη βοήθεια ενός κατασκευαστή πηγαδιών, ο οποίος όταν μπήκε μέσα ένιωσε ένα ρεύμα αέρα να τον διαπερνά.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για ένα σπήλαιο ηλικίας 2.000.000 ετών και λόγω της ανυπαρξίας άλλης εισόδου δεν είχε ποτέ πριν παρατηρηθεί από τον άνθρωπο! Δεν χρησιμοποιήθηκε δηλαδή ως κατοικία του πρωτόγονου ανθρώπου, όπως έχει συμβεί σε άλλα σπήλαια στα οποία βρέθηκαν οστά και ίχνη φωτιάς.
Μέρες και Ώρες Λειτουργίας

Μέρες Λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:50

Σάββατο – Κυριακή 09:00 – 15:50

Αργίες 09:00 – 15:50
Τηλέφωνα

0030 – 210 – 6642910

0030 – 210 – 6642108

Fax 0030 – 210 – 6641600
Εισιτήρια

Γενική Έίσοδος 5 €

Φοιτητές, Πολύτεκνοι, Άνω των 65 3 €

Μαθητές με το σχολείο 2 €

Υπάλληλοι Υπ.Πο, Άτομα με Ιδιαιτερότητες Δωρεάν


Πηγή: www.infokids.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!